Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump vädjar till allierade som Sydkorea om coronahjälp medan han hävdar att USA är självförsörjande

Från 2020
Uppdaterad 25.03.2020 12:14.
President Donald Trump tillsammans med vicepresident Mike Pence inför tisdagens presskonferens som hölls på gräsmattan utanför Vita huset.
Bildtext President Donald Trump tillsammans med vicepresident Mike Pence inför tisdagens presskonferens som hölls på gräsmattan utanför Vita huset.
Bild: /All Over Press

USA:s president Donald Trump vädjar till Sydkorea och andra allierade om hjälp eftersom amerikanska sjukhus lider akut brist på coronatester och skyddsutrusning. Trump hävdar att USA är självförsörjande vad gäller skyddsutrustning, men han ringde ändå till Sydkoreas president Moon Jae-In med en vädjan om brådskande hjälp.

Moon lovade att skicka all överflödig utrustning till USA, medan han underströk att coronapandemin inte är över i Sydkorea heller. Sydkorea registrerade ett hundratal nya smittade under det senaste dygnet, men läget är ändå betydligt bättre än för ett par veckor sedan.

Sydkorea hade ännu i slutet av februari lika många bekräftade coronafall som USA, men landet vidtog snabba, aggressiva åtgärder med hjälp av ett massivt testprogram och sydkoreanen har fått mycket beröm världen över för sina effektiva åtgärder mot pandemin.

Sydkorea har registrerat 125 dödsfall medan amerikanerna har bekräftat över 50 000 coronafall i alla delstater och minst 680 insjuknade har avlidit.

Trump lovade att snabbt ordna alla obligatoriska tillstånd om sydkoreanerna skickar medicinsk utrustning. Flera stora sydkoreanska läkemedelsbolag fick ett kraftigt uppsving på börsen i Seoul efter att Trumps samtal blev känt.

Tidningen Foreign Policy uppgav i förrgår att det amerikanska utrikesministeriet har tryckt på flera andra allierade i hopp om att de exporterar mer läkemedel och medicinsk utrustning till USA, där läget snabbt förvärras.

Sydkoreas president Moon Jae-In förklarade krig mot epidemin väl medveten om att hans popularitet har rasat på grund av epidemin.
Bildtext Sydkoreas president Moon Jae-In lovar att skicka all överflödig medicinsk utrustning till USA trots att Sydkorea också kämpar mot viruset.

Läget över till påsken hoppas Trump

På tisdagen sade Trump i sin presskonferens i Vita huset att USA alltid bör vara självförsörjande i kampen mot corona. Trump och den federala regeringen har fått förödande kritik för att de inte har levererat tillräckliga mängder coronatester och skyddsutrustning till delstater som är i akut behov av dem.

- Vi får aldrig vara beroende av främmande makter. Amerika blir aldrig en tiggarnation, försäkrade Trump.

Han vill också att landets ekonomi "öppnas" senast på påsksöndagen den 12 april, då Trump vill se en "hejdundrande ekonomi och fullpackade kyrkor."

- Vårt folk är fullt av fart och energi. De vill inte vara instängda i ett hus eller en bostad. Det är inte för vårt land, vi är inte byggda på det sättet,sade Trump

Hälsovårdsexperter och politiker till och med i hans eget parti var chockade över uttalandet.

Hans egna hälsovårdsexperter har sagt att det kan ta månader innan läget förbättras och guvernörer och borgmästare i flera drabbade delstater har redan beordrat över 100 miljoner invånare i karantän eller frivillig isolering.

Den värst drabbade delstaten New Yorks guvernör varnar för att man snart kan ha 40 000 smittade som behöver intensivvård och det klarar inte delstatens sjukhus av.
Bildtext Den värst drabbade delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo varnar för att man snart kan ha 40 000 smittade som behöver intensivvård och det klarar inte delstatens sjukhus av.
Bild: /All Over Press

Ett höghastighetståg på väg mot oss

New York som utgör virusets epicentrum, har registrerat 25 000 coronafall vilket är ungefär hälften av alla fall i USA och antalet fördubblas nu var tredje dag, varnar guvernören Andrew Cuomo. Han vädjar därför till Trump om ventilatorer och skyddsutrustning .

- En av våra experter sade till mig att vi ser ett godståg rulla fram över landet. Men vi ser snarare ett höghastighetståg eftersom siffrorna skjuter i höjden. Vi behöver federal hjälp och det med detsamma, sade Cuomo.

Den ärkekonservativa republikanska kongressledamoten Liz Cheney
skrädde inte heller orden.

- Det finns ingen normalt fungerande ekonomi om våra sjukhus övermannas och tusentals amerikaner, inklusive våra läkare och sjukskötare, ligger döende eftersom vi inte gjorde det som måste göras för att stoppa viruset.

Den kända Trump-lojalisten Scott Gottlieb som var livsmedelsverkets chef i två år, fördömde också presidentens uttalande i skarpa ordalag.

- Så länge som covid-19 sprids okontrollerat, kommer ett historiskt antal äldre människor att dö medan sjukhusen överväldigas och de flesta amerikaner är alltför vettskrämda för att våga lämna sina hem, äta ute, ta tunnelbanan eller gå till parken.

- Det finns bara två sätt att få slut på det här: Att låta ett enormt antal människor smittas vilket är otänkbart, eller att bryta epidemin, Vi måste välja det senare, skrev Gottlieb.

Källor: AP, Reuters, Yonhap, Washington Post

Diskussion om artikeln