Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas värjer sig för personalbrist om många inom vården insjuknar

Från 2020
Uppdaterad 27.03.2020 06:57.
En vårdare bäddar en säng på en bäddavdelning.
Bild: Marica Hildén/Yle

I Pargas, som i så många andra kommuner, frågar sig de kommunanställda vad coronaepidemin och nedstängningen av olika funktioner innebär för deras del.

En annan högaktuell fråga är beredskapen om många inom vården skulle insjukna samtidigt.

På måndagen var beskedet att ingen i personalen smittats.

Sedan tidigare finns det brist på närvårdare och ett större utbrott bland personalen kunde snabbt göra situation ohållbar.

Lärare blir vårdare

Pargas stads personalchef Peter Lindroos säger att man minskat på all icke brådskande verksamhet.

– Vi har en intern kartläggning bland de anställda vars arbetsuppgifter minskat, till exempel de som jobbar med undervisning. De som redan har erfarenhet av att jobba inom vård och omsorg flyttas över till andra uppgifter.

I praktiken betyder det här att enskilda elevassistenter kan omplaceras till nya arbetsuppgifter. Lärarna behövs fortsättningsvis inom undervisningen, då en stor del av eleverna pluggar på distans.

Staden kartlägger också behovet av stödfunktioner som hemkörning av mat och vilka som kunde jobba med det. Lindroos beskriver det som en intern arbetsförmedling och vid slutet av veckan borde staden ha bättre koll på hur uppgifterna fördelas.

Informationen till personalen går via staden intranät. En del anställda har inte varit helt nöjda med informationsgången och Lindroos konstaterar att behovet av information är helt klart större än vad staden hunnit producera.

Permitteringar kan bli oundvikliga

En del kommuner står redan inför beslut om att ta till permitteringar och snart kan även Pargas vara där. Tillsvidare har ingen permitterats och lönerna betalas ut, men frågan kommer att lyftas inom kort även i Pargas.

Stadsstyrelsen som kommer att ta upp frågan nästa gång den samlas, säger Lindroos. Han säger att strategin dock är att hitta ersättande jobb åt alla anställda.

– Det kan ju hända att det inte finns jobb för alla och då är det väldigt viktigt att genomföra permitteringsförfarandet så att man åtminstone får sin utkomst tryggad via a-kassan. Vår signal från ledningen är att vi är inte där nu, men vi måste vara ärliga och konstatera att risken finns.

Diskussion om artikeln