Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Polisen informerade om hur stängningen av Nyland går till - avspärrningar vid vägar mellan Nyland och grannlandskapen, böter för dem som bryter mot rörelsebegränsningen från och med fredag

Från 2020
Uppdaterad 26.03.2020 14:27.
Svenska Yle live: Polisens information om rörelsebegränsningar i Nyland - Spela upp på Arenan

700 poliser är beredda när Nylands gränser mot resten av Finland stängs. Alla trafikanter kontrolleras. Polisen uppmanar alla att frivilligt stanna hemma och inte göra det till en sport att hitta undantag.

Det går att resa in och ut över gränserna. Poliserna vill gärna se skriftliga intyg, men det går att övertyga poliserna på plats också muntligt, sa poliserna på förmiddagens presskonferens.

De allra flesta hamnar, tågstationer och vägar får gränsbevakning. Polisen medger att alla stigar inte kan kontrolleras.

Polisen uppmanar att inte sporta med att hitta svaga punkter. Polisen har rätt att bötfälla, men risken är också sjukdom för dem som nu reser för mycket. Också hamnar och tågstationer kontrolleras.

Vi rapporterade live från presskonferensen:

Beslutet om en stängning av Nylands gränser betecknas av regeringen som en hård åtgärd, med hårda inskränkningar i invånarnas rörelsefrihet.

Motiveringen var att det är nödvändigt för att trygga människornas liv och hälsa. Man måste bromsa spridningen av virussjukdomen utanför Nyland.

Förskräckande statistik

Landskapet Nyland har 1,7 miljoner invånare, vilket är 31 procent av Finlands befolkning. Men 75 procent av landets coronapatienter i sjukhusvård kommer från Nyland.

Hela 82 procent av coronapatienterna i intensivvård ligger på HUS.

Det är inte bara Helsingfors, utan också Esbo, Vanda, Ingå, Sjundeå, Lojo och Raseborg har många coronasjuka. Därför räcker det inte med att stänga huvudstadsregionen, enligt regeringen.

Har du frågor om hur Nylands avgränsning påverkar din vardag? Polisöverinspektör Maria Hoikkala svarar på era frågor i vår chatt klockan 16–16.30 på Svenska.yle.fi.

Det går bra att skriva frågor redan nu i kommentarsfältet nedan – eller genom att mejla justnu@yle.fi

Diskussion om artikeln