Oklart hur hårt osäkerheten drabbar bostadsmarknaden: "30 år i branschen och två finanskriser, men det här är en helt ny situation"
Fullständigt stiltje på marknaden eller kanske ingen större katastrof? Vi har frågat tre österbottniska fastighetsförmedlare om deras syn på hur bostadsförsäljningen påverkas av coronaepidemin.
Jan Riska är fastighetsförmedlare i Jakobstad och känner redan av att handeln med bostäder bromsar in. Just nu finns bara frågetecken och det påverkar marknaden, säger han.
- Man vet inte när det här går över, har vi normal marknad redan i sommar eller fortsätter osäkerheten resten av året?
Ovissheten drabbar såväl kunderna som mäklarna, tror Riska.
- Jag har varit 30 år i branschen och sett två finanskriser, men det här är en helt ny situation för mig också.
Helt utan arbete går Riska inte. Bostadsaffärer som redan var i görningen då coronakrisen nådde Finland genomförs som planerat, och några nya har kommit till, uppger han.
- Men det är ändå klart stillsammare än normalt för årstiden.
Stiltje i Vasa
Även fastighetsförmedlare Ingemar Tåg i Vasa har många år bakom sig i branschen. Han uppger för sin del att coronakrisen fört med sig ett totalt stiltje.
- Det är helt dött, telefonen ringer inte överhuvudtaget. Jag har fått leva pensionärsliv i två veckor. Ingen kommer in med några bud och ingen lämnar något till försäljning.
Också Tåg har affärer han slutför under de närmaste veckorna, sådant som varit överenskommet redan före krisen slog till. Men de nya försäljningsobjekten lyser med sin frånvaro och han är dyster då han blickar framåt.
- Jag är nog pessimist i det här läget. Jag tror inte det blir bättre fram till sommaren, utan tidigast till hösten.
Om situationen fortgår länge riskerar mångas levebröd tror Tåg.
- Redan nu hör vi om firmor som permitterar personal med fast månadslön, och de mäklare som jobbar på provision måste ju ty sig till sina besparingar för att kunna överleva de närmaste månaderna.
Kortvarig kris - men bostadsaffärer görs på längre sikt
Fastighetsförmedlare Jessica Forsström driver en av Vasas nyaste fastighetsbyråer. Hon skriver inte under att coronaepidemin skulle drabba branschen så hårt.
- Vi har händerna fulla med arbete. Köparna är förstås väl medvetna om krisen, men de räknar med att det här ska vara övergående och investerar för en längre framtid.
Oro för att sprida virussmitta påverkar också branschen i väldigt liten utsträckning säger Forsström, även om hon räknar med att situationen nog leder till ett något lugnare tempo under april och maj månad.
- Men allting kan skötas elektroniskt, vi behöver inte träffas i stora grupper för att sköta om en affär. Just nu ser vi också att trafiken till våra webbsidor ökar när folk sitter mera hemma.
Visningar endast enligt överenskommelse
På en punkt ändrar fastighetsförmedlarna ändå sin praxis just nu - bostäder visas inte riktigt som förr.
- Visningar arrangerar vi endast på överenskommelse just nu, säger Jessica Forsström.
Jan Riska i Jakobstad väljer att aktivt informera sina kunder om hur förmedlingsbyrån tänker kring coronaepidemin. På företagets webbsidor finns riktlinjer och man för även en aktiv dialog med alla kunder.
Om ett hus eller en lägenhet lockar väldigt många potentiella köpare så ordnar man flera visningar efter varandra.
- Vi vill trygga våra uppdragsgivare. Så vi kollar också upp att man inte nyss varit på resa och att man känner sig frisk.
Hoppas på skattelättnader
Fastighetsförmedlarna sällar sig samtidigt till den stora andel av finländska företagare som efterlyser ytterligare ekonomiskt stöd från statligt håll under krisen.
Framför allt är det någon form av skattelättnader man hoppas på.
Jan Riska tror att skattelättnader under en tid vore bra för alla företagare.
- En lättnad i form av minskad moms skulle stöda de flesta företagare just nu och det tror jag vore bra. Och tänker jag på vår bransch så nog skulle det gynna bostadshandeln om man kunde slopa överlåtelseskatten för sex månader framåt, säger Riska.
Också Jessica Forsström efterlyser skattelättnader och har undertecknat ett upprop för slopad moms.
- Jag skrev under det här så sent som igår. Att staten skulle skippa momsen anser jag vore skäligt. Det skulle hjälpa många företag och inte bara vår bransch, säger Forsström.
Farhåga: Nya byggprojekt på is
Ingemar Tåg tror för sin del att statligt ekonomiskt stöd kan hjälpa till viss del, men att krisen ändå kan komma att påverka marknaden på lång sikt.
Han påpekar att det i Vasa har det byggts ganska många nya små bostäder under de senaste åren och nu börjar det bli svårare att sälja också de minsta lägenheterna som normalt alltid brukat vara lättsålda.
- Jag satte en etta till försäljning nyligen och såg då att det fanns 134 andra ettor till försäljning samtidigt, 70 procent av dem var nyproduktion. Alla väntar nu på att de här bostäderna ska bli ännu billigare och det gör dem svårare att sälja.
Tåg tror att byggprojekt kommer att läggas på is i coronakrisens spår, åtminstone i Vasa.
- Det som byggs i år byggs väl klart men sedan tror jag att nyproduktionen halveras, det är i varje fall min tippning.