Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Gör en gångskyffel och håll ogräset borta med muskelkraft – nyttomotion i stället för kemikalier

Från 2020
Uppdaterad 27.03.2020 15:20.
– nyttomotion i stället för kemikalier - Spela upp på Arenan

Grusgångar som slingrar sig genom trädgården är fina och relativt billiga att anlägga. För att hålla dem fria från ogräs behövs inte mer än några minuters manuellt arbete i veckan. Gärna med en kratta eller gångskyffel man gjort själv - naturligtvis.

En av de vanligaste frågor man stöter på när det gäller gräs i gångar är om det finns något "quick fix" som gör att ogräset försvinner.

Jag skulle nästan våga säga att det nog inte finns något sådant som skall användas längre.

Nyttomotion i stället för kemikalier

Det finns inga kemikalier och inte heller någon annan behandling som fungerar på lång sikt. Salt i gruset hjälper bara ett tag och så är gräset där igen.

Hett vatten, som man hör om ibland kanske bara sätter mer fart på växtligheten.

Att bränna bort gräset med gasbrännare är heller inte en hållbar lösning. Endast gräset på ytan brinner upp och så går det onödigt mycket gas åt.

Om någon känner till en metod som är miljövänlig och fungerar så vill jag gärna höra den. Tills dess tror jag att gångskyffeln och den nyttomotion som den för med sig är den bästa metoden.

Två klassiska gångskyfflar

Skaftet gjorde jag i ask. Ask är ett segt och vädertåligt träslag. Andra fina träslag för utomhusredskap är ek och lärk, men också ett vanligt borstskaft av björk håller hur länge som helst utomhus.

Materialet för skaftet är 30 x 30 mm grova och 1350 mm långa ribbor i ask.

Jag rundade av skaftet med hjälp av en överhandsfräs i ena änden och på mitten. I nedre änden sparade jag en ca 10 cm lång fyrkantig del.

En detalj av ett skaft till en kratta.
Bild: Yle/Jim Björni

De fyrkantiga delarna fungerar dels som stoppare så att inte händerna glider längs skaftet och dels för att ha något att fästa järndelen i.

Det ena bladet skar jag ut i 4 mm tjock järnplåt. Fästet, som fäster skaftet med bladet är gjort av 3 mm tjockt flatjärn. Två bitar som är 30 mm breda och 100 mm långa.

Modellen till den här är gammal och den fungerar utmärkt trots att den ser farlig ut.

En kratta
Bild: Yle/Jim Björni

Den andra varianten har ett skärande, vinklat blad som är fastsvetsat i en båge av flatjärn. Den här är en mer klassisk variant.

Om bladet som skär är vinklat i 30 graders lutning mot skaftet får man en ganska ergonomisk arbetsställning.

Ett trädgårdsredskap
Bild: Yle/Jim Björni

Jobba i omgångar

Skyfflarna skall finnas tillgängliga i närheten av grusgångarna. Det vassa bladet åker under gruset och skär av växtligheten, gruset hålls kvar ovanför bladet.

Då och då kan man ta skyffeln och jobba genom ett parti av grusgången. Man behöver inte ta allt på en gång utan man kan betrakta skyfflandet och skrapandet som en paus från annat arbete.

Man kan jämföra grusgången med gräsmattan. För att hålla en gräsmatta fin en vanlig sommar behöver den egentligen inte klippas så värst många gånger, samma sak gäller jobbet med grusgångarna.

Och det är väl just stunderna av lättsamt trädgårdsarbete som man längtar mest till under vinterhalvåret.

Jim Björni krattar
Bild: YLE/Strömsö

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln