Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Beväringar kan övervaka Nylands gräns, finländska patienter hämtades från solkusten, Donald Trump ber allierade om hjälp

Från 2020
Beväringarna har det hett på sommaren.

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt:

Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) säger att Försvarsmakten är beredd att bistå polisen i fall regeringen beslutar att isolera Nyland. Både beväringar och Försvarsmaktens anställda personal kan delta i övervakningen av landskapsgränsen. Här uppdaterar vi läget med coronapandemin.

Svårt sjuka finländare har flugits hem från Malaga vid spanska solkusten. Ett privat företag med ambulansflyg har på tisdagen hämtat några patienter till intensivvård i Finland. Vid företaget säger man att nivån på intensivvården inte är lika hög i Malaga som i Finland och man bedömer att fler behöver hämtas hem.

USA:s president Donald Trump vädjar till Sydkorea och andra allierade om hjälp eftersom amerikanska sjukhus lider akut brist på coronatester och skyddsutrusning. Trump hävdar att USA är självförsörjande vad gäller skyddsutrustning, men han ringde ändå till Sydkoreas president Moon Jae-In med en vädjan om brådskande hjälp.

Myndigheterna har nyligen fattat ett historiskt beslut om att öppna försörjningsberedskapslagren för att få sjukvårdsutrustning därifrån. I dag får vi svar på fem frågor om de hemlighetsfulla beredskapslagren.

Coronaviruset hotar ställa till för de studerande vars praktikplatser inte längre kan erbjuda arbete på grund av epidemin. Skolorna har ändå en bra bild av hur situationen ska lösas. Till exempel kan studerande inom vårdbranschen kallas in på jobb och på så vis få sin praktiska erfarenhet för examen.

Dagens väder

Tämligen klart med uppehåll. Dagens högsta temperatur 6-11 grader, i Lappland 1-6 grader. Måttlig, på dagen lokalt frisk samt byig vind omkring sydväst.