Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kråkö skola blir bryggeri och galleri: "Ibland skapas roliga verk efter några glas för då har man inga onödiga hinder kvar"

Från 2020
Medelålders man vid ståltankar i ett mikrobryggeri.
Bildtext Robert Hägg inleder produktionen med humlestarka ölsorter.
Bild: YLE / Leo Gammals

Kråkö skola i Borgå stängde efter vårterminen 2017. Nu pågår en omfattande renovering i alla tre byggnader för att skapa ett mikrobryggeri, en restaurang, ett galleri och ett snickeri.

Det är Robert Hägg, vd för Mitrax och utbildningsexpert Helena Rajalinna som står bakom det omfattande projektet.

Inspirationen till att öppna ett mikrobryggeri på Kråkö går några år tillbaka i tiden. Hartwalls tidigare vd Erkki Bäckman som också bor på ön brygger själv öl i mindre skala.

- Där har jag varit med och sett hur det går till. Och så kom möjligheten att köpa Kråkö skola som stängde 2017. Eftersom den var vår granne så var man ju lite tvungen att köpa den, säger Robert Hägg.

Sagt och gjort. Nu byggs de gamla slöjd- och gymnastiksalarna om till bryggeri och en restaurang för ölprovning.

Huvudbyggnaden omvandlas till konstgalleri, keramikverkstad och ateljéer. Den tredje byggnaden blir snickeri med några bostäder och uthuset ett museum för motorer och allmoge.

Gult trähus som tidigare varit skolbyggnad.
Bildtext Den mindre skolbyggnaden omvandlas till mikrobryggeri och restaurang.
Bild: YLE / Leo Gammals

Mångsysslaren Robert Hägg har också planer på en brygga nere vid Kroknässundet för båtfolk som vill ta i land och njuta av solnedgången med en öl i handen.

Fast bryggeriets restaurang kommer egentligen inte att vara öppen för allmänheten, förutom vissa veckoslutskvällar på sommaren.

Målgruppen är i första hand grupper som kommer på ölprovning.

Öl med mycket humle och tydlig karaktär

- Vi kommer att börja med toppfermenterade och ofiltrerade öl, typ ale. Det blir pale ale, indian pale ale (IPA) som är lite mera humlad. Normal pale ale motsvarar ju lite lagertyp idag, men med mera humle och maltsmak, säger Hägg.

Förutom IPA siktar bryggeriet på att ha en New England IPA (NEIPA) med i sortimentet. Ölet är kraftigt humlat med tropisk fruktighet och går mot det sura.

Trots egenskaperna blev NEIPA den hetaste trenden bland ölkonnässörer för ett par år sedan världen över.

Ståltankar i ett mikrobryggeri.
Bildtext Ståltankarna för öltillverkning rymmer idag 10 000 liter vätska.
Bild: YLE / Leo Gammals

I kranarna strävar bryggeriet också efter att kunna ha engelsk och kanske amerikansk porter, lageröl och klosteröl, typ belgisk trappist.

- Nog går vi kanske lite efter trenden, men utmaningen blir klosterölen. Nästa vecka kommer vi att sätta igång första provserien på en trappist och hoppas att vi kör ett större kok om tre-fyra veckor.

När det kommer till val av malt, humle och jäst kommer bryggarna att testa sig fram bland annat genom färdiga recept. Hägg kallar det skämtsamt för att idka kinesisk produktutveckling.

En grundregel är att humlen som används kommer från den ort eller det land ölsorten härstammar från. Vanligtvis används två sorter, en för bitterhet och en för arom.

Inhemsk humle finns inte, men Naturresursinstitutet LUKE har ett forskningsprojekt på gång för att hitta ett humlebestånd som duger för ölbryggning.

Medelålders man bläddrar i en tjock bok.
Bildtext Robert Hägg bläddrar i en bok med ölrecept.
Bild: YLE / Leo Gammals

Det finns hundratals kombinationer av malt, humle och jäst att välja mellan när man brygger öl. Hägg har ett flertal böcker med recept som han visar upp vid matsalsbordet.

Robert Hägg har också gått kursen PRO Beer Level 2 vid restaurangskolan Perho under ledning av certifierad ciceronen Sami Järvi.

Kursen är speciellt riktad till personer som vill fördjupa sig i olika ölsorter med syfte att ordna provningar, där olika öl kombineras med mat.

- Vi kommer ju att försöka lära folk hur man kombinerar mat och öl. Det är en viktig del av beertastingen att man får någonting med sig hem. Att man sedan kan köpa rätt öl i butiken.

En doft av granskott och citrus

Det doftar fräscht av citrus, äpple och granskott i glaset. Robert har hällt upp en skvätt hemgjord IPA ur Corneliusfatet på verandan.

- Det här är ett riktigt Erkki Bäckman-standardrecept.

Ett glas bärnstensfärgat öl.
Bildtext Ett glas hemlagad indian pale ale som blir drickbar på tre veckor.
Bild: YLE / Leo Gammals

Drycken i det kupolformade ölglaset är bärnstensbrun. Kolsyrehalten är låg. Den fermenterade malten ger ölet kropp.

Det är framför allt den amerikanska humlen Citra som dominerar med en behaglig beska, citrus och fruktighet.

Ölet är bara en provsats av många som Hägg och Rajalinna njuter av hemma. Uppe i bryggeriet ska mycket hända under de kommande månaderna.

- Vi ska sätta igång några öl under början på nästa vecka så att vi får någonting till slutet på april.

Mikrobryggeriet har idag en teoretisk kapacitet att göra 1 000 liter öl per dag. Tankarna rymmer 10 000 liter, vilket ger en möjlighet att kontinuerligt brygga åtta-tio ölsorter.

I restaurangen kommer det att finnas en handfull sorter på kran och några sorter på flaska eller burk. Lokala restauranger och pubar har också frågat efter öl i 30 liters keggar.

- Pubägarna har ju alltid någon lokal öl, oftast i kran. I Borgå är närmaste i Pernå och någon annan i Mäntsälä, men det är ju inte lokalt. Lokalt är när det kommer från några kvarter eller kilometer bortifrån.

Ateljé med stora fönster och fantastiskt ljus

För Helena Rajalinna är renoveringen av karaktärsbyggnaden en dröm som går i uppfyllelse. Här byggs en ateljé och ett galleri för konstutställningar.

Blond kvinna poserar vid ett fönster.
Bildtext Helena Rajalinna är speciellt glad över det fina ljuset i huvudbyggnaden.
Bild: YLE / Leo Gammals

I ett av de gamla klassrummen placeras dessutom en ugn som gör det möjligt att inrätta en keramikverkstad.

- Det är en dröm för en debuterande konstnär att få arbeta i en så här stor lokal med stora fönster som släpper in ett så fantastiskt ljus. Här ryms man att också göra stora verk, säger Rajalinna.

Till vardags jobbar Helena Rajalinna och utbildare och arbetsledare vid ett yrkesinstitut i Helsingfors.

Rajalinna har tidigare arbetat med både trä och lera, men målar nu i första hand i olja, akryl och akvarell. Hennes stil är glad och färgrann.

Gammal skolbyggnad i trä.
Bildtext Kråkö gamla skola byggs om till ateljé och konstgalleri.
Bild: YLE / Leo Gammals

Rajalinna har också en utbildning i expressiv konstterapi och studerar som bäst bildkonst vid Pekka Halosen akatemia i Tusby.

Avsikten är att måla, ibland inför öppna dörrar, men också hålla verkstäder med låg tröskel för till exempel gäster som kommer på ölprovning.

- Det passar säkert bra att måla både före och efter man provat öl. Ibland skapas roliga verk efter några glas för då har man inga onödiga hinder kvar för att skapa och använda sin fantasi, säger Rajalinna med ett skratt.

Diskussion om artikeln