Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanska kongressen överens om gigantiskt stödpaket på 2 000 miljarder dollar

Från 2020
Uppdaterad 25.03.2020 08:24.
Senatens republikanska majoritetsledare Mitch McConnell, finansminister Steven Mnuchin och senatens demokratiska minoritetsledare förhandlade om det enorma stödpaketet bakom lyckta dörrar i kongressen.
Bildtext Senatens republikanska majoritetsledare Mitch McConnell, finansminister Steven Mnuchin och senatens demokratiska minoritetsledare Chuck Schumer förhandlade om det enorma stödpaketet bakom lyckta dörrar i kongressen.

Den amerikanska kongressen har kommit överens om ett gigantiskt ekonomiskt stödpaket som uppgår till två tusen miljarder dollar. Förhandlingarna pågick i flera dagar eftersom demokraterna motsatte sig att Trumps administration får dela ut 500 miljarder dollar i stödlån till storföretag utan någon som helst övervakning.

Demokraterna var bland annat rädda för att Trumps egna företag skulle gagnas av stödet utan någon insyn och att finansminister Steven Mnuchin skulle följa presidentens diktat om var pengarna satsas.

Republikanerna gav till slut efter och gick med på att en obunden instans kommer att övervaka hur pengarna fördelas.

- Damer och herrar vi har ett avtal, konstaterade Vita husets förhandlare Eric Ueland.

Republikanerna försökte först driva igenom ett paket utan demokraternas bistånd. Demokraterna röstade givetvis ner förslaget och republikanerna tvingades därefter förhandla med demokraterna bakom lyckta dörrar.

De allra flesta kongressledamöter har inte ännu kunnat läsa den tjocka, detaljerade överenskommelsen, trots att de väntas rösta för paketet senare på onsdagen.

Chuck Schumer, den demokratiska minoritetsledaren i senaten avslöjade en del av innehållet i morse. Man kommer bland annat att satsa 130 miljarder dollar på sjukhus, som är under allt hårdare tryck när viruset sprids.

Förhandlingarna var långa och svåra, men finansminister Steven Mnuchin (till vänster) fick till slut rätt att dela ut 500 miljarder dollar i stöd åt större företag.
Bildtext Förhandlingarna var långa och svåra, men finansminister Steven Mnuchin (till vänster) fick till slut rätt att dela ut 500 miljarder dollar i stöd åt större företag.
Bild: imago images/MediaPunch/ All Over Press

Direkt penningstöd

De flesta amerikaner kan räkna med att få en 1 200 dollar per person och 500 dollar per barn samtidigt som arbetslöshetsersättningar förbättras.

367 miljarder dollar öronmärks för små- och medelstora företag, som stöds med lån förutsatt att de håller sina anställda i rullorna när de stannar hemma för att isolera sig. Större företag får som sagt 500 miljoner i billiga lån.

Smittokurvan pekar rakt uppåt i USA och läget verkar nu till och med värre i USA än i Italien för några veckor sedan.

Det står i alla fall klart att investerare världen över hoppar jämfota av jubel, det säg man redan tidigt morse finsk tid innan avtalet var klart, då börserna i Asien öppnade kraftigt på plus i morse efter gårdagens rekorduppgång i USA.

Dow Jones-indexet i USA hade sin bästa dag i går sedan år 1933 eftersom den amerikanska kongressen då var nära avtal om stimulanspaketet.

Asiatiska investerare följde efter och det japanska Nikkei-indexet steg med över 5 procent.

I Hongkong steg kurserna med tre procent och i Australien med nära fyra procent, trots att coronaläget där har förvärrats snabbt.

Vid lunchtid var asiatiska börser i genomsnitt två procent på plus.

Källor: Reuters, AP, New York Times

Diskussion om artikeln