Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Restaurangerna stängs och Nyland kan komma att isoleras - regeringen planerar nya kraftåtgärder

Från 2020
Uppdaterad 24.03.2020 16:50.
Sanna Marin på regeringens presskonferens.
Bildtext Statsminister Sanna Marin väntas hålla presskonferens i kväll och då bland annat berätta om tidtabellen för när restauranger stänger.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Redan nu står det klart att restauranger och nattklubbar kommer att stängas. Regeringen förbereder också möjligheten att isolera Nyland från resten av landet. Regeringen håller presskonferens cirka klockan 21.30 i kväll och då väntas mera detaljer om de nya restriktionerna.

Ledarna för alla partier i riksdagen har i dag diskuterat nya begränsningar för att stoppa coronaviruset. Alla är överens om att nuvarande undantagsförhållande inte räcker till, utan att det behövs ännu strängare åtgärder.

- Vi har goda grunder för att isolera Nyland, men det är svårt att genomföra i lagstiftningen, eftersom lagstiftningen som gäller beredskapslagen finns bakom många lås, sa statsminister Sanna Marin (SDP) då hon lämnade mötet på Ständerhuset i Helsingfors.

Enligt Marin har man i dag kommit överens om två stora helheter: att stänga restauranger och nattklubbar och att börja förbereda för att isolera Nyland.

Det finns flest coronasmittade i Nyland och genom att begränsa rörligheten över landskapsgränsen hoppas man kunna göra virusspridningen långsammare.

Nyland kan isoleras redan på fredag?

Regeringen går som bäst igenom vad som behöver ändras i lagstiftningen för att rörelsefriheten ska kunna begränsas. Regeringens möte fortsätter senare i eftermiddag efter riksdagens plenum.

Enligt Samlingspartiets Petteri Orpo kan en isolering av Nyland ske redan på fredag. Enligt Orpo skulle det vara bra att begränsa rörelsefriheten innan veckoslutet, då många planerar att åka till sina stugor.

Nuvarande lagstiftning är inte heller tillräcklig för att stänga restauranger och nattklubbar. Regeringen ska därför i vanlig ordning ge ett lagförslag till riksdagen.

I kväll ungefär klockan 21.30 ordnar regeringen en presskonferens och berättar då mera om begränsningarna. Presskonferensen sänds också här på svenska.yle.fi.

Då väntas bland annat närmare uppgifter om tidtabellen, det vill säga när restaurangerna ska stänga och när en isolering av Nyland kan bli aktuell.

Isoleringen måste vara “en absolut nödvändig åtgärd”

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) sade i går att ribban för att spärra av hela områden är mycket hög. Enligt Henriksson krävs det att hälsovårdsmyndigheterna anser att det är en absolut nödvändig åtgärd för att skydda mänskors liv och hälsa.

- Det är inget man lättvindigt kan ta till eller för att man tycker att det kunde vara en god idé. Och åtminstone ännu så har jag inte sett den faktabasen när det gäller Nyland, sa Henriksson igår.

Institutet för hälsa och välfärd THL berättade i dag att det finns 792 konstaterade coronafall i Finland. 40 personer vårdas på sjukhus och 11 av dem får intensivvård.

Kl. 16.50. Artikeln uppdateras med klockslag för regeringens presskonferens.

Diskussion om artikeln