Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Färgfabriken tillverkar nu handsprit i tre skift – 21 nya jobb

Från 2020
en hand som desinficeras med en handspritspump
Bildtext Handsprit för hela Finlands behov tillverkas nu i Pargas.
Bild: Tuomo Rintamaa/Yle

På färgfabriken i Pargas har man all orsak att gnugga sig i händerna. På kort varsel har produktionen lagts om och fabriken är nu antagligen störst på handsprit i Finland.

Fredagen den 13 mars fattade man på GVK Coating Technology beslut om att börja tillverka handsprit på fabriken i Muddais.

Beslutet visade sig snabbt vara lyckosamt; fabriken kunde mer än fördubbla sin personalstyrka och tillverkar nu handsprit i tre skift under dygnets alla timmar.

Ungefär samtidigt måste hyttfabriken i Pikis köra ner verksamheten på grund av coronaepidemin och 21 anställda fick istället jobb på GVK. Färgtillverkningen fortsätter i samma skala som tidigare och påverkas inte av den nya produktionen eller av att efterfrågan skulle ha minskat på grund av coronaepidemin.

Färgfabrikens verkställande direktör Anssi Seppinen säger att omställningen varit möjlig tack vare de investeringar som nyligen gjordes i produktionslinjen. Kapaciteten är 100 000 liter handsprit per vecka.

– Fabriken kan på fem veckor producera en flaska för varje hushåll i landet. Det betyder att det inte finns någon brist på handsprit i Finland.

Nobbar Kina

Doseringspumparna som sitter på flaskorna tillverkas nästan uteslutande i Kina och har på grund av coronaepidemin varit nästan slut i hela Europa.

Under våren startas produktionen av doseringspumpar på en fabrik utanför Åbo. Seppinen säger att det här är ett typiskt exempel på långa produktionskedjor på en global marknad.

– När de sträcker sig ända till Kina är både leveranstiderna och transportsträckorna långa och därför sårbara. Vi vill minimera riskerna och köper i fortsättningen inget från Kina.

Anssi Seppinen, vd för GVK utanför fabriken.
Bildtext Anssi Seppinen är verkställande direktör för GVK.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Ingredienser från Koskenkorvafabriken

Råvaran består av sprit som till stor del levereras av statsägda Altia, kanske mest känd för sin Koskenkorva.

Nu blir det ingen slutprodukt för invärtes bruk. Råvaran är denaturerad och därmed odrickbar, men det har Anssi Seppinen inget emot.

– Jag tycker spriten är mycket hälsosammare att användas utvärtes. Det här är ett jättebra ändamål istället för att tillverka Koskenkorva av spriten.

Diskussion om artikeln