"För mig är det nog endast bra att det blev så här": OS är uppskjutet och Oliver Helanders stress som bortblåst – tror inte heller på EM i augusti
OS i Tokyo kommer inte gå av stapeln den här sommaren precis som idrottarna befarade. Beslutet var väntat och helt rätt enligt dem. För vissa blir väntan lång men för andra var ett år extra tilläggstid främst en positiv sak. Oliver Helander kan nu i lugn och ro rehabilitera sin axel och stressen är som bortblåst. Det här var åtminstone inte dåligt säger han då Yle Sporten når honom.
Förberedelserna inför sommar-OS har inte varit det lättaste för de finländska idrottarna. Träningsanläggningar har stängt dörrarna och kvalturneringar har inhiberats eller flyttats fram.
Nu behöver inte idrottarna längre stressa lika mycket gällande träningsförutsättningarna inför OS.
I dag blev det klart att OS-idrottarna får en klart längre tid på sig att träna inför spelen då det blev klart att spelen flyttas fram med ett år.
Så här långt har Finland tagit 14 platser till OS i Tokyo 2020
Ett beslut som många idrottare redan gått och väntat på.
– De som lider mest är förstås de elitidrottare vars karriärer går mot sitt slut. För unga idrottare betyder det här beslutet ett år mer tid för förberedelser och chans att utvecklas och klara sig bättre i OS, säger Mika Lehtimäki, chef för Finlands olympiska kommitté i Yles specialsändning i dag.
– Det är ändå inget snack om saken. Det är i det stora hela, och också enligt och för idrottarna ett rätt och motiverat beslut.
Och det håller finländska idrottare med om. Mest nöjd av dem alla verkar Oliver Helander som fortsättningsvis rehabiliterar sin axel.
Många som bara väntat på beskedet
Flera idrottare har som sagt varit förberedda och främst suttit och väntat på när beskedet kommer.
Matti Mattsson, Kristiina Mäkelä, Satu Mäkelä-Nummela, och Oliver Helander säger alla att det var ett väntat beslut. Och de är säkert inte de enda idrottarna.
– Jag gissade nog att det blir så här. Det kom nog inte som någon överraskning, säger Oliver Helander när Yle Sporten når honom per telefon.
– Man måste ta situationen på allvar och göra det bästa av det hela. I det här fallet var det att skjuta upp OS med ett år.
Helanders tränare, Glenn Lignell, är precis av samma åsikt som Helander om att detta beslut var det enda rätta.
– Under rådande omständigheter var det här absolut rätt beslut, kommenterar Lignell per sms åt Yle Sporten.
Mattsson ser inte fram emot väntan – Helander däremot nog
Matti Mattsson var fundersam då Yle Urheilu pratade med honom och säger att han nu behöver fundera över situationen.
– Det blir ett långt år framför, säger han.
Mattsson har redan klarat A-gränsen och knipit en OS-biljett. Siktet har redan länge varit inställt på den här sommarens höjdpunkt.
– De senaste fyra åren har jag i princip siktat in mig på två tävlingsdagar. Nu kommer det sen också ett femte år till. Jag måste i mitt eget huvud nu reflektera över det här. Det är väl bara att bygga vidare.
Oliver Helander som också klarat OS-kvalgränsen ser däremot väntan på ytterligare ett år som en positiv sak.
– För de flesta är det tråkigt att det flyttas fram. I min situation så är det nästan bra då jag får mera tid att rehabilitera min axel efter operationen. Nu finns det ordentligt med tid och jag behöver inte stressa över att få axeln i skick, säger han.
– Inte vet jag om det var en lättnad men ... svårt att säga men inte var det dåligt åtminstone.
"Behöver inte stressa"
Oliver Helander opererade axeln i början av året. Nu är rehabiliteringen i full gång och han har så småningom börjat kunna kasta också. Fullständigt i skick är den ändå inte.
– Det tar alltid sin tid att bli i skick när man har opererat sig. Det kan nog vara att det skulle ha varit lite tajt med tid om OS skulle ha gått av stapeln den här sommaren. Svårt att säga, men nu finns det åtminstone ordentligt med tid att sätta sig i skick.
Hur känns din axel just nu?
– Helt okej. Sakta men säkert framåt. Inte är den nära heller i 100 procentigt skick men det går nog framåt. I vilken takt det går framåt är helt på axelns villkor. Nu när OS inte blir av så behöver man åtminstone inte stressa för det.
Helanders träningsmöjligheter har heller inte påverkats nämnvärt och rehabiliteringen har inte lidit trots att en mängd träningslokaler i Finland har stängt sina dörrar.
– Inte så mycket egentligen. Vi har haft ganska tur här i Vasa att jag har fått träna på ett gym här och det har gått rätt bra.
– Det var meningen att vi skulle åka till Turkiet och träna men det blir inte av. Men det gör inte så mycket. Det går nog helt bra att träna här hemma också.
"Motivationen bygger inte på ett datum"
Just att vara benägna att anpassa sig till situationen är också något som Mika Lehtimäki poängterar i Yle Urheilus specialsändning.
– Idrottarna bygger upp sin träning enligt målet. Nu är målet sommaren 2021. Det betyder att träningen börjar byggas enligt det och alla blickar riktas dit, säger Lehtimäki.
Kristiina Mäkelä är inne på samma linje. Vardagen rullar på och arbetet fortsätter.
– Min motivation och mina mål är inte baserade enbart på den där ena tävlingsdagen. Vardagen fortsätter som normalt och jag arbetar hårt för idrotten. Det är något som sitter i ryggraden. När tävlingarna sedan står för dörren så är jag redo.
– Elitidrotten bjuder alltid på alla möjliga hinder och utmaningar. Man blir van vid det och vid att tvingas hitta lösningar. Desto snabbare man klarar av att göra smarta drag, desto bättre.
Inte heller Mattsson är redo att kasta in handuken. Trots att det blev ett års väntan till.
– Jag måste fundera. I nästan tio år har mitt yrke varit att simma. Det skulle med tanke på det vara dumt att kasta in handuken i det här skedet. Jag måste bara sträva till att göra rätt beslut gällande träningen nu så att det går vägen, säger han.
Om det inte känns bra så kommer jag nog inte att tävla. Då är siktet inställt på OS helt och hållet.
EM i simning har flyttats fram och kommer som det nu ser ut gå av stapeln i augusti. Precis som också friidrottarnas huvudmål just nu.
EM kvar i kalender men Helanders sikte inställt på OS
För friidrottarna finns ännu ett mästerskap kvar i kalendern den här sommaren. EM i Paris ska gå av stapeln i slutet av augusti.
Något som Helander ändå i nuläget tvivlar på.
OS var huvudmålet, är det EM i Paris som blickarna nu riktas mot?
– Jo nå det känns ju nog som att det är stor risk att det också inhiberas ... Det är klart att det nu är det största målet för den här sommaren men nu när OS blev inhiberat så tar jag nog inga risker gällande axeln. Det är ändå OS som är huvudmålet. EM är det ändå vartannat år nuförtiden så onödigt att riskera något inför ett sådant mästerskap.
Så om du är frisk och får tävla så tävlar du men OS är det du siktar på att vara i skick till?
– Om jag är helt frisk på sommaren så tävlar jag nog. Om man får tävla förstås, det är ju en annan sak sedan. Men om det inte känns bra så kommer jag nog inte att tävla. Då är siktet inställt på OS helt och hållet.
Känns det alls surt att tävling efter tävling blir inhiberad?
– Jag tar det nog inte alls så. För mig är det nog endast bra att det blev så här. Med tanke på axeln just. Nu kan jag få den i skick ordentligt före jag behöver börja tävla igen.