Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Maria Huntington och Lotta Harala kan tvingas satsa på "plojtävlingar" vid behov den här sommaren

Från 2020
Henkilökuva
Bildtext Maria Huntington och tränaren Matti Liimatainen.
Bild: Mikko Koski / Yle

Huvudmålet OS har skjutits upp. Inhemska tävlingar är flyttade eller inhiberade fram till slutet av maj. Hur det blir med resten av tävlingssäsongen är fortfarande oklart. Mångkamparen Maria Huntington och häcklöparen Lotta Harala har ändå en reservplan: de kommer att tävla mot varandra i "plojtävlingar" ifall tävlingssäongen inhiberas säger tränaren Matti Liimatainen.

Mångkamparen Maria Huntington och häcklöparen Lotta Harala har kunnat träna normalt under Matti Liimatainens ledning trots coronavirusepidemin.

Tävlingskalendern har ändå luckor för tillfället och ingen vet när några tävlingar kommer kunna arrangeras, varken i Finland eller i utlandet. Matti Liimatainen tror inte åtminstone att det blir aktuellt med tävlingar under försommaren.

Ett år mera tid att förbereda sig och jobba på mina svagheter. Kulstötning kommer nog att finnas på den listan.

Han har ändå en plan, för någon form av tävlingar behövs säger han.

– Vi kommer arrangera någon form av period med plojtävlingar ifall alla tävlingar inhiberas. På så vis söker vi och utvecklar potentialen att få ut full effekt och ser samtidigt på vilken nivå vi är resultatmässigt, säger Liimatainen till Yle Urheilu.

Mångkampare mot häcklöpare i skuggtävling

Enligt Liimatainen kommer hans adepter att köra häcktävlingar mot varandra.

Lotta Harala.
Bildtext Lotta Harala.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Just häcklöpning är en av sjukamparens starkare grenar. Huntingtons personliga rekord ligger på 13,09. Harala som är tidigare finsk mästare i häck har som bäst noterats för 13,15.

– Vi har en tuff träningsgrupp och det är möjligt att ordna häcktävlingar. Lottas och Marias träningsprogram och veckorytm skiljer sig visserligen från varandra men vi försöker nog få tävlingar till stånd.

Enligt Liimatainen har båda kunnat träna normalt och tränaren har varit på plats precis som vanligt. Att OS kommer att flyttas var de redan förberedda på och intensiviteten i träningarna drog de med Huntington ner på redan för ett par veckor sedan.

Kulstötningen ska bli bättre

Huntington vill vända situationen till sin fördel och inte se nackdelarna i att huvudmålet OS flyttats fram. Nu har hon tid att slipa formen.

Och framförallt också satsa mer på annat än de starkaste grenarna så som häcklöpning.

– Ett år mera tid att förbereda sig och jobba på mina svagheter. Kulstötning kommer nog att finnas på den listan, skriver Huntington på instagram i dag.

Varken Huntington eller Harala är bestörta över nyheten om att OS flyttas fram. Nu är det bara att anpassa sig och rikta om målet.

– För mig är det sak det samma om OS skjuts upp till hösten, med ett år eller med två så länge vi idrottare vet var målet är, sade Harala till Iltalehti i veckan.

– Jag fick mer en sådan känsla att: nästa år kan jag vara där och kämpa om topplaceringar. Jag vill gärna vända det så och se det positiva i saken, kommenterade å sin sida Huntington till MTV.

Diskussion om artikeln