Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brasiliens president angriper försöken att stoppa coronaepidemin i landet: "Inte värre än en förkylning"

Från 2020
En bild på Brasiliens president JAir Bolsonaro projiceras på en vägg under en demonstration mot presidentens coronapolitik
Bildtext Brasiliens president Jair Bolsonaro får kritik för sin hantering av coronaepidemin. Här projiceras hans bild mot en vägg under en demonstration.
Bild: AFP / Lehtikuva

Brasiliens ytterhögerpresident Jair Bolsonaro går till hård attack mot åtgärderna för att stoppa spridningen av coronaviruset. Bolsonaro, som sagt att covid-19 inte är värre än en förkylning, anklagade på onsdagen lokala myndigheter för att skada landet genom karantänsåtgärder.

– Det som en del guvernörer och borgmästare i Brasilien gör är brottsligt. De förstör Brasilien, sa Bolsonaro i ett tal.

Bolsonaro sade att karantänsåtgärderna hotar att slå ut den brasilianska ekonomin och uppmanade företagen att öppna på nytt för att överleva krisen.

Ekonomin viktigast

Coronaviruset sprider sig nu i stora delar av Brasilien. Samtidigt har Bolsonaro i allt högre grad, liksom USA:s president Donald Trump, tagit ståndpunkten att det är viktigare att skydda jobben än att hålla fast vid de hårda karantänsåtgärder som hälsovården förespråkar.

Bolsonaro och Trump har båda lyft fram ekonomin som ett bevis på deras framgång och en recession kan därför slå hårt mot deras politiska karriärer.

Men Bolsonaros coronapolitik har skapat ilska i Brasilien. Hans motståndare samlas nästan varje kväll på sina balkonger för att slå på kastruller i protest mot presidenten.

En demonstrant står på sin balkong och slår på en kastrull för att demonstrera mot presidenten
Bildtext Protesterna mot Bolsonaros politik har ökat i och med coronapandemin
Bild: AFP / Lehtikuva

Flera enkäter pekar också på nedåtgående opinionssiffror för presidenten.

Liten förkylning

Samtidigt råder det osäkerhet om Bolsonaro själv bär på coronaviruset. Presidenten och hustru har låtit testa sig och uppger sig vara friska.

– I mitt fall, med min historia som tidigare idrottsman så skulle jag inte behöva oroa mig om jag smittades. Jag skulle inte märka något, och om jag gjorde det skulle det vara som en liten förkylning, sa Bolsonaro i det televiserade talet.

Bolsonaro har också förklarat de höga dödssiffrorna i Italien med att viruset är mer dödligt i kalla än i varma länder. Påståendet saknar vetenskapliga bevis.

"Galen retorik"

Presidentens inställning till pandemin får mothugg från parlamentet. Ledarna för senaten i Brasiliens kongress gick kort efter talet ut med hård kritik mot presidenten.

– I detta allvarliga läge behöver landet ett seriöst och ansvarskännande ledarskap som oroar sig över befolkningens liv och hälsa. Vi anser att den fientliga inställning som presidenten visade i sitt tal till nationen är allvarlig, skrev senatens ordförande Davi Alcolumbre och viceordförande Antônio Anastasia på Twitter.

Också parlamentsledamoten Kim Kataguiri, som tidigare varit ledare för ytterhögerrörelsen MBL kritiserar presidenten.

Kataguiri anklagar presidenten för att hänge sig åt galen retorik och motsäga sin egna hälsoministers uppmaningar till folket att stanna hemma.

Brasilien har hittills konstaterat över 2 200 coronafall och 47 dödsfall.

Källor: Reuters, AP, DN

Diskussion om artikeln