Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Att ha ett jobb att gå till är ofta en handbroms för missbruk – hemmakarantän kan leda till eskalerat supande

Från 2020
Christer Schoultz hjälper missbrukare.
Bildtext Christer Schoultz är numera nykter alkoholist. Men alkoholism är ingen sjukdom man kan bli av med, säger han.
Bild: Marcus Rosenlund

Det här är en härlig situation för missbrukare, säger Christer Schoultz som i dag är nykter alkoholist. Han tror att vi kommer att få se fruktansvärda följder av undantagförhållandena på missbrukssidan.

Christer Schoultz är orolig. Han sitter i två styrelser som har med rusvård att göra, och båda organisationerna har märkt av en ökad mängd samtal från bekymrade anhöriga.

– Det här är en härlig situation för en missbrukare då man kan dricka hur och när man vill.

Bland alkoholisterna i Finland befinner sig 80 procent i arbetslivet, och att behöva gå till en arbetsplats fem dagar i veckan kan vara en handbroms för drickandet.

– Nu har den handbromsen tagits bort. Arbetsgivaren har inte kontroll över drickandet.

– Alkoholister jobbar annars också gärna hemifrån. När du har ett videomöte ser man bara det som är i bild, inte det utanför. Det möjliggör att visa upp en normal sida utåt, lukten av sprit kommer till exempel inte genom skärmen.

Öppna både ögon och öron

Christer Schoultz vet vad han pratar om. Han är själv nykter alkoholist och vet därför mycket om hur det är att vara fast i sjukdomen.

Schoultz hoppas att människor nu ska använda öron och ögon för att se om det finns missbruk i umgängeskretsen eller i huset där man bor.

– Låt det vara en låg tröskel! Samhället har annars ögon, men nu försvinner en del av dem när vi isolerar oss mer.

Han framhåller också att de barn som bor i familjer där missbruk finns nu ofta har mist sin länk till en värld utanför familjen, skolan.

– Om det finns orsak att tro att barn råkar illa ut ska man göra en barnskyddsanmälan. Känner man dem bättre kan man prata med barnen. Säga att man ser dem och att man ska hjälpa.

Ölglas och ölburkar på ett brunt bord.
Bildtext I centrala Helsingfors tog lådvinerna slut på många Alko när människor bunkrade upp. Lådvinerna föredras av alkoholister, säger Christer Schoultz.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Förknippat med stor skam

Schoultz berättar att många söker hjälp men att detta oftast sker först när det har gått väldigt långt.

– Om vi nu sitter inne i två-tre månader, så kommer det att synas på rusvården i sommar. Skammen och stigmat är så stort att man oftast söker hjälp först när katastrofen är ett faktum.

Han påminner om att rusvården inte har stängt ner, för människor behöver hjälp även nu.

– Det finns digitala lösningar med möten. Både privat och på annat håll.

– Det här kan faktiskt vara en stor möjlighet, att inte behöva gå till en fysisk plats, eftersom skammen är så stor. Att man istället kan sitta vid sin skärm och få stöd av andra i samma situation.

kvinna sitter i soffa med vinglas i handen, håller andra handen för ögonen
Bildtext Skam är största orsaken till varför missbrukare inte vågar söka hjälp.
Bild: Viktor Cap 2018

Det finns en väg upp ur missbruket

Schoultz poängterar vikten av att de anhöriga sätter gränser eftersom alkoholisten själv sällan ser orsaker till att ge upp drickandet. Han ger också ett tips till dem som vill konfrontera någon som har ett beroende.

– När vi pratar om alkoholism ska vi komma ihåg att det är en genetisk sjukdom som ingen väljer själv. Var inte beskyllande, utan tala istället om hur den här personens beroende får dig att må.

Christer Schoultz är van vid att folk kontaktar honom för att be om råd, både anhöriga och alkoholister.

– Jag är ingen terapeut eller läkare, men jag har varit i den där gropen och stigit upp från den.

– Förra hösten började jag prata med en pensionerad, alkoholiserad man. Vi pratade i telefon några gånger och nu får jag ljuvliga videor av honom där han leker med sina barnbarn och mår väldigt bra.

Han säger att det inte behöver vara svårt att ta sig ur alkoholism.

– Sist och slutligen behövs det ganska lite när man får förståelse vad det är frågan om. Men om ingenting görs blir det heller ingen förändring.

Christer Schoultz om vilken roll alkoholen spelar i karantäntider

13:36