Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Yrkesutbildningarna kämpar för att de som inte kan utföra sin praktik ändå ska kunna utexamineras: "Väldigt mycket pusslande"

Från 2020
Uppdaterad 25.03.2020 08:18.
Yrkeskolan Optima, Jakobstad
Bildtext Optima i Jakobstad har lyckats bra med sin distansundervisning hittills, säger rektorn för lärande Anna-Lena Forsman.
Bild: Nathalie Lindvall

Coronaviruset hotar ställa till för de studerande vars praktikplatser inte längre kan erbjuda arbete på grund av epidemin. Skolorna har ändå en bra bild av hur situationen ska lösas.

Till exempel kan studerande inom vårdbranschen som kommit tillräckligt långt kallas in på jobb på grund av det rådande undantagstillståndet, och på så vis få sin praktiska erfarenhet för examen.

Trots virusets framfart utgår yrkesutbildningarna på första och andra stadiet från att de praktikperioder som planerats kan genomföras.

Regeringens linje är å andra sidan tydlig: stanna hemma från jobbet om det är möjligt och studera på distans. Det här innebär att de som skulle göra praktik under våren kan få det svårt att hitta ett jobb som tar emot dem. Och i vissa fall är det skolan som måste sätta stopp för att skicka iväg eleverna på praktik på grund av hälsorisk, exempelvis i branscher där man måste träffa kunder.

Men trots eventuella problem är skolorna positiva.

- Vi prioriterar just nu så att de som skulle bli färdiga nu på våren faktiskt också blir det, säger Pasi Kankare, rektor på Careeria i Borgå.

Samma budskap har yrkeshögskolan Arcadas studiechef Annika Stadius. Även med utebliven eller avbruten praktik ska du kunna fortsätta dina studier.

Annika Stadius, studiechef vid Arcada
Bildtext Annika Stadius är studiechef på Arcada.
Bild: Annika Stadius/Arcada

- Vi har satt fokus på att det ska vara möjligt att utexamineras nu på våren, om det var planen, säger Stadius.

- För de som inte kan göra praktik nu på grund av att det inte finns ett jobb att gå till hittar vi alternativa lösningar, till exempel att omfördela arbetet så att de gör examensarbetet nu och det praktiska i ett senare skede.

Stadius säger att uteblivna praktikplatser främst har drabbat de som studerar olika vårdyrken. Här löser situationen ofta sig själv, genom att de som närmar sig utexamineringen studerat så mycket att de kan kallas in på jobb till sjukhus eller liknande, och på så vis få sin praktik genomförd.

- De som inte kallas in ges sedan möjlighet att göra den praktiska biten senare.

Praktiska uppgifter kan också gå på distans

Careeria och Arcada har, precis som egentligen alla läroanstalter i landet, övergått till distansarbete. Det har man också gjort vid yrkesskolan Prakticum i Helsingfors och vid Optima i Jakobstad, där även delar av vissa utbildningslinjers praktik har gått att ordna på distans.

- Också distansstudier kan vara praktiska studier, i alla fall på vissa linjer, beroende på vilken nivå den studerande är till exempel. Men det är nog väldigt mycket pusslande, säger Anna-Lena Forsman, Optimas rektor för lärande.

- De som också i övrigt studerat på normalnivå, det vill säga de som hittills har gjort allt som de ska, kommer inte att ha problem med att utexamineras. De som har varit borta tidigare och som ligger bakom i studierna kanske inte hinner bli klara, konstaterar Forsman.

Distansundervisning kan bli enformigt på sikt och därför har vi uppmanat lärarna att pröva nya saker för att hålla det intressant

― Anna-Lena Forsman

Distansundervisningen har kommit igång bra på de flesta hållen, och Arcadas Annika Stadius prisar lärarkåren och studenterna för den smidiga övergången.

- Inom några timmar lyckades vi arrangera distansundervisning, berättar hon.

Smidigt gick det också på Optima, nu är utmaningen att hålla distansundervisningen intressant, tror Anna-Lena Forsman.

- Närvaron är till och med högre nu, men det beror säkert på att det är nyhetens behag. Distansundervisning kan bli enformigt på sikt och därför har vi uppmanat lärarna att pröva nya saker för att hålla det intressant.

- Vi uppmuntrar både personal och studerande att göra det bästa av situationen, så att vi tillsammans kommer i genom den här tiden.

Oklarheter med läroavtal och ersättningar

På Careeria uppstår en särskilt svårlöst situation, då många studerande studerar genom läroavtal. Här finns ännu oklarheter som rektor Pasi Kankare hoppas kunna reda ut innan de studerande lider.

I värsta fall befinner den personen sig då i ett läge där den varken får studiestöd eller arbetslöshetsstöd

― Pasi Kankare

Det svårare läget uppstår om arbetsplatsen där läroavtalet skulle förverkligas permitterar sin personal och lägger verksamheten på is.

- Då förlorar den studerande sitt stöd för läroavtalsutbildningen, vilket i praktiken innebär att hen inte längre studerar hos oss. I värsta fall befinner den personen sig då i ett läge där den varken får studiestöd eller arbetslöshetsstöd. Det är en fråga vi för tillfället håller på att utreda med myndigheterna, säger Kankare.

Situationen kan förändras snabbt

Budskapet från alla skolor är ändå att situationen kan förändras snabbt, och att allt kan se annorlunda ut i morgon eller nästa vecka.

- Det är ju nog ett stort frågetecken för de studerande, och vi hjälper så gott vi kan. I första hand ska man vara i kontakt med sin examenshandledare, säger Cecilia Ahrenberg, studiesekreterare vid Prakticum.

Om undantagstillståndet i nationen förlängs avsevärt efter rådande 13 april kommer till exempel antagningskriterier till tredje stadiets utbildningar och yrkeshögskolornas praktiska utbildningsdelar igen ses över.

En kvinna skriver ett inträdesprov. Man ser inte kvinnans ansikte.
Bildtext Flera inträdesprov, bland annat det massiva högskoleprovet i Sverige, inhiberas.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Redan nu står det klart att vissa antagningsprocedurer kommer gå till på nya sätt. I Sverige, ett land som annars tar det piano med coronaåtgärder, har högskoleprovet inhiberats, vilket gör att den betydande andel av studieplatserna som provet brukar stå för måste tillsättas på alternativa vis.

Det finns en stor vilja att inte krångla i onödan

― Annika Stadius

I Finland berörs än så länge främst IB-studenter, det vill säga de som gått internationella gymnasielinjer, och utländska studerande.

- Då IB-studenterna inte skriver sin studentexamen, så blir det annorlunda urval för dem. De får någon form av betyg så vi ordnar det så att de kan ansöka även utan den sista grejen, säger Annika Stadius.

Det här gäller i praktiken de flesta.

- Om någon liten del saknas så måste vi göra en bedömning. Det finns en stor vilja att inte krångla i onödan.

Stadius säger att det är värre för de utbytesstuderande som skulle komma på hösten. De som varit på väg från länder utanför EU kan inte få uppehållstillstånd, och det är tills vidare oklart om internationella resor ens kan äga rum i höst.

På Migrationsverket Migri bekräftar direktören för immigrationsenhetens resultatområde Anna Hyppönen att eftersom Finland inte för tillfället tar emot nya ansökningar om uppehållstillstånd så kommer man inte heller att ha nya ansökningar att behandla. Men de som redan landat på verkets bord behandlas såklart.

För de som inte kan ta sig till Finland för studier kommer Arcada att försöka ordna distansundervisning, berättar Stadius.

Bästa informationen får du som studerande från din egen skola och din egen handledare!

Diskussion om artikeln