Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försörjningsberedskapscentralen stöder Viking Lines trafik

Från 2020
Uppdaterad 25.03.2020 14:46.
Viking Grace på väg in till Åbo hman.
Bildtext Arkivbild
Bild: Yle/Linus Hoffman

Försörjningsberedskapscentralen stöder Viking Lines trafik mellan Åbo, Åland och Sverige.

Viking Line meddelar att bolaget tack vare stödet kan säkerställa att sjötransporterna mellan Finland, Åland och Sverige fungerar i nuvarande krisläge.

Passagerartrafiken har så gott som helt stannat upp, men efterfrågan på frakttransporter håller i sig. Efterfrågan på frakttransporter till och från Finland är enligt Viking Line hög.

Försörjningsberedskapscentralen meddelar att det ekonomiska stödet gäller frakttrafiken mellan Finland och Baltikum samt Finland och Sverige.

På bilfärjorna fraktas enligt centralen en stor mängd livsmedel, mediciner och andra konsumtionsvaror.

Livsviktigt för samhället

- Vi ser det som viktigt att upprätthålla funktioner som är livsviktiga för samhället på ett sätt som är så nära normalläget som möjligt även under dessa undantagsförhållanden, säger Viking Lines vd Jan Hanses i ett pressmeddelande.

- Vi är tacksamma för det stöd vi får av försörjningsberedskapscentralen. Det gör det möjligt för oss att bibehålla en del av vår normala trafik, säger Hanses.

Viking Line påpekar att nästan 90 procent av Finlands import och export transporteras till sjöss och att Finland i det avseendet är som en ö.

Samhället behöver enligt Viking Line en fungerande fartygstrafik och de finländska passagerarfartygen är ett viktigt komplement i sammanhanget.

Källor: Viking Line, Försörjningsberedskapscentralen