Bönans dop sköts upp, Alane döptes med släktingarna närvarande på distans - inte lätt genomföra kyrkliga förrättningar i coronatider
Att ordna dop, bröllop eller begravning just nu är inte det lättaste.
Vi träffade en Borgåfamilj som måste skjuta upp sin dotters dop, och en familj från Sibbo som genomförde dopet men i en helt annan tappning än planerat.
Familjen Fallströms dotter har tutten i munnen där hon ligger och sover i bilstolen. Föga anar hon hur annorlunda hennes dopdag är - att hennes dop kommer att gå till historien.
För gästerna får vara max tio personer.
Därför riggar pappa upp två telefoner på stativ så resten av gästerna som sitter hemma kan följa med tillställningen.
En telefon filmar ceremonin och via den andra telefonen kan släktingar följa med dopet direkt.
Kyrkoherden har fullt upp med funderingar kring att hålla avstånd, likaså redaktören som springer omkring och försöker fånga tillfället på bild utan att störa eller vara för närgången.
Trots coronaepidemin var det ändå inget alternativ att avboka dopet.
- Vi bestämde oss för att vi ändå vill ha ett dop och ett namn åt dottern då vi hör till kyrkan, för det känns mer på riktigt än att det bara är registrerat i magistraten, säger mamma Ingrid Fallström från Sibbo.
Familjens yngsta medlem har varit lite missnöjd tidigare men då det är dags för själva dopet är hon nöjd och ögonen tindrar.
Kyrkoherden Camilla Ekholm tar vatten från dopfunten och förkunnar hennes namn: Alane Helena Fallström.
Gäller att hålla avstånd
För Camilla Ekholm som är kyrkoherde i Sibbo svenska församling blev det här dopet lite annorlunda.
- Dels kändes det extra fint, för jag tror att just nu behöver man ännu mer få känna trygghet, gemenskap och poängtera kärlek, säger Ekholm.
Både innan och under dopet funderade hon mycket på hur det går att göra så säkert som möjligt både för barnet och för alla andra.
- Jag tänkte på avstånd, på hur jag ska bete mig, hur nära jag kan vara. Vad måste jag lämna bort, vad kan jag ha kvar, säger Ekholm.
Hon brukar ta barnet i famnen i ett skede under dopet, men det kunde hon inte göra nu.
- Vi brukar vara ganska nära när vi välsignar barnet direkt efter dopet. Nu stod vi alla på avstånd och höll bara handen uppe på håll. När jag ritade korset på barnet var jag mån om att hålla avstånd. Det var nog flera ställen där jag måste tänka att nu kan jag inte gå nära fast jag gärna skulle ha gjort det, säger Ekholm.
Närhet på distans
Dopinbjudan skulle gå ut till 30 personer. Först måste riskgrupperna lämnas ute. Till slut var kyrkans direktiv att max tio personer får vara med på dopet för att minska på risken för spridning av coronasmitta.
Familjen drog gränsen vid att endast mamma, pappa, storebror Holger och faddrarna får vara närvarande.
- Det skiljde sig mycket med allt. Det kändes konstigt att ha en tom kyrksal framför sig, men omständigheterna är vad de är, säger Ingrid Fallström.
Också Ekholm saknade närheten, men hon tycker det är roligt och fint att släktingar kunde vara med ända från USA.
- Via chatten var far- och morföräldrar med som hör till riskgruppen och då vi inte kan ha många på plats kunde de vara med den här vägen. Det kändes fint, tycker jag, säger Ekholm.
Någon kaffebjudning blev det inte - men släktingar och vänner blir inte helt utan kaffe och tårta.
- Bara allt ordnar upp sig så blir det dopfest, där vi tänkt att Camilla får komma och välsigna. Och visa upp videon för gammelfamo och gammelmofa som inte har smarttelefoner, säger Fallström.
Bönan blev inte döpt än
Lilla Bönan ligger bakom den gråmålade husknuten och snusar i sin vagn. Det är en sval och fuktig morgon i Borgå, ypperligt väder för en tupplur.
Bönan gillar inte alls att bli väckt för en kort fotosession, men lugnar sig snart när hon får komma ner under täcket igen.
Tills vidare är det bara mamma, pappa och magistraten som känner till Bönans riktiga namn.
Det var meningen att Nadina Vihinens dotter redan skulle ha döpts, men liksom många andra familjer beslöt de att skjuta upp dopet på obestämd tid.
- Vi skulle ha haft dopet för vår dotter förra lördagen, men det blev vi tvungna att inhibera. Det känns ganska trist, säger Vihinen.
Namnet avslöjas när dopet väl blir av, om det nu inte räcker väldigt länge tills dess.
Hur väljer du ut vilka ur familjen som får vara där?
Nadina Vihinen om svårigheterna med att ordna dop under undantagsläget
Några veckor innan dopet fick Vihinen ett samtal om att prästerna inte längre gör hembesök.
Familjen fick skicka in sina önskemål om psalmer och texter via e-post istället för att träffas och gå igenom ceremonin över en kopp kaffe.
Redan det kändes lite jobbigt, det gällde ju ändå den första stora festen i familjens förstföddas liv. Några dagar senare kom informationen om att endast tio personer får närvara vid dopet.
- Då fick vi börja fundera på hur vi skulle göra. Speciellt min del av släkten är ganska stor, vi är många syskon.
Redan bara att ha närmaste släkten närvarande skulle ha överskridit gränsen på tio personer.
- Hur väljer du ut vilka ur familjen som får vara där? Efter att ha konstaterat att det inte går att välja vems föräldrar, syster eller bror som är mer berättigade att få närvara konstaterade vi att okej, vi skjuter upp det, säger Vihinen.
Pusslande för att hitta rätt dag
Det var meningen att släkt och vänner skulle samlas hemma hos familjen för dopceremonin.
Bönan skulle ha på sig dopklänningen som använts i släkten sedan 80-talet och efteråt skulle det bjudas på lite plockmat.
Familjen hade redan skjutit på dopet för att hitta ett datum som passar alla nära och kära man ville ha med.
Det krävdes en del pusslande eftersom Vihinens syster bor utomlands och hennes bror jobbar på sjön.
Bönan har redan hunnit bli tre månader gammal nu och Vihinen funderar på om dopklänningen hinner bli för liten innan dopet väl blir av - men det kanske går att ha den öppen i ryggen, eller bara använda den som kjol.
- Som tur är den i ylle, så den stretchar lite, säger Vihinen.
Besviken mormor
När beslutet att skjuta upp dopet väl var fattat kändes det som en lättnad.
- Men när lördagen kom och gick så satte jag nog och grät på soffan, och tänkte att nu borde vi ha haft dopet, och nu skulle vi alla ha vetat vad hon heter, säger Vihinen och blir märkbart rörd.
Gästerna ställde sig förstående till beskedet om att det utlovade dopet inte blir av än.
- Jag tror att alla förstår situationen. Men speciellt mormor och gammelmormor har tagit det ganska hårt. Det här är första barnet från min sida och de har väntat länge på det här, säger Vihinen.
Det gäller bara att vänta på att läget lugnar sig.
- Jag hoppas att det här är förbi till hösten och att vi får fira tillsammans med släkt och vänner sedan, säger Vihinen.
Inhiberade eller minimerade dop
- Många dop har inhiberats. Vid de dop som hålls är det ganska ofta bara prästen, föräldrarna och faddrarna som är närvarande, säger kyrkoherde Camilla Ekholm från Sibbo svenska församling.
Prästerna gör inga hembesök nu, så att hålla dopet hemma är uteslutet. De flesta som väljer att genomföra dopet ordnar inga dopfester utan tänker att kalaset hålls senare då släkt och vänner kan samlas igen.
- Vad gäller vigslar så märks det inte så mycket ännu hos oss. Sommarens vigslar finns kvar men däremot vet jag att det på finska sidan har inhiberats mera, säger Ekholm.
I Sibbo svenska församling fanns det inte inplanerat några vigslar för slutet av mars eller april. De flesta vill gifta sig under juni, juli och augusti.
Svårt val för äldre
Bröllop och dop är möjliga att skjuta upp, men jordfästningar måste genomföras oberoende av coronaläget.
- Det har i sig inget med corona att göra men överlag är det många jordfästningar just nu. Där är ju begränsningen också tio personer men biskoparna har nog gett direktivet att man av själavårdsmässiga skäl kan utöka antalet nära anhöriga så att det blir lite över tio personer, säger Ekholm.
- Där är vi nog väldigt noga med att man i kapellet håller skyddsavståndet på två-tre meter ifrån varandra.
Vi rekommenderar att de som är över 70 ska stanna hemma, men samtidigt är det väldigt svårt
Kyrkoherde Camilla Ekholm om restriktionerna vid jordfästningar
Många ordnar minnesstunden först efter att coronaepidemin lagt sig.
- Vi uppmanar anhöriga att filma och på andra sätt försöka göra andra så delaktiga som det går i den här situationen, säger Ekholm.
Många äldre och andra personer i riskgruppen står inför ett svårt val när det gäller att välja om de ska gå på en närståendes begravning eller stanna hemma för att inte riskera utsätta sig för coronasmitta.
- Vi rekommenderar att de som är över 70 ska stanna hemma, men samtidigt är det väldigt svårt, säger Ekholm.
Ekholm försäkrar att man gör allt för att skydda personer ur riskgrupper ifall de väljer att delta, men det sker på egen risk.
- Det är nog väldigt svårt om man går miste om sin make eller makas jordfästning som man har delat så gott som hela sitt liv med, säger Ekholm.