Pargas förbereder samarbetesförhandlingar, eventuella permitteringar och avbruten löneutbetalning för dem som inte kan utföra sitt jobb
Stadsstyrelsen i Pargas ska på måndag behandla ett ärende som gäller stadens anställda. Staden föreslås inleda samarbetsförhandlingar, överväga permitteringar, och se över vilka anställda som kunde ta emot ersättande arbetsuppgifter.
Förslaget är att avdelningschefer beviljas rätt att fatta beslut om att avbryta löneutbetalning för anställda som på grund av coronaepidemin är förhindrade att utföra sina egna uppgifter, och som inte kan jobba på distans eller flyttas till andra arbetsuppgifter.
Dessutom ska styrelsen besluta om att inleda samarbetsförhandlingar om att permittera anställda av ekonomiska orsaker eller produktionsorsaker.
Till följd av de myndighetsbeslut som gjorts på grund av coronaviruset har verksamheten på många enheter inom Pargas stad avbrutits eller begränsats. På de ställen som stängts i enlighet med regeringens åtgärder, har den anställda rätt att få sin lön i 14 dagar. Efter det kan löneutbetalningen avbrytas.
Det här gäller till exempel en del timanställda lärare vid skärgårdens medborgarinstitut Kombi. Flera kurser har inhiberats på grund av coronaläget, även om en del kurser kan ordnas på distans, berättar personalchef Peter Lindroos.
Samarbetsförhandlingar föreslås
Enligt stadsstyrelsens beredning gäller andra regler ifall staden självmant besluter att avsluta eller stänger en arbetsplats eller minska på verksamheten, utan myndighetsbeslut och utan att beslutet hör ihop med beredskapslagen. I sådana fall har arbetsgivaren normal löneutbetalningsskyldighet, men kan överväga att permittera eller säga upp arbetstagarna på grund av ekonomiska orsaker eller produktionsorsaker.
Förslaget är att Pargas stad inleder samarbetsförhandlingar om att permittera anställda av ekonomiska orsaker eller produktionsorsaker.
Pargas stad kommer att utreda om de som inte kan utföra sitt nuvarande arbete kan jobba på distans eller ta emot ersättande arbete. Framförallt inom social- och hälsovården kan det finns behov av mera personal.
- Vi vill vara öppna och tydliga och ge ut information så god tid som möjligt. Det är klart att människor är oroliga, och därför vill vi poängtera att vi i första hand försöker hitta ersättande arbetsuppgifter, säger personalchef Peter Lindroos
Enligt Lindroos finns det till exempel inom småbarnspedagogiken anställlda med närvårdarutbildning, som eventuellt kunde jobba inom social- och hälsovården.
Stadsstyrelsen behandlar ärendet på måndag.