Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Det är uppenbart att viruset spreds i stor utsträckning den kvällen" – hemmafesten i Champions League fick mardrömslika konsekvenser

Från 2020
Atalantas spelare firar ett mål i matchen mot Valencia.
Bildtext Atalantas spelare firar ett mål i matchen mot Valencia.
Bild: AOP

Staden Bergamo i Lombardiet i Italien har drabbats hårt av coronaviruset. Borgmästaren Giorgio Gori är övertygad om att Champions League-matchen mellan Atalanta och Valencia, som spelades i Milano den 19 februari, fick viruset att sprida sig i stor utsträckning.

Italienska Atalanta och spanska Valencia möttes i Champions Leagues åttondelsfinal. Atalantas hemmastadion Stadio Atleti Azzurri d'Italia uppfyller inte det europeiska fotbollsförbundet Uefas krav. Därför har laget tvingats spela sina hemmamatcher på San Siro i Milano, 60 kilometer sydväst om hemmanästet.

Bergamos borgmästare Giorgio Gori drar slutsatsen att Champions League-matchen i Milano är en starkt bidragande orsak till att coronaviruset fick fotfäste i staden.

– Ungefär 40 000 invånare åkte till Milano för att se matchen. Andra såg matchen hemma eller på restauranger.

– Det är uppenbart är viruset spreds i stor utsträckning den kvällen.

Atalantas klack under matchen mot Valencia.
Bildtext Atalantaklacken i samband med matchen mot Valencia.
Bild: AOP

Med facit i hand var inte heller resultatet, 4–1 till Atalanta, särskilt önskvärt. Fyra gjorda hemmamål och allmänt glädjerus gav viruset perfekta möjligheter att sprida sig mellan de glada fansen.

Statistiken osäker

I mitten av februari var de rapporterade coronasiffrorna fortfarande obefintliga i Italien och returmatchen mot Valencia den 10 mars kunde spelas, om än inför tomma läktare. En vecka efter returmatchen mot Atalanta konstaterades många i Valencias lag vara smittade.

Regionen Lombardiet i norra Italien är det värst drabbade området i Europa. I början av veckan hade hade cirka 3 800 av Italiens 6 000 coronadödsfall ägt rum i Lombardiet.

Enligt borgmästaren berättar de officiella siffrorna inte hela sanningen.

– Det finns säkerligen många gamla människor som har dött hemma, utan möjlighet att tas till sjukhus. Dessa människor ingår inte i den officiella statistiken. De har varken testats före eller efter sin död.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln