Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska damstjärnorna överväger att lämna skidlandslaget: "Allt kan raseras" – turbulensen bidrog till Stina Nilssons beslut att satsa på skidskytte

Från 2020
Uppdaterad 25.03.2020 20:10.
Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Stina Nilsson ingick i VM-stafettlaget som vann guld 2019.
Bildtext Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Stina Nilsson ingick i VM-stafettlaget som vann guld 2019.
Bild: Sammy Minkoff / All Over Press

Det kokar i det svenska skidlandslaget. Sprintstjärnan Stina Nilsson meddelade i söndags att hon inleder en satsning på skidskytte och snart kan det bli fler avhopp. Bristfälligt ledarskap har resulterat i att damstjärnorna överväger att lämna landslaget för att inleda en egen satsning, uppger Expressen.

Längdchefen Rikard Grip lämnade det svenska landslaget för ett år sedan och enligt uppgifter till svenska medier fick han sparken. Säsongen 2019–20 sägs ha varit orolig i avsaknaden av ett ledarskap, ett beslut som bidrog till Nilssons beslut att sadla om.

– Det varit ett turbulent år och det har absolut kanske hjälpt till och gjort det ännu enklare att ta beslutet, säger Nilsson till Expressen.

"Det har varit lite skakigt"

Herråkaren Jens Burman är inne på samma linje.

– Det har inte funnits en chef. Det har saknats, konstaterar han till Sportbladet.

Jens Burman åker skidor.
Bildtext Jens Burman har inte varit nöjd med landslagsledningen.
Bild: Sergei Bobylev / TASS / All Over Press

Det står sedan tidigare klart att landslagscheferna Lars Selin och Karin Ersson kommer att lämna landslaget. Herrtränarna Fredrik Uusitalo och Mattias Nilsson uppges sluta och många andra tränare sägs fundera på sin framtid.

– Det känns som att det varit för rörigt ovanför dom. Det har varit lite skakigt i organisationen hela vintern, lite i skymundan, säger Burman.

På onsdag kväll blev det klart att både Uusitalo och Nilsson slutar som herrtränare i det svenska landslaget. Det bekräftar svenska skidförbundet.

Bägge berättar i ett pressmeddelande att de vill ha mer tid för att vara hemma skriver SVT.

Missnöje med träningsupplägget

Enligt Expressen överväger åtminstone tre damstjärnor att lämna landslaget för att satsa på egen hand.

– Det pågår en hel del diskussioner just nu. Och allting handlar om att åkarna ska få bästa möjliga förutsättningar att lyckas, uppger en källa till Expressen.

– De måste ta åkarnas missnöje på allvar nu, annars kan allt raseras.

I damlandslaget har det utöver ledarskapsmissnöjet även riktats kritik mot träningsupplägget. Det handlar om lägerverksamheten och vilken träning man har fokuserat på där.

"Fullt förtroende"

Den nuvarande landslagschefen Daniel Fåhraeus säger till Expressen att han inte är medveten om något missnöje. SVT har talat med Fåhraeus som säger att analysen av säsongen pågår.

– Vi har precis börjat utvärdera säsongen och det kan vara bra om vi får börja med det jobbet och ta in information. Det verkar som att andra vet mer än vad vi gör. Vi måste prata med dem och få göra vår utvärdering.

Det svenska skidförbundets direktör Ola Strömberg meddelar via ett SMS till Expressen att han har förtroende för Fåhraeus.

– Jag har fullt förtroende för att Daniel som längdchef och övriga inom längd kommer lyckas väl med att stötta alla i landslaget på bästa sätt.

Texten uppdaterad 25.3. klockan 20.10 efter bekräftelsen att Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo slutar som herrtränare.

Diskussion om artikeln