Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori: “Det här gäller inte bara Helsingfors, det gäller hela världen”

Från 2020
Uppdaterad 01.04.2020 11:46.
Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.
Bildtext Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori gästar Daniel Olin i veckans avsnitt.
Bild: YLE

Jan Vapaavuori är en man som inte hakar upp sig på detaljer utan snarare ser till helheten. Han medger att den rådande coronakrisen har varit en av de största utmaningarna för honom.

Sommaren 2017 blev Jan Vapaavuori Helsingfors första borgmästare. I dag, knappt tre år senare, ser borgmästaren en nedstängd stad. Alla de fördelar han annars ser med livet i Helsingfors och som han är en stor förespråkare av har han fått se stängas ner.

- Jag försöker tänka att det inte gäller bara Helsingfors, det gäller mer eller mindre hela världen, säger han.

Det är inte första gången Vapaavuori hamnat i en svår situation som han ska hitta en väg ut ur, men det är första gången som han har ansvaret för att leda en hel stad och 38 000 anställda i en kris.

- Det här är den mest exceptionella och svåraste situationen jag har varit med om och det är särskilt svårt då ingen var förberedd på det här.

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori talar om utmaningen med coronakrisen - Spela upp på Arenan

Som med tidigare kriser han mött låter han sig inte fastna i negativa tankebanor, utan tänker på hur man ska komma vidare och i det här fallet hur han ska möjliggöra att Helsingfors lever upp igen.

- Den här krisen är väldigt allvarlig och jag vet inte hur länge den kommer att pågå eller vad allt vi kommer att se. Så jag har redan från början tänkt mycket på hur vi en vacker dag ska ta oss ut ur den här krisen.

En växande kris i en växande stad

Den annars så pragmatiska Vapaavuori har haft svårt att greppa omfattningen av den rådande coronapandemin och allt som händer till följd av den.

- Mest utmanande för mig har varit, och kommer att vara, att se helheten och förstå vad allt som egentligen händer.

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.
Bildtext Jan Vapaavuori anser att det är omöjligt att förutse de konsekvenser som coronapandemin kommer medföra.
Bild: Jetro Stavén

Coronaviruset var till en början en stor hälsofråga, som blev en ekonomisk fråga med långtgående ekonomiska konsekvenser då stora delar av landet stängdes ner. Och det kommer inte sluta där, tror Vapaavuori.

- Vi kommer få något av en social kris då människor isoleras allt mer och har mindre social kontakt, säger Vapaavuori som oroas särskilt över hur alkohol, isolering och den finska mentaliteten kombineras.

Därför blir det extra viktigt att hitta på nya kreativa sätt att erbjuda social hjälp på. Något som stadens 27 000 invånare som är över 80 år gamla kommer att få erfara.

- Alla som är över 80 år ska få ett samtal av Helsingfors stad, berättar Vapaavuori.

Större städer drabbas hårdare

Trots krisens omfattning tror Vapaavuori på en snabb återhämtning för Helsingfors del. Stadens utgångspunkt är bra, och det ekonomiska läget är än så länge stabilt trots att en betydande del av servicesektorn som Helsingfors till stor del är beroende av har stängts.

- Fast större städer drabbas hårdare av kriser så har vi kunskapen och vi har reagerat i tid, menar han.

För Helsingfors del är en stor fråga hur turistnäringen kommer att påverkas och hur det indirekt kommer påverka de restauranger som till stor del är beroende av turister för att gå runt.

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.
Bildtext Jan Vapaavuori ser att Helsingfors har en bra utgångspunkt för att klara coronakrisen. "Det är ingen självklarhet för alla kommuner i Finland."
Bild: Marja Väänänen / Yle

Ekonomiskt är staden stark och de senaste åren har stadens ekonomi gått på plus, men hur länge stadens kassa kommer att klara av krisen beror på hur länge det exceptionella läget fortgår.

- Utgifterna ökar samtidigt som inkomsterna minskar. Med hur mycket? Vem vet?

Röstkungen blir borgmästare

I Helsingfors kommunalval 2017 fick Vapaavuori nästan 30 000 röster, en historisk siffra. Helsingforsborna visade tydligt vem de ville ha som borgmästare.

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.
Bildtext Jan Vapaavuori är Helsingfors stads första borgmästare.
Bild: Jetro Stavén

Att Vapaavuori gled in på politikens bana som förde honom till borgmästarstolen var inget planerat.

- Det var en slump, konstaterar Vapaavuori, vilket inte ter sig helt överraskande då han inte anser sig vara den planerande typen.

Som nyutexaminerad jurist 1992 hade han egentligen tänkt söka sig till den privata sektorn, men blev lockad till att söka en tjänst på Samlingspartiets riksdagskansli.

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.
Bildtext Politik var aldrig planen för Jan Vapaavuori.
Bild: Yle / Hanna Othman

På riksdagskansliet stannade han inte länge då han efter ett år blev specialmedarbetare, och tio år senare var han själv riksdagsledamot. Sex år senare blev han minister för nordiskt samarbete och bostadsminister under åren 2007-2011 och han fungerade som näringsminister under åren 2012-2015.

Samlingspartiet har Vapaavuori varit troget under alla år, och det är han ännu i dag.

Jämfört med att vara minister trivs han bra i rollen som borgmästare då det är en mer operativ roll.

- Om jag vill vara med på ett litet hörn och rädda världen så vågar jag påstå att det är bättre chans att göra det som borgmästare än som minister.

Tvåspråkighetens betydelse

Vapaavuori växte upp i ett tvåspråkigt hem med en rikssvensk mamma och en finsk pappa, men han gick inte i en svenskspråkig skola, trots att det var på tal.

- Jag växte upp i Parkstad i norra Helsingfors och där fanns det inte på den tiden någon svenskspråkig skola i närheten.

Något som han ännu i vuxen ålder tycker är synd, då situationen kunde ha varit en annan.

- Jag pratar ju relativt bra svenska men jag ser mig inte som helt tvåspråkig, då finskan ändå blev det dominerande språket.

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.
Bildtext Jan Vapaavuori trivs bra i städer och Helsingfors är inget undantag.
Bild: Jetro Stavén

Han har förståelse för att det behövs service på andra språk än finska i Finland, men pratar enligt sig själv allt för lite svenska.

- Tyvärr är det så och jag har haft perioder i mitt liv då jag pratat mer svenska än vad jag gjort de senaste åren.

Under den senaste tidens frekventa presskonferenser har Vapaavuori inte heller pratat mycket svenska, vilket är något han medger att han kunde göra i större utsträckning.

- Men jag har också fått önskemål om att prata mera engelska. Vi måste komma ihåg att Helsingfors är en internationell stad och det finns de som varken pratar finska eller svenska.

Återgång till vardagen i världens bäst fungerande stad

Att livet kommer att återgå till det normala i världens bäst fungerande stad är Vapaavuori övertygad om.

- Vi klarar av det här, säger han men påminner om att det normala som vi återgår till inte nödvändigtvis är det normala vi känner till.

- Oavsett hur väl man återhämtar sig så rubbar en kris alltid det som varit, konstaterar han.

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.
Bildtext Jan Vapaavuori hoppas helsingforsare snart kan uppskatta livet och vardagen i "världens bäst fungerande stad".
Bild: Jetro Stavén

Det normala för borgmästare Vapaavuori är att mötas av människomyller på gatan som är avgörande för att göra staden levande. Något som han inte tror att coronaviruset kommer kunna kullkasta helt, även om urbaniseringstrenden kan komma att påverkas.

- Det är möjligt att det i Finland och Europa kommer att ändras vad människor uppskattar och var de vill bo.

Jan Vapaavuori är gäst i Daniel Olins studio lördag 28.3 på Yle Arenan, söndag 29.3 kl. 20.00 i Yle Fem och på måndag 30.3 kan intervjun höras på Yle Vega kl. 19.22.

Diskussion om artikeln