Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moskéskytten i Nya Zeeland erkände 51 mord - nu slipper man rättegången där han kunde ha spridit sin propaganda

Från 2020
En blomsterhyllning utanför Al Noor-moskén i samband med minnesdagen tidigare den här månaden då det gått ett år sen masskjutningen i Christchurch.
Bildtext En blomsterhyllning utanför Al Noor-moskén i samband med minnesdagen tidigare den här månaden då det gått ett år sen masskjutningen i Christchurch.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den 29-årige australiska vit makt-anhängaren Brenton Tarrant gjorde en helomvändning och erkände plötsligt 51 mord, 40 mordförsök och ett terrorbrott. Tidigare har han nekat till anklagelserna. Nu kan han dömas för moskéskjutningarna i Christchurch och man slipper en lång rättegång.

Rättegången mot Tarrant skulle ha börjat den 2 juni och väntades pågå i åtminstone sex veckor. Många befarade att rättegången skulle erbjuda Tarrant möjlighet att sprida sin vit makt-propaganda. Nu behövs den inte.

Premiärminister Jacinda Ardern sade sig ha dragit en "massiv suck av lättnad".

- Hela nationen, men i synnerhet det muslimska samfundet har besparats en rättegång som kunde ha blivit en plattform (för gärningsmannen), sade Ardern.

Det är oklart varför Tarrant plötsligt beslutade sig för att erkänna dåden.

I samband med masskjutningen publicerade Tarrant ett 74-sidigt manifest med vit makt-propaganda.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern ( i mitten) deltog i en minnesstund för offren i en moské inför årsdagen för masskjutningen.
Bildtext Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern ( i mitten) deltog i en minnesstund för offren i en moské inför årsdagen för masskjutningen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Aya Al-Umaris bror Hussein dödades i den värsta masskjutningen i Nya Zeelands historia för ett år sedan. Al-Umari sade sig ha litet motstridiga känslor efter nyheten om erkännandet.

Å ena sidan hade hon velat veta mer om detaljerna kring vad som egentligen hände vid de två moskéerna i Christchurch den 15 mars 2019. Å andra sidan är hon också lättad över att slippa det trauma som det kunde ha fört med sig att tvingas följa med rättegången.

Dådet ledde till skärpta vapenlagar

Det var alltså den 15 mars 2019 som gärningsmannen gick in i al-Noor-moskén i centrala mitt under fredagsbönen och öppnade eld mot moskébesökarna. Därifrån fortsatte han till Linwood-moskén i samma stad. 51 människor dog.

Han livesände delvis sitt dåd på Facebook.

Dådet ledde snabbt till en skärpning av Nya Zeelands vapenlagar, men också till nya globala rutiner för att förhindra gärningsmän att sprida livesändningar av det här slaget.

Eftersom Nya Zeeland nu inlett en fyra veckor lång nationell karantän på grund av coronautbrottet, så kunde inte många närvara vid domstolsförhandlingen i Christchurch. Den fick snabbt sammankallas med anledning av Tarrants erkännande.

Två imamer från de moskéer som val mål för attacken fick följa med domstolsförhandlingen som representanter för offren.

Det är tillsvidare oklart när domen mot Tarrant kommer att falla, eftersom virusutbrottet också stängt mycket av verksamheten i Nya Zeeland.

Källor: AP, Reuters, AFP, SR, Yle

Diskussion om artikeln