Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uppgifter till Yle: Begränsningen av rörelsefriheten gäller sannolikt hela Nyland - regeringen diskuterar frågan i kväll

Från 2020
Sanna Marin intervjuas utanför Ständerhuset.
Bildtext Statsminister Sanna Marin informerade pressen om regeringens planer på tisdagen. På onsdagkväll samlas regeringen igen, för att försöka lägga fram ett förslag om begränsningar av rörelsefriheten mellan Nyland och övriga Finland.
Bild: Lehtikuva

I kväll samlas regeringen för att diskutera nya begränsningar med anledningen av coronaepidemin. På bordet är begränsningen av rörelsefriheten. Sannolikt kommer begränsningen att gälla hela Nyland, enligt uppgifter till Yle.

Orsaken till att regeringen samlas för att diskutera begränsningar i rörelsefriheten är uppgifterna om att finländarna har rört sig i landet mer än rekommenderat. Bland annat resor från södra Finland till Lappland har nämnts som ett problem.

Statsminister Sanna Marin sa på tisdagen att det finns starka skäl till att isolera Nyland. Inför regeringens möte i kväll är det oklart hur hårda begränsningarna kommer att vara, med tanke på möjligheten att röra sig till exempel mellan bostad och arbete, mellan Nyland och resten av landet.

Försvarsmakten är beredd att vakta vid gränserna till Nyland

Enligt de källor som Yles finska nyheter har talat med, kommer begränsningarna inte att ske kommunvis, utan de kommer att omfatta hela Nyland.

Enligt de här uppgifterna ska invånare från Nyland, som har till exempel sommarstuga på annan ort, ges möjlighet att ta sig tillbaka till hemmet.

Också försvarsminister Antti Kaikkonen säger att han har bett försvarsmakten att förbereda sig att eventuellt bistå polisen i övervakningen av de här begränsningarna.

Det innebär att beväringar och anställda inom försvarsmakten kan komma att delta i övervakningen på plats vid gränserna till Nyland.

Rörelsefriheten är garanterad i grundlagen - regeringen måste bevisa att lagen är "nödvändig"

Efter att regeringen har gett ett förslag om isolering av Nyland ska riksdagen behandla ärendet. Då ska grundlagsutskottet behandla frågan, eftersom rörelsefriheten är skyddad i grundlagen.

Med hjälp av paragraf 118 i beredskapslagen får riksdagen besluta om begränsningar i rörelsefriheten, på högst tre månader, om begränsningen anses vara nödvändig. Regeringen måste alltså argumentera väl för "nödvändigheten" i lagförslaget som ges till riksdagen.

Riksdagen behandlar stängningen av restaurangerna

Riksdagen planerar att behandla stängningen av restaurangerna i plenum på onsdag eftermiddag.

Meningen är att grundlagsutskottet före det ska ha klart sitt betänkande om lagförslaget. Orsaken till att grundlagsutskottet behandlar frågan är att också rätten till fri näringsverksamhet är skyddad i grundlagen.

Diskussion om artikeln