Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Marin: Restaurangerna kan stängas redan den här veckan – det här innebär regeringens förslag i praktiken

Från 2020
Uppdaterad 24.03.2020 19:41.
Statsminister Sanna Marin om att restauranger och krogar kan stänga den här veckan - Spela upp på Arenan

Restauranger, pubar, nattklubbar och caféer stängs för kunder, men de får fortfarande sälja mat som kunden kan ta med sig hem. Det var budskapet då statsminister Sanna Marin (SDP) och arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) höll en kort presskonferens vid Ständerhusets trappor på tisdagskvällen.

Det här innebär regeringens förslag

Regeringens lagförslag om att stänga restaurangerna är elva sidor långt. Vi har samlat det viktigaste i punktform här:

  • Restauranger, caféer, serveringsställen och nattklubbar ska hållas stängda för kunder. Hotell eller andra inkvarteringsföretag får inte servera frukost i sina restaurangutrymmen, men de kan servera färdiga portioner eller frukostingredienser till hotellgäster.
  • Man kan inte sitta kvar och äta sin mat i restaurangen. Också uteserveringarna hålls stängda.
  • Det är ändå fortfarande okej att köpa mat med sig.
  • Restaurangköken får hålla öppet vilka tider som helst.
  • Begränsningarna är tillfälliga och gäller fram till den 31 maj.
  • Lunchrestauranger på arbetsplatser och personalrestauranger får hålla öppet som normalt.
  • Regeringen ska stöda företagen.

– Arbets- och näringsministeriet har jobbat hårt med regeringens proposition och den är nu färdig och kan behandlas i riksdagen redan i kväll. I bästa fall träder begränsningarna i kraft redan den här veckan. Jag är nöjd över att vi fått förslaget färdigt, sa Marin.

Enligt Marin gäller begränsningarna fram till den 31 maj.

– Vi ville sätta ett datum på begränsningarna så att företagen kan förbereda sig. Om det är möjligt kan vi slopa begränsningarna tidigare, sa Marin.

"Restaurangerna får fortfarande sälja mat som take away"

Enligt Haatainen är syftet att stoppa coronavirusepidemin och förslaget baserar sig på information från Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd THL.

– I praktiken betyder det att vi begränsar närkontakter i restaurangerna. Restaurangerna måste hållas stängda för kunder, men kan sälja mat som take away. Köket kan hålla öppet, men inga kunder får sitta i restaurangen, eller på uteserveringarna. Samma gäller kaféer, sa Haatainen.

Också nattklubbar stängs. Enligt Haatainen kan lunchrestaurangerna på arbetsplatser hålla öppet som normalt och mat kommer att serveras vid daghem, skolor, sjukhus, fängelser och fabriker.

Haatainen sa till journalisterna att hon har förtroende för att restaurangerna kommer att sköta sig bra också i det här undantagsläget.

– Jag litar på att restaurangerna agerar rätt, sa hon.

Regeringens planerade presskonferens skjuts upp till i morgon

Regeringens förhandlingar om de nya åtgärderna för att stoppa coronavirusets spridning fortsätter i Ständerhuset och den planerade presskonferensen skjuts upp till onsdag, meddelar statsrådet.

Enligt Arbets- och näringsministeriet sysselsätter restaurangbranschen mer än 50 000 personer, vilket är cirka hälften av arbetskraften inom turistbranschen. Dessutom anlitas också hyrd arbetskraft.

I propositionen konstaterar ministeriet att stängningen av restaurangerna kan medföra att permitteringar och uppsägningar ökar inom branschen.

Diskussion om artikeln