Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utegångsförbud utlyst i Indien då "hela landet stängs" – gäller 1,3 miljarder människor

Från 2020
Narendra Modi höll ett tv-tal om nya karantänbestämmelser i Indien.
Bildtext Om vi inte klarar av det här i 21 dygn kan vår utveckling flyttas bakåt med 21 år, varnade premiärminister Narendra Modi i sitt tv-tal.
Bild: EPA-EFE/RAMINDER PAL SINGH

Indien kommer i praktiken att stängas helt då landet inför karantänåtgärder mot coronapandemin. 1,3 miljarder människor förses med utegångsförbud i åtminstone 21 dagar.

Indien inför ytterst strikta åtgärder för att förhindra spridningen av coronapandemin i landet.

Landet har för tillfället 438 bekräftade fall, men med ett mörkertal som många experter befarar är ännu större än i många andra länder.

Då stora delar av Indiens fattigare befolkning lever i förhållanden som både är befolkningstäta och där tillräckliga hygienåtgärder är omöjliga, befaras en stor lokal spridning kunna få katastrofala följder.

– För att rädda Indien och alla indier kommer ett totalförbud mot att lämna era hem att införas, sade premiärminister Narendra Modi då han meddela om de nya karantänåtgärderna.

Utegångsförbudet gäller hela landet och alla dess 1,3 miljarder invånare.

– Om vi inte klarar av de kommande 21 dagarna befarar jag att vi kommer att föras bakåt i utvecklingen med 21 år, sade Modi.

Hela landet ska stanna upp

Utegångsförbudet och en rad andra åtgärder ska enligt Modi träda i kraft vid midnatt lokal tid, alltså kring halv nio finsk tid.

Modi sade att det är klart att det inte kan övervakas heltäckande överallt och hela tiden.

Han vädjade därför till indierna själva att följa reglerna, som gäller varje indier vare sig det är frågan om storstadsbor eller bybor.

– Det tog 67 dagar för att antalet fall skulle nå 100 000, men bara elva dagar för 100 000 till att smittas och sedan bara fyra dagar för att nästa 100 000 skulle få sjukdomen, sade Modi.

– Ni måste alltså förstå hur snabbt det här sprids och att länder som Italien med bättre hälsovårdsinfrastruktur än vår har tvingats på knä av sjukdomen.

Modi lovade att myndigheterna under tiden gör sitt yttersta för att landet ska vara så förberett som möjligt på vad som kan vara på kommande.

Diskussion om artikeln