Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasabor vill stoppa nybygge där silorna står i dag: "Det är synd att täcka utsikten med en ny stor byggnad"

Från 2020
Uppdaterad 24.03.2020 18:16.
Tre människor, en kvinna och två män, står framför silorna i Vasa.
Bildtext Anders Boucht, Birgitta Lång och Aimo Nyberg vill ha en park i stället för ett nybygge.
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

En park och en gata. Det är det enda en grupp Vasabor vill ha på tomten där de gamla silorna står intill Academill på Strandgatan. Genom ett invånarinitiativ hoppas de få staden att ändra sina planer.

– Platsen är väldigt vacker och det är synd att täcka utsikten med en ny stor byggnad, säger Birgitta Lång, en av de fem initiativtagarna.

De vill att området lämnas som en öppen plats efter att silorna har rivits. Det enda som skulle åtgärdas är att Museigatan förlängs ner till stranden och att övriga delar av området blir park.

– Vi tycker att tomten är för liten för att bygga på. Dessutom är järnvägen nära, vem vet vad som händer med den när Wärtsilä börjar med sin verksamhet på Vasklot, säger Lång.

Vill ändra ett beslut som redan är fattat

Planen för silorna har stötts och blötts i många år. Flera besvär har lämnats in mot en rivning av silorna, men förra veckan slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att de får rivas.

Toppen av silorna som står intill Academill i Vasa sett från Museigatan.
Bildtext Ödet för silorna intill Academill i Vasa har stötts och blötts i många år.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Redan 2017 godkände Vasas fullmäktige en ändring i detaljplanen som gör det möjligt att bygga en byggnad med bostäder, affärer och kontor på strandtomten.

Men det hindrar inte initiativtagarna att försöka få staden att ändra sig.

– Vi hoppas på ett stort deltagande från invånarna så att det skapas ett politiskt tryck på staden att lämna tomten obebyggd.

Staden kunde riva silorna

Nästa steg för Vasa stad är att ordna en tävling kring överlåtelsen av tomten och efter det ordnas en arkitekttävling. Tanken är att det är vinnaren som ska betala rivningen av silorna.

– Rivningskostnaderna beräknas vara lite på en miljon euro och det tycker vi att staden har råd med. Kanske inte nu, men om några år när ekonomin förhoppningsvis är bättre. Silorna behöver inte rivas genast, säger Lång.

Tror ni att det finns ett understöd för det här bland Vasaborna?

– Det hoppas vi. Det fanns ett väldigt stort motstånd mot silorna på 50-talet när de byggdes. Dessutom finns det redan mycket bostäder i Vasa, det har byggts mycket på sistone. Och det finns ingen brist på höghus längs Strandgatan, säger Lång.

Planeringen av området har pågått länge och är klar, tror ni staden ändrar sig?

– De behöver ju bara lämna en del av planen oförverkligad, alltså nybyggnationen.

Vad har ni för mål när det gäller underskrifterna?

– Vi hoppas på ett mycket stort deltagande. Men det viktiga är att vi får ett uttryck för att det finns ett motstånd mot det här. Vi hoppas att vi ska få stadens beslutsfattare att reagera och ta hänsyn till vad befolkningen vill.

Kan kräva folkomröstning

Enligt initiativtagarna säger kommunallagen att Vasa stad måste ta upp initiativet i fullmäktige om två procent av invånarna skriver under. Stadsjurist Sebastian Rönnlund håller inte med.

– Det stämmer inte. Om två procent skriver under måste vi enligt lagen behandla initiativet inom sex månader, men av vilken myndighet och i vilken form initiativen behandlas varierar. Eftersom det här är närmast en åsiktsyttring och inte någons personliga rättighet kommer de antagligen att få nöja sig med ett skriftligt svar, säger Rönnlund.

Tre människor, en kvinna och två män, står framför silorna i Vasa.
Bildtext Anders Boucht, Birgitta Lång och Aimo Nyberg hoppas på många underskrifter.
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

Men initiativtagarna siktar eventuellt högre än två procent.

– Om det är över fyra procent som skriver under kan man till och med kräva att det ordnas en folkomröstning. Men så långt har vi inte tänkt ännu, vi hoppas bara att många tusen vill skriva på, säger Lång.

– Det stämmer. Om fyra procent av de som skrivit under är över 15 år och önskar en folkomröstning måste fullmäktige ta ett beslut om en sådan ska ordnas eller inte, säger Rönnlund.

Olika åsikter om rivningen

Det är fem privatpersoner som står bakom initiativet. Alla är med i Invånarföreningen för centrala Vasa, men det är inte föreningens initiativ eftersom åsikterna går isär inom föreningen när det gäller rivningen. Gruppen som startat invånarinitiativet är inte emot att silorna rivs.

– För mig personligen får de rivas, medan folk runt mig vill ha dem kvar. Men nu är beslutet fattat och det bästa man kan göra nu är att lämna tomten obebyggd.

De behöver ju bara lämna en del av planen oförverkligad, alltså nybyggnationen

― Birgitta Lång

På grund av coronaviruset finns invånarinitiativet endast på nätet till en början.

– Sen när man får röra sig igen kommer det att finnas papperslistor vid biblioteket och förhoppningsvis också vid Österbottens museum, som ju är granne med silorna, säger Lång.

Diskussion om artikeln