Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Efterfrågan på hemleverans av mat ökar i coronavirustider - flera butiker öppnar nätbutik

Från 2020
Ingång till matbutik med stängda automatportar.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Just nu är det många som kommit på tanken att handla mat på nätet istället för att själva gå till butiken. Både Turun Osuuskauppa och K-butikerna svarar på efterfrågan med att utöka hemleveransservicen och avhämtningstjänsterna.

Då Yle Åboland kollar läget för hemleverans är det flera butiker i Åbotrakten som har flera veckors köer eller bara några enstaka lediga leveranstider den närmaste veckan.

Men det finns också några få affärer som kan erbjuda hemleverans redan samma dag, eller åtminstone samma vecka.

Även avhämtningstiden varierar. En del butiker har nästa lediga avhämtningstid om tre veckor, andra kan packa ihop dina inköp redan imorgon.

Flera butiker kommer öppnas för dygnet runt-service

TOK meddelade på tisdagen att ytterligare tio av kedjans matbutiker i Åboregionen kommer att vara öppna dygnet runt så länge coronaläget varar.

Sedan tidigare hade kedjan endast en affär som aldrig stänger; ABC-market vid Skolgatan.

Kedjan ska också utvidga sina hemleverans- och avhämtningstjänster. Hittills har endast Prisma-butiken i Österås kunnat erbjuda både och, och Prismabutiken i Mylly har erbjudit avhämtningsservice.

Från och med fredag ska ytterligare 13 affärer, bland annat S-market i Pargas, Pemar och Fyrstranden i Åbo, öppna nätbutik och ha avhämtningsservice. Prisma i Mylly börjar med hemleverans.

S-Market i Hallis och Lundo börjar leverera matkassar till specialgrupper i samarbete med en utomstående aktör.

- Vi vill mitt under den här krisen möjliggöra för kunderna ett brett utbud av matbutikstjänster, så de kan handla på ett sätt som passar dem, säger Mikko Junttila som basar för dagligvaruhandeln inom TOK.

TOK flyttar restaurangpersonal till butikerna

TOK inledde samarbetsförhandlingar 18 mars. På tisdag 23 mars meddelade man att man undgår permitteringar tillsvidare.

På grund av coronasituationen har TOK stängt flera restauranger och meddelat om stängning av två hotell. Personalen som blivit utan arbete på hotell- och restaurangsidan behövs nu i matbutikerna, och på så vis kan man undgå permitteringar.

Enligt Junttila är det flera hundra personer som nu övergår till att arbete med att leverera kundernas matuppköp på nätet.

K-kedjan utvidgar näthandel i skärgården

I Nagu och Korpo öppnar K-butikerna på onsdagen nätbutik med hemleverans. Köpman Kristian Eklund i Korpo berättar att det var lite av ett sammanträffande att man öppnar nätbutik just nu då coronaviruset höjt efterfrågan.

- Vi lever i en exceptionell tid nu, det visste vi inte då vi startade projektet i höstas, säger Eklund.

Kunderna har varit aningen fler än vanligtvis i Korpo handel de senaste veckorna, vilket enligt Eklund dels beror på den milda vintern.

- I och med att det inte varit någon vinter har många kunnat spendera mera tid i sina fritidsbostäder. Och då det råder reseförbud utomlands finns det också av den orsaken mera människor. Fastbosatta som kanske normalt skulle resa nu är hemma, och så finns det de som nu tillbringar tid på sommarstugan.

Eklund tror också att coronaviruset gjort en del fundersamma och fått dem att söka sig till skärgårdens lugn.

- Det är en ganska moderat ökning i kundantal, någon folkvandring är det definitivt inte. Men våren kom tidigare helt enkelt. Vi har redan nu den mängd kunder vi brukar ha i slutet av april.

Också avhämtning fungerar utan närkontakt

Också för den som behöver undvika närkontakt kan avhämtning vara ett alternativ till hemleverans.

I Åbotrakten tillämpar flera mataffärerna ett system där maten betalas på förhand. Vid avhämtning parkerar kunden på anvisad plats och skickar sedan ett textmeddelande eller ringer ett nummer, varpå inköpen hämtas ut till bilen. Kunden behöver alltså inte gå in i butiken och betala vid kassan.

Avhämtning med minimal kontakt går att ordna också i skärgården.

- Man kan slå en signal när man står på parkeringen så hämtar vi ut varorna på gården, utan personlig kontakt. Varorna betalas på förhand i nätbutiken, säger Eklund.

Stänkskydd ska skydda butikspersonal från droppsmitta

Tidigare har Lidl meddelat att de kommer att installera plexiglas vid kassorna för att skydda sin personal från droppsmitta.

Också en del andra butiker har meddelat om liknande åtgärder. I bland annat apoteken har personal tagit i bruk visir som ska skydda ansiktet.

Mikko Junttila berättar att även TOK har vidtagit åtgärder för att göra jobbet tryggare för personalen.

- Vi har redan börjat installera stänkskydd och under tisdagens gång är det meningen att få skyddet installerat vid 100 kassor. För tillfället görs installationer från morgon till kväll.

Diskussion om artikeln