Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Yle Arenan är fullspäckad med dokumentärer – men var ska man börja? Här är några förslag för alla smaker

Från 2020
Foto från sidan på en gråsvart katt som tittar på en gammal liten tv med antenn. Man ser inte vad som syns på skärmen.
Bild: Lorentz Gullachsen / Alamy

Behöver du något annat att grunna på än ditt eget liv? Vill du lära dig förstå ett komplicerat sammanhang, göra en djupdykning i svunna tider eller lära känna en helt fantastisk person? Svenska Yle Kultur listar dokumentärer att se på Yle Arenan.

Finlandssvenska dokumentärer

Att måla ankor

Kaj Stenvall är en av Finlands mest uppskattade levande bildkonstnärer. I dokumentären Kaj Stenvall målar en tavla avslöjar han sina måleritekniska hemligheter genom att måla en tavla från början till slut.

Dokumentären följer även med Kaj Stenvalls meditativa vardag medan tavlans olika färgskikt torkar.

Kaj Stenvall målar en tavla - Spela upp på Arenan

Vad är det som döljs av vrålen?

Vad gormar de om, de där långhåriga, svartklädda musikerna? Många finländare älskar tung metallmusik. Sångtekniken growl gör det svårt att uppfatta lyriken.

Dokumentären Jag måste skrika avslöjar vad som döljs av de gutturala ljuden. De som vrålar hårdast är kanske mjukast.

Jag måste skrika - en metaldokumentär - Spela upp på Arenan

Störst av allt är kärleken

Skådespelaren Peter Snickars drabbas av en hjärntumör som i praktiken innebär en dödsdom. Vi följer honom och hans familj på nära håll genom den prövande men kärleksfulla tiden från diagnosen till döden.

Den rörande dokumentären Tills cancern skiljer oss åt är tillbaka på Yle Arenan på begäran av publiken.

Dok: Tills cancern skiljer oss åt - Spela upp på Arenan

Klassikern, underbara Dora

Har du ännu inte sett Dora på Lammholm? Ta chansen - den här dokumentären om en annorlunda ålderdom är en av de mest sedda dokumentärerna från Svenska Yle!

År 2013 är Dora 87 år, född på Lammholm, och enda fastboende på holmen. Programmet följer Dora under ett år. Får man som gammal leva som man vill?

Dora på Lammholm - Spela upp på Arenan

Uppföljaren Dora från Lammholm följer med Dora då hon försöker bygga upp en ny vardag på ett servicehem.

Dora Siivonen dog år 2017 och blev 91 år gammal, men minnet av henne lever kvar i de här personporträtten.

Dok: Dora från Lammholm - Spela upp på Arenan

Några fler finlandssvenska dokumentärtips

Dokumentärserier

Nya vyer om bekanta djur och natur

Fast vi lever mitt i den nordiska naturen finns det mycket att lära sig om den. Följ med kronhjorten, björnen och rävungarna i Den nordiska naturen.

Den nordiska naturen - Spela upp på Arenan

Hur fungerar djur? Varför har de revir? Varför leker djur och vad betyder det? De två senaste säsongerna av serien Ut i naturen är lärorikt och kul för hela familjen.

Programmet är inte längre tillgängligt

Unga kvinnor berättar öppet om prestationsångest

I dokumentärserien Så jävla duktig vloggar fem finlandssvenska kvinnor om sin vardag.

Olivia kämpar med samhällets dubbla budskap. Rosannas författardrömmar präglas av prestationsångest. Rebecka är orolig för att inte räcka till som mamma, partner och människa.

Emma är sjukskriven på grund av utmattning, och har hela livet kompenserat för sin övervikt genom att vara trevlig och rolig. Vendela studerar till musikalartist och försöker att inte mäta sitt värde i sina prestationer.

Älska dig själv men gå ner 12 kilo först - Spela upp på Arenan

Sportliv, om livet bakom prestationerna

Idrottare pratar öppet och ärligt om sin passion till idrotten i Sportliv, en serie dokumentära personporträtt.

Pyry Soiri drömde om att spela i fotbollslandslaget redan som barn i Afrika. Aino Tapola blev förlamad efter en allvarlig träningsolycka – nu är hon en av de bästa i världen på parabordtennis. Jac Karlsson återvände till Karis och BK-46 från sin internationella handbollskarriär i Danmark.

Hur hittar vi nya, klimatsmarta sätt att leva?

Varför har vi har så svårt att acceptera vår egen roll i klimatsammanhanget? Vår hjärna bygger murar för att skydda oss mot insikten om vår egen roll i miljöförstöringen.

I Klimatparadoxen besöker Matias Jungar, bekant från Strömsö, personer som hittat vägar att leva klimatsmart i dagens värld.

Vår hjärna - för smart för sitt eget bästa - Spela upp på Arenan

Allas våran Eva

Eva Wahlström har nu berättat att hon lägger boxningshandskarna på hyllan. Det här är ett bra tillfälle att se Eva, en dokumentärserie på åtta delar om en av Finlands mest framgångsrika boxare genom tiderna.

Serien visar hur proffsboxarens vardag ser ut, vilka uppoffringar hon gör, hur hon lever med ständig smärta och hur hon samtidigt lyckas vara mor, partner och konstnär.

Programmet är inte längre tillgängligt

Dokumentärer textade till svenska - kom ihåg att klicka för översättningstextningen på Arenan!

Musikdokumentärer: Världens bästa jazz, Marianne Faithfull och länge leve punken

Punk igår och idag är en djupdykning i de missanpassades, rebellernas och de laglösas subkultur, punk. Undersökningsobjekt är musik, mode, konst och gör-det-själv-attityden.

I serien behandlas bland andra Iggy Pop, Clash, Dead Kennedys, Blondie, Sex Pistols, Green Day, Henry Rollins, Ramones, Slits och Joan Jett.

Punk igår och idag - Spela upp på Arenan

Marianne Faithfull har upplevt mycket, och det hörs i hennes röst. Sjutton år gammal, fostrad i ett katolskt internat, blev hon popstjärna, hade en knarkskandalomsusad relation med Mick Jagger, var heroinberoende, hemlös – och reste sig från bottnen, fann sin egen röst och började åter skapa musik.

Faithfull är dokumentären om hennes liv, regisserad av skådespelaren Sandrine Bonnaire.

Programmet är inte längre tillgängligt

Historien om Blue Note Records är en stilig dokumentärfilm om det världsberömda skivbolaget i vars blotta namn redan ljuder världens bästa jazz: Blue Note.

Programmet är inte längre tillgängligt

Kvinnor och film

Två filmer om och av stencoola Agnès Varda

Trettioåriga gatukonstnären JR och nittioåriga filmregissören Agnès Varda (1928-2019) drar ut på vägarna med sina kameror. Som en följd av ett gemensamt fotografiprojekt får de och denna förtjusande dokumentärfilms publik träffa och fotografera hjältar i sitt eget liv runt om på den franska landsbygden.

Faces Places (Visages, villages) är vacker och imponerande: människor är trots allt det mest intressanta för oss människor.

Programmet är inte längre tillgängligt
Faces Places - På resa med Agnès Varda och JR - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Filmen Varda, med Agnès ögon, av mästarregissören Agnès Varda, blev hennes sista.

Det är ett överraskande porträtt av filmskaparen själv, av hennes verk och resor från Rue Daguerre i Paris till Los Angeles och Peking. Ett vackert testamente över en lång karriär.

Programmet är inte längre tillgängligt

De flesta filmer har gjorts av män, men hur blir film gjord av kvinnor?

Den nya dokumentärserien Women make film av Mark Cousins, som behandlar tretton årtionden och fem världsdelar, är en guidad översikt av filmskapandet sett med kvinnoögon.

I den första delen får vi veta hur en film påbörjas och hur man skapar stämning. I de följande avsnitten behandlas teman som verklighetskänsla, dialog och iscensättning. Berättare: Tilda Swinton.

Programmet är inte längre tillgängligt

Burlesken kan rädda liv!

Dokumentärfilmen Full of love - Escape from a deep freeze om Petra Innanen, som förälskade sig i burlesken och grundade en ny kultur i Finland. På Petras danstimmar finner regissören Iina Terho sin egen kropp och sexualitet och styrkan i att vara kvinna.

Programmet är inte längre tillgängligt

I Burlesque med Lady Laverna följer vi med skådespelaren Lidia Bäck då hon åker till Berlin för att delta i ett burleskevenemang. Burlesken har för henne betytt en enorm kroppslig befrielse.

Burlesque med Lady Laverna - Spela upp på Arenan

Upptäcktsresenärer, personligheter och historia

G.J Ramstedts värld

För mer än 100 år sedan reste den nästan bortglömde finländske upptäcktsresanden G.J. Ramstedt i många asiatiska länder. På sina resor knöt han kontakter mellan ett Finland som var på väg att bli självständigt och tusentals år gamla länder.

Är hans observationer från Kina, Mongoliet, Korea och Japan aktuella än i dag?

Regi: Niklas Kullström, Martti Kaartinen.

Programmet är inte längre tillgängligt

Vi minns Jörn Donner

En film om en fascinerande karaktär. Svår och utmanande, men samtidigt djupt underhållande. En man med många karriärer, framgångar, men även misslyckanden. Ett fenomen som under hela sitt liv använt sitt intellekt, men även makt och kontroll att nå sina mål. Så även med filmteamet.

Programmet är inte längre tillgängligt

De värsta diktatorerna i modern historieskrivning

Diktatorernas arbetsredskap (Dictators Playbook) är en dokumentärserie om världens största värstingar.

Diktatorerna som härskade med skräck och våld på 1900-talet efterlämnade outplånliga spår i mänsklighetens historia. Kim Il Sung, Saddam Hussein, Benito Mussolini. Manuel Noriega, Francisco Franco, Idi Amin. Hur kom de till makten, och vad ledde till deras fall?

Historia: Diktatorernas arbetsredskap - Spela upp på Arenan

Titta på fler dokumentärer på Yle Arenan

Diskussion om artikeln