Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Historisk första skidtävling på Olympiastadion nästa vinter då sprinteliten samlas: "En legendarisk plats och byggnad – kul att få skida där"

Från 2020
Krista Pärmäkoski åker i Lahtis.
Bildtext Krista Pärmäkoski är ivrig över att få skida på Olympiastadion.
Bild: Lehtikuva

För första gången någonsin kommer det att skidas på Olympiastadion i Helsingfors. I januari 2021 kommer den internationella sprinteliten att samlas på stadion för att delta i en sprinttävling. Efter tävlingen kommer spåret att öppnas för allmänheten. Ett unikt evenemang på en legendarisk plats hyllar Krista Pärmäkoski.

Den 26 januari 2021 kommer det för första gången skidas på Helsingfors Olympiastadion. Då ordnas där en inbjudningstävling för den internationella sprinteliten.

Evenemanget går under namnet Helsinki Ski Weeks och är tänkt att vara årligen återkommande.

Krista Pärmäkoski kommer bland annat att delta och är ivrig över det unika evenemanget.

– Det är en legendarisk plats och byggnad – det blir kul att få skida där också. Det blir helt säkert en lika bra tävling som i världscupen, säger hon till Yle.

Huruvida tävlingen kunde få världscupstatus har inte diskuterats med internationella skidförbundet. Finlands skiförbund anser det ändå vara en intressant tanke.

– Världscupkalender är ganska full och det ryms inte riktigt nya tävlingar med, säger Jari Töykkä på förbundet.

– Att ha en världscupsprint på Olympiastadion är en lockande tanke, fortsätter han.

Kombinera elitidrott med motion för folket

Skidspåret kommer att gå både på stadion och utanför. En bana som enligt Töykkä inte är lika utmanande som i Ruka men tuffare än i Dresden.

Jari Töykkä, Suomen Hiihtoliitto, kaupallinen johtaja
Bildtext Jari Töykkä är kommersiell direktör på skidförbundet.
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

Efter att sprinteliten tävlat kommer spåret att öpnnas upp för allmänheten. Tanken är enligt Töykkä att skidförbundet vill kombinera elitdrott med möjlighet för motion också åt resten av folket.

I en månad kommer spåret vara tillgängligt för allmänheten. Det är någonting som gläder Pärmäkoski.

– Det är viktigt att den snö som hämtas till Olympiastadion också lämnas kvar för resten av stadens befolkning att utnyttja. På det sättet kan vi inspirera barn och vuxna och få nya utövare till grenen, säger hon.

Det har aldrig tidigare skidats på stadion men det har diskuterats också tidigare. Senast inför VM-tävlingarna 2017. Då gick planerna ändå i stöpet på grund av renoveringen.

– Jag blev förvånad över att det under hela Olympiastadions historia aldrig har arrangerats en skidtävling där. Det här var en idé man inte kunde annat än haka på, säger stadionstiftelsens vd Ari Kuokkanen.

Helsinki Ski Weeks-tävlingen kommer att sändas på Yles kanaler

Diskussion om artikeln