Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utrikesminister Pekka Haavisto på presskonferens: "Nu hjälper vi finländare som vill hem, men en del klarar sig kanske bättre där de bor utomlands" - vi rapporterade i liveblogg

Från 2020
Uppdaterad 26.03.2020 12:20.
Svenska Yle live: Regeringens presskonferens - Spela upp på Arenan

Flera flyg med finländare från utlandet kommer på fredag, med Utrikesministeriets hjälp. Utrikesminister Pekka Haavisto hänvisar också till kommersiella flygbolag som ännu är igång.

Enligt nuvarande uppgifter förväntas ett par tusen finländska resenärer återvända hem från utlandet. Utrikesministeriet har bett resenärer att ta sig till Finland, men personer bosatta utomlands att stanna kvar.

Systemet med att göra reseanmälan tycks inte ha fungerat.

Det har förekommit rapporter om strandsatta resenärer som har vräkts från sina hotell. De har svårt att återvända hem då flyg har ställts in och andra förbindelser kapats av.

De måste få hjälp, betonade utrikesminister Pekka Haavisto på en presskonferens på torsdag förmiddag. Han hänvisade till nordiskt och europeiskt samarbete - också så att utländska resenärer använder Finland som transitland för att komma hem.

Slut på flygfältskaoset

Haavisto förebrådde ingen för kaoset tidigare på Helsingfors-Vanda flygfält när resenärer kunde gå rakt ut, utan information om karantänsbestämmelser.

Nu betonade Haavisto vikten för resenärer att gå i karantän, hålla avstånd, inte använda kollektivtrafik och att meddela släkt och myndigheter att man har återvänt. Han var övertygad om att finländarna gör detta frivilligt.

Haavisto ville inte tala om några misstag eller långsamt agerande när man t.ex. inte kontrollerade inkommande passagerares hälsa vid ankomsten tidigare.

När returflygen anländer på fredag från Cypern och Portugal, så finns det hälsovårdspersonal på plats, lovade Haavisto.

"Viktigt att fredsbevarandet fortsätter"

Många finländare jobbar i viktiga uppgifter utomlands och behövs där. Det handlar om utrikeshandel, logistik, på ambassaderna, som fredsbevarare. De ska arbeta i trygga förhållanden, och det är viktigt att allt rullar på, sa minister Haavisto.

Finland har runt 120 civilkris-sakkunniga i världen. Aktionerna i Libanon, Afghanistan och Iran fortsätter. Det är viktigt att ta hand om den vanliga krishanteringen och fredsbevarandet i världen, säger utrikesminister Haavisto.

Arbetet på finländska ambassader och konsulat utomlands är också viktigt och fortsätter. Men en del personal har sänts hem. Vissa bekickningar är stängda, till exempel i Bagdad, på grund av säkerhetsläget.

Läs vår liveblogg här, scrolla neråt för att komma til början: