Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åländska kocken Michael Björklund: "Take away är ingen ekonomisk utväg, det är konstgjord andning"

Från 2020
Michael Björklund.
Bildtext Det enda man kan göra nu är att försöka bädda för framtiden så att fallet inte blir för kraftigt, säger Michael Björklund.
Bild: Oskar Karlsson / Yle

Den åländska kocken Michael Björklund tycker att det är bra att restaurangerna stänger, så att coronaviruset inte sprids i onödan. Men för restaurangbranschen är coronakrisen ett stort bakslag och många företag kommer att gå i konkurs, tror Björklund.

Regeringen meddelade i kväll att restauranger, pubar, nattklubbar och caféer stängs för kunder, men de får fortfarande sälja mat som kunden kan ta med sig hem. Stängningen kan ske redan på lördag.

– Olyckan är skedd för oss. Det tog bara några veckor så var alla stora kalas och evenemang på restaurangerna avbokade. Man hade rätt bra bokat, men sen hade man ingenting, säger kocken och företagaren Michael Björklund på Åland.

Det här innebär regeringens förslag

Regeringens lagförslag om att stänga restaurangerna är elva sidor långt. Vi har samlat det viktigaste i punktform här:

  • Restauranger, caféer, serveringsställen och nattklubbar ska hållas stängda för kunder. Hotell eller andra inkvarteringsföretag får inte servera frukost i sina restaurangutrymmen, men de kan servera färdiga portioner eller frukostingredienser till hotellgäster.
  • Man kan inte sitta kvar och äta sin mat i restaurangen. Också uteserveringarna hålls stängda.
  • Det är ändå fortfarande okej att köpa mat med sig.
  • Restaurangköken får hålla öppet vilka tider som helst.
  • Begränsningarna är tillfälliga och gäller fram till den 31 maj.
  • Lunchrestauranger på arbetsplatser och personalrestauranger får hålla öppet som normalt.
  • Regeringen ska stöda företagen.
Bistro Sinne i Borgå.
Bildtext De senaste veckorna har många restauranger gapat tomma, utan kunder.
Bild: Yle / Hanna Othman

Björklund tycker trots allt att det är bra att regeringen nu stänger restaurangerna.

– Stängda restauranger är egentligen en andrahands-sak. Först måste regeringen se till oss som bor i Finland och försöka minska smittospridningen. Jag tycker att det var på tiden att man gjorde det här.

Ju längre restaurangerna är stängda, desto färre öppnar igen

Coronakrisen kommer ändå att få katastrofala följder för restaurangbranschen. Björklund tror att många företag kommer att gå i konkurs.

– Det är många som går under och tvingas sluta av ekonomiska skäl. Det man kämpar med nu är hur man ska lösa finansieringen, hur man ska se till att man hittar en ekonomi och kunna överleva helt enkelt.

Michael Björklund står och tittar på en rökt sik som ligger i en bit med folie.
Bildtext Restaurangbranschen har det tufft från början. Det finns inte så stora marginaler att ta av, menar Michael Björklund.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Stängningen av restauranger gäller i det här skedet till den sista maj. Om restaurangerna får öppna på nytt redan i juni är chansen större att fler företagare klarar krisen, men ju längre det drar ut på tiden, desto färre restauranger öppnar på nytt, tror Björklund.

– Det kommer troligtvis att bli nya företagare som får starta upp igen.

Björklund hoppas att regeringen kan hjälpa till på olika sätt så att så många företagare som möjligt kan överleva krisen.

– Det är skrämmande att man inte vet hur länge det tar innan vi kommer igång. Det är inte så att vi startar allt det här på en vecka, utan det kommer att ta månader att komma igång med allting, säger Björklund.

Braschen önskar direkt stöd av regeringen

Timo Lappi, verkställande direktör vid Turism- och restaurangförbundet Mara tycker att det är bra att krögarna nu får ett klart besked och en tidtabell av regeringen.

– Det är bättre eftersom det hade varit svårt om man bara rekommenderat att stänga dörrarna. Det är bättre att vi har ett direkt förbud, till exempel i situationer då man diskuterar hyrorna med hyresvärden, säger Lappi.

Timo Lappi i kostym i en restaurang.
Bildtext Timo Lappi, vd för Mara, hoppas att regeringen kan skjuta till direkt ekonomiskt stöd till kafé- och restaurangföretagarna.
Bild: Jarkko Riikonen / Yle

Även om restaurangerna inte får ta emot kunder inne i restaurangen, så får restaurangerna fortsätta sälja take-away. Take-away utgör i dag cirka tio procent av omsättningen i restaurangbranschen.

– Det underlättar inte krisen för hela branschen, men till exempel för snabbmatsrestaurangerna är det mycket bra.

Regeringen har låtit förstå att man vill ge ytterligare stöd till restaurangbranschen, men det är ännu oklart vad.

– De åtgärder regeringen tagit till är bra, men vi behöver direkt stöd. Det är inte tillräckligt med nya lån eller att skatterna skjuts fram, säger Lappi.

Björklund: “Jag hoppas att folk håller sig hemma”

Michael Björklund tror inte heller att take away underlättar särskilt mycket för branschen.

– Take away är ingen ekonomisk utväg, det är konstgjord andning. De företag där man jobbar själv kan man kanske få ekonomi i det, men det går inte att klara sig på den biten, säger Björklund.

Björklund oroar sig också för vad coronakrisen kommer att betyda för sommarjobbarna inom branschen.

– Under sommartiden har vi över hundra personer som jobbar i vårt företag. Om det här blir långvarigt så är det ganska många som inte har arbete. Det får ju effekter för hela landet då folk inte har jobb.

Trots att det nu ser mycket mörkt ut för restaurangbranschen, så försöker Björklund se framåt på tiden efter coronakrisen.

– Jag hoppas vi tar krafttag nu, stänger igen allting och att folk håller sig hemma. Och så försöker vi så snabbt som möjligt rida ut det här och få bort det. Sen kan vi börja om på nytt.