Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Blodprov visar om du har varit smittad av coronaviruset – THL ska testa delar av befolkningen

Från 2020
Blodprov
Bildtext Blodprov kan ge viktig information både för enskilda finländare och för samhället i stort, när det gäller kampen mot coronaviruset.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Det har stor betydelse att kunna veta vilka personer som kan vara immuna – till exempel inom vårdbranschen. Dessutom kan man avgöra hur allvarlig sjukdomen egentligen är och vad dödligheten är.

Många kan ha varit coronasmittade utan att de vet om det för symptomen kan ibland vara lindriga.

Men om du har vissa antikroppar i blodet så visar det att du har bekämpat det nya coronaviruset.

Anu Kantele som är professor i infektionssjukdomar vid Helsingfors universitet berättar att universitetet håller på att ta fram ett antikroppstest.

– Innan man kan lita på det måste man testa det lite vidare och det kommer att ta 2–3 veckor innan det är färdigt, säger Kantele.

Hon påpekar att det dessutom finns flera kommersiella tester som är klara på olika håll i världen, men att det kan vara svårt att få tag på dem och att de ofta inte är tillräckligt bra.

– De är vanligen inte tillräckligt noggrant testade.

Helsingfors universitets test kan vara tillgängligt för patienter senast på sommaren, men kanske redan om en månad.

Ett antikroppstest som görs från blodprov kallas enzymkopplad immun-adsorberande analys.

Professor Anu Kantele tvättar händerna.
Bildtext Professor Anu Kantele är noga med att tvätta händerna.
Bild: Yle / Sasha Silvala

När testet är pålitligt kan kliniska laboratorier alltså börja använda sig av det. Det går då lätt och billigt att testa hundratals eller tusentals blodprover per dag i varje laboratorium.

Det är också möjligt att det blir ett konkurrerande test som kommer att användas i stor skala, men Helsingfors universitets test har tagits fram i ett internationellt forskningssamarbete och ser särskilt lovande ut för tillfället.

THL ska testa många

Institutet för hälsa och välfärd THL planerar inleda antikroppstester för det nya coronaviruset så fort som möjligt, med ett urval finländare.

Tanken är alltså att med hjälp av stickprov ta reda på hur många som har haft viruset. Man behöver inte testa alla för att kunna uppskatta det med stor säkerhet.

– Också internationellt vet man inte hur många som har stött på coronaviruset. Med ett slumpmässigt urval finländare kan vi få reda på mer om epidemin vi befinner oss i, och till exempel hur den håller på att utveckla sig, säger Jussi Sane som är ledande expert på THL, i en intervju med Yle.

THL väntas berätta mer om stickproven ännu den här veckan eller senast nästa vecka.

Man väntar dessutom på besked av en forskningsetisk nämnd som måste ge sitt klartecken innan antikroppstester kan inledas.

Testerna föreslås få pengar i statens tilläggsbudget och det är troligt att man börjar med att testa arbetsföra personer i Nyland.

Sverige kan hinna före

Antikroppstester planeras också i många andra länder, till exempel i Sverige.

– Man behöver kunna testa många personer för det ger svar på hur många i befolkningen som har haft viruset och kan vara skyddade, berättar Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys på Karolinska institutet i Sverige, i en intervju med Svenska Yle.

På hans arbetsplats jobbar man på att ta fram ett sådant här antikroppstest, och det arbetet väntas vara klart den här veckan. Sällberg ser en stor potential med det.

– Det vi är ute efter är det berömda mörkertalet som alla talar om. Det vill säga, vi vet att man i Sverige har diagnostiserat ungefär 2 000 patienter med coronavirus, men är det bara de 2 000 som har haft det? Eller är det 20 000, eller 200 000? Det har vi ingen aning om.

Porträtt på Matti Sällberg.
Bildtext Matti Sällberg på Karolinska institutet.
Bild: Peter Andréasson

Att få reda på det ger till exempel ny kunskap om hur viruset har spridit sig i befolkningen.

Då kan man alltså få reda på om hittills okända coronafall, och det går också att beräkna hur många procent av de totala fallen som har lett till sjukhusvård, och vad dödligheten har varit.

Sällberg säger att det är helt central information för politiker som till exempel fattar beslut om hur mycket restriktioner som behövs i samhället.

– Om det visar sig att relativt få har haft det så innebär det att infektionen kan vara ganska långdragen. Visar det sig att ganska många har haft det, ja då kommer det troligtvis att vara lite mer kortvarigt.

Man kan också identifiera sjukvårdspersonal eller personal inom äldrevården som har genomgått infektionen och därför troligtvis är immuna.

– Det innebär att de kan jobba lite lugnare. De behöver inte vara rädda för att bli infekterade, säger han.

Dessutom sprider de då inte heller smittan vidare inom vården.

Antikroppstester fungerar ändå inte direkt efter att man har fått viruset i sig. En studie vid Helsingfors universitet har tittat närmare på det här utgående från prov av finländska coronapatienter.

– Kroppen måste först bilda antikropparna. Och det tar omkring en vecka. Vanligen är det så att innan dag 9 har alla bildat antikroppar.

Det är mycket lättare att göra ett antikroppstest än att göra ett gentest där man kollar om en person för tillfället är smittad med coronavirus.

Sådana gentester är dyra och kan för tillfället bara göras i begränsade mängder på grund av brist på lämplig utrustning och reagens.

Hur snabbt antikroppstesterna blir tillgängliga för var och en är oklart i det här skedet men rent tekniskt skulle en stor del av befolkningen kunna testas ännu i år.

Diskussion om artikeln