Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronakrisen: Putin ger ryska folket ledigt nästa vecka

Från 2020
En person ser på en telefon.
Bildtext Presidenten varnade det ryska folket för att strunta i myndigheternas rekommendationer.
Bild: AFP / Lehtikuva

En veckas semester, sociala reformer och en inhiberad folkomröstning var de åtgärder som Rysslands president Vladimir Putin la fram idag i ett tal till nationen för att stoppa coronakrisen.

- Vår främsta prioritet måste vara medborgarnas liv och hälsa, inledde president Putin sitt tal till nationen idag på eftermiddagen.

Presidenten meddelade direkt att folkomröstningen om den nya konstitutionen flyttas till ett senare datum. Omröstningen var planerad till den 22 april.

- Vi beslutar om ett nytt datum senare beroende på hur situationen med coronaviruset utvecklar sig, sa Putin.

Ta semester och bli hemma!

De ryska myndigheternas mål är nu att hindra sjukdomen att sprida sig snabbt. Idag finns det 658 coronasmittade i landet.

- Därför utlyser jag att hela nästa vecka blir en ledig vecka med bibehållen lön, sa Putin.

Trots semestern ska samhällets alla livsviktiga sektorer arbeta som vanligt. Det gäller sjukvården, apotek, matbutiker, banker, transport och myndigheter.

- Det viktiga är nu att alla medborgare tar den här situationen på största allvar, betonade Putin. Det här problemet berör alla.

Presidenten varnade det ryska folket för att strunta i myndigheternas rekommendationer.

Annars kan Ryssland mycket snart befinna sig i samma svåra situation som just nu pågår i många andra länder, varnade Putin. Det tryggaste alternativet just nu är att vara hemma.

Ta från de rika, ge till de fattiga

Presidenten konstaterade att coronakrisen slår hårt mot landets ekonomi. I talet lanserade han en rad nya åtgärder i ett försök att underlätta situationen.

- Vår viktigaste uppgift är nu att se till att folk kan behålla sina jobb och sin lön, sa han.

Putin lovade att alla sociala bidrag som medborgarna har rätt till idag och de närmaste sex månaderna automatiskt förlängs.

Från och med april ska barnfamiljer få ett extra tillägg på 5 000 rubel (60 euro) per månad för varje barn i åldern noll till tre år.

Landets minimala arbetslöshetsunderstöd höjs från 8 tusen till 12 tusen rubel.

Också små och medelstora företags vardag ska underlättas med nya skattelättnader. Dessutom blir det ett stopp för amorteringar på lån i sex månader.

Nya skatter introduceras för att finansiera en del av presidentens löften.

Vinster från dividender som flyttas utomlands ska nu beskattas med 15 procent, istället för två procent.

Också privatpersoners vinster från inhemska bankkonton ska nu börja beskattas. Skatten på 13 procent gäller konton med mer än 1 miljon rubel.

Diskussion om artikeln