Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL flyttar fram både draften och den årliga prisgalan – söker febrilt lösning för att kunna avsluta säsongen

Från 2020
NHL draft logo.
Bildtext NHL Entry draft brukar gå av stapeln i juni men inte i år.
Bild: Icon Sportswire/AOP

NHL meddelade i natt att det inte blir några evenemang att se framemot i juni. Såväl draften och testlägret inför den, som den årliga prisgalan i Las Vegas flyttas fram. När draften kommer att arrangeras i stället är oklart. Ligan söker ännu febrilt en lösning för att kunna avsluta säsongen och kom till en början fram med både bättre och sämre förslag enligt NHL-korrespondenten Tommi Seppälä.

Tre av NHL-säsongens sommarhöjdpunkter för hockeyvänner kommer inte att arrangeras som planerat i juni.

Den stora årliga prisgalan i Las Vegas skulle gå av stapeln just innan midsommar men den blir inte av. Prisgalan har arrangerats i staden sedan 2009.

Med start den 1 juni skulle testlägret Scouting Combine gå av stapeln och veckan efter midsommar sedan det stora drafttillfället. I år blir det inte så. NHL meddelar i ett pressmeddelande att bägge är framflyttade.

När draften kommer att arrangeras i stället är oklart. NHL informerar när beslut har tagits.

Åtminstone Anton Lundell förväntas i år reserveras i den första omgången av finländarna.

NHL-spelarna föreslog draft i oktober

Sedan den 12 mars har det inte spelats några matcher i NHL. Ligan har lagt säsongen på is tills vidare. När säsongen kommer kunna fortsätta, eller avslutas, är oklart. Före maj blir det åtminstone inget spel.

NHL vill ändå febrilt hitta en lösning och fortsätta säsongen. På måndagen hade klubbägarna och NHL-ledningen ett första möte, per telefon, sedan säsongen pausades.

Där diskuterades bland annat det förslag som NHL-spelarna själva för en dryg vecka sedan lyfte fram: starta säsongen på nytt i juli, spela slutspel från augusti till september.

För lagen återstår upp till 14 matcher i grundserien. Finalserien skulle spelas i september och då kunde NHL-draften arrangeras i oktober och nästa säsong starta i november.

St. Louis Blues vann sin första Stanley Cup-final någonsin.
Bildtext St. Louis Blues fick jubla högst förra sommaren.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Enligt Yles NHL-korrespondent Tommi Seppälä är det framförallt viktigare för ligan att inte nästa säsong äventyras utan att alla 82 matcher spelas säsongen 2020–2021.

Slutspel med 24 lag

Det skriver också ligan i pressmeddelandet efter måndagens möte.

– Det finns inte ett scenario där fortsättningen av den här säsongen skulle äventyra eller gå ut över ligans möjligheter att genomföra nästa säsong till fullo, skriver de.

Nu funderar ligans ledning febrilt på en lösning för att ändå kunna avsluta även den här säsongen – lösningar som enligt Seppälä inte är direkt smarta.

Seppälä skriver att det funderats över lösningar som inkluderar det normala slutspelet med 16 lag, men också slutspel med 20 eller till och med 24 lag.

– I synnerhet det sista alternativet med ett slutspel för 24 lag ser jag som vansinnigt. Min främsta tanke om det är att det är (penga)snålt och osportsligt samt ett försök att fjäska för de lag som ligger på gränsen att falla, skriver han.

Joel Armia inleder sin andra säsong i Montreal.
Bildtext Joel Armia och Montreal ligger på en tolfte plats i östra konferensen.
Bild: Vincent Ethier/Icon Sportswire/AOP

– Med vilken underlig logik skulle man lyfta Montreal som redan för länge sedan tappat greppet om slutspelsplatsen i öst till playoff? fortsätter Seppälä.

Seppälä anser att det i så fall skulle vara klart bättre att köra med 20 lag i slutspelet, men inte heller det är problemfritt.

Han anser att den bästa lösningen skulle vara att slopa en del av eller alla resterande grundseriematcher och sedan köra slutspel med 16 lag. I nuläget har lagen spelat kring 70 matcher.

– Ur ett sportsligt perspektiv skulle det vara fel att 24 lag är med i playoff.

Diskussion om artikeln