Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Här är coronareglerna i ett nötskal: Vad får du göra om du är i karantän, isolerad eller frisk?

Från 2020
Uppdaterad 01.04.2020 16:05.
Bildsättningsbild - ungdomar med munskydd hemma tillsammans med en gäspande hund.
Bildtext Också personer som är i grunden friska rekommenderas att begränsa sin rörlighet. Bildsättningsbild.
Bild: Lehtikuva

Får jag gå till butiken om jag är i karantän? Vem ska sköta om en familjemedlem som blir sjuk? Yle Uutiset sökte svar i THL:s direktiv på frågor rörande olika grupper.

Coronaepidemin begränsar människors vardag på ett sällan skådat vis. Hur strikta begränsningarna är beror på om du är en sannolik smittospridare, är sjuk, tillhör någon riskgrupp eller har god grundhälsa.

Coronaguide, uppdaterad 1.4.2020 med en språklig rättelse.
Bild: Yle / Henri Salonen

Om du är i karantän

Friska personer, som misstänks ha smittats med coronaviruset, beordras i karantän. Karantänen kan till exempel bero på att man varit på resa utomlands eller haft kontakt med en insjuknad person.

I karantän bör man undvika närkontakt till människor utanför den egna familjen. Man kan gå ut, bara man inte går nära andra människor.

Däremot får man inte gå till jobbet, skolan, daghemmet, butiken eller fritidsverksamheten, eftersom nära kontakt är svårt att undvika på sådana ställen.

Vanligtvis kan man tillbringa karantänsperioden i hemmet. Men om det hemma finns personer som är äldre än 70 år eller har någon sjukdom, kan man tvingas överväga specialarrangemang.

Om du är smittad

De som smittats av coronaviruset och insjuknat i Covid-19 isoleras från friska personer. Detta kan ske i hemmet eller på sjukhus.

De flesta insjuknade får lindriga symptom, så det räcker med hemisolering.

Om möjligt borde alltid ansvaret för hemvård av en sjuk ligga hos en i grunden frisk, vuxen person. De andra som bor i samma hushåll ska vistas i ett annat rum, eller på annat vis hålla sig borta från sjuklingen.¨

Om du tillhör en riskgrupp

De som tillhör riskgruppen – 70-åringar och äldre, samt personer med bakomliggande sjukdomar – bör vistas i karantänliknande förhållanden.

Riskgrupper ska undvika närkontakt med andra människor. De bör de undvika att röra sig utanför hemmet.

Om det är nödvändigt att gå till butiken eller apoteket eller uträtta andra ärenden, borde det ske då det inte är mycket folk i rörelse. Man ska hålla minst en meters avstånd till andra människor.

Om du är frisk som en nötkärna

Även personer som är i grunden friska rekommenderas att begränsa sin rörlighet. I synnerhet sociala kontakter borde inskränkas till ett minimum – undvik alltså folksamlingar och trängsel, och håll ett avstånd på minst en meter till dina medmänniskor.

Distansarbete rekommenderas om det är möjligt att ordna.

24.3 klockan 22.38 Grafiken korrigerad så att den motsvarar THL:s rekommendationer. Enligt rekommendationerna ska över 70-åriga personer, personer som tillhör en riskgrupp, eller personer som kan ha blivit utsatta för smittan på arbetsplatsen eller på dagis INTE använda kollektivtrafiken. De ska inte heller träffa sina vänner.

Detta är en översättning av Mikko Pesonens artikel för Yle Uutiset.

Artikeln översattes av Mikael Schulman.

Diskussion om artikeln