Hoppa till huvudinnehåll

Sport

I sitt livs form och guldkänning – nu får Armand Duplantis hålla sig ett år till: "Situationen suger"

Från 2020
Armand Duplantis breder ut armarna.
Bildtext Armand Duplantis har nått makalösa höjder i år.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Under hela hallsäsongen stod Armand Duplantis för makalösa resultat och ett par världsrekord. Samtidigt var han enligt sig själv inte ens uppe i maximala höjder: en drömsituation under ett OS-år. Men nu är spelen uppskjutna och Duplantis får vänta ett år till. Något som inte precis får honom att ta glädjeskutt.

Någon chock var inte beskedet att det inte blir något OS sommaren 2020. Men lättare att smälta gjorde det de ändå inte för stjärnan Armand Duplantis.

– Det hade vari en chock om beslutet tagits för tre veckor sedan. De senaste veckornas har lett fram till det här så jag var på sätt och vis mentalt förberedd på att det skulle gå så här, säger Duplantis till SVT och fortsätter:

– Det är vad det är. Situationen suger för oss. Det är ganska skit. Men det är samma för alla, alla måste vänta ett år, inte bara jag. Vissa saker är bara större än idrott.

Ser framemot vilken som helst tävling

Efter den grymma formen han varit i är det svårt att smälta att han inte får försöka knipa den klaraste OS-medaljen. För det hade han haft chanser till anser han själv.

– Jag förstår beslutet. Det var mer eller mindre det enda beslutet de kunde fatta. Men samtidigt är jag i väldigt bra form och jag kände att jag hade bra chans att gå för guld. Men jag litar på min förmåga att vara bra nästa år också, säger Duplantis och tror till och med formen kan vara bättre med ett år mer erfarenhet i bakfickan.

Armand Duplantis.
Bildtext Armand Duplantis slog världsrekordet i februari.
Bild: /All Over Press

Någon paus i tränandet har Duplantis ändå inte tagit. För tillfället tränar han på sina föräldrars bakgård där allting en gång började. Han ser fram emot alla tävlingar som möjligen går att arrangera i år – små som stora.

– Jag är tillbaka i trädgården. Det är inte mycket, men det är där allt började. Jag försöker göra vad jag kan just nu, men det är tufft.

– Jag älskar att tävla och se var mina gränser går. Om det blir tävlingar den här säsongen kommer jag att satsa 100 procent och träna lika hårt som jag skulle ha gjort för OS, säger Duplantis till SVT.

Ingen chock för Daniel Ståhl heller

Daniel Ståhls tränare, Vésteinn Hafsteinsson, säger till SVT att även de svenska kastarna har varit förberedda på att OS kommer att skjutas upp.

Daniel Ståhl i VM 2019.
Bildtext Daniel Ståhl blev världsmästare i fjol.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Också Daniel Ståhl och de andra av Hafsteinssons adepter tränar för fulla muggar trots att tävlingarna inhiberas en efter en.

– Vi fortsätter att träna mot säsongen och fortsätter att kasta långt. Vi satsar på att kasta personligt rekord, kasta svenskt rekord. Så att man får utdelning för den träning man gjort i vinter. Jag hoppas att deras motivation finns där, vi ska ha möte allihop i morgon, säger Hafsteinsson.

OS-guldmedaljören och höjdhopparen Stefan Holm som sitter med i IOK:s kommitté säger att beslutet var nödvändigt men han lider med de stora svenska medaljkandidaterna.

– Jag lider med Armand Duplantis och Daniel Ståhl som prickat in formen och målats upp som medaljkandidater i OS. Men de har karriärerna framför sig och är fortfarande i utveckling. Jag lider mer med dem som satt upp 2020 som sitt slutmål, säger han till Expressen.

Diskussion om artikeln