Borgå slutar betala lön åt 217 anställda inom kultur- och fritidsväsendet på grund av coronaviruset
Borgå stad har vidtagit stora åtgärder för att sakta ner spridningen av coronaviruset och skurit ner rejält på verksamheten. Nu avbryts löneutbetalningarna för anställda som inte kan sysselsättas.
Staden har bland annat stängt sina idrotts-, mötes- och samlingslokaler. Dessutom har grupp- och hobbyverksamheten avbrutits.
– Ändringarna är enorma och det orsakar ett mycket stort hål i kommunernas ekonomi under det här året. I Borgå beräknas de ekonomiska effekterna i år vara minst 15–20 miljoner euro, säger finansdirektör Henrik Rainio i ett pressmeddelande.
Inkomsterna från samfunds- och kommunalskatterna minskar på grund av permitteringar och uppsägningar. Samtidigt ökar utgifterna speciellt inom social- och hälsovården.
– Tillsvidare har staten ändå inte lovat något konkret stöd för kommunernas ekonomi. Borgå, som alla andra städer, måste nu snabbt fundera på hur stadens ekonomi kan anpassas, säger stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula i ett pressmeddelande.
Alla får inte ersättande jobb
Enligt arbetsavtalslagen har staden rätt att tillfälligt avbryta utbetalningen av löner för de anställda som inte kan utföra sina arbetsuppgifter på grund av exceptionell orsak som inte beror på arbetsgivaren.
De här förutsättningarna uppfylls bland annat vad gäller kultur- och fritidsanläggningar som staden har stängt på grund av coronaviruset.
Ledningsgruppen för exceptionella förhållanden i Borgå stad har beslutat att avbryta utbetalningen av löner åt 217 anställda som arbetar inom kultur- och fritidstjänsterna.
Beslutet gäller 157 anställda vid medborgarinstitutet, 32 vid bibliotekstjänsterna, 16 vid idrottstjänsterna, 6 inom grundläggande konstundervisning, 5 vid kulturtjänsterna och 1 inom musikundervisning.
Löneutbetalningarna avbryts efter 14 dagar.
Alla som berörs får personligt meddelande
Verksamheter och uppgifter i anläggningar som stängts granskas i fortsättningen varje vecka om undantagssituationen fortsätter.
– Alla som berörs får i dag en personlig anmälan. Det är bra att komma ihåg att det inte är frågan om uppsägningar. Avsikten är att arbetet fortsätter då hindret för att utföra arbetet försvinner, säger personaldirektör Anu Kalliosaari i ett pressmeddelande.
En del av personalen vid de stängda anläggningarna kan flyttas till övriga uppgifter.
Personalen inom dagverksamheten för äldre, rehabiliterande arbetsverksamhet och arbetscentraler flyttas till andra uppgifter inom social- och hälsovårdstjänsterna.
– En del av personalen vid biblioteket och ungdomstjänsterna kan fortsätta arbeta med att producera olika nät- och distanstjänster. Vi utreder också om vi kan flytta en del av kultur- och fritidstjänsternas anställda till andra enheter som säsongsarbetare och sommarvikarier.
Borgå stad meddelar också att samarbetsförhandlingar är möjliga framöver. Stadsstyrelsen har ett extrainsatt möte för att diskutera det ekonomiska läget på torsdag eftermiddag.