Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Chefsöverläkare vid Vasa centralsjukhus: Inget absolut krav på karantän för nylänningar – men önskvärt

Från 2020
Uppdaterad 27.03.2020 15:42.
Christian Kantola
Bildtext Christian Kantola vid Vasa centralsjukhus ser en viss brist på logik i karantänsreglerna.
Bild: Vaasan keskussairaalan kuvapankki

De som lämnar Nyland kan göra klokt i att sätta sig i karantän, även om det inte krävs officiellt, säger Christian Kantola som är chefsöverläkare på Vasa centralsjukhus.

Om man vistas i frivillig hemkarantän minskas riskerna att smittan sprids, säger han.

Under regeringens presskonferens på onsdag kväll sade justitieminister Anna-Maja Henriksson (Sfp) att det inte finns krav på karantän för de som lämnar Nyland för andra delar av landet. Restriktionen gäller enbart de som anländer till Finland från utlandet.

Svårt generalisera

Christian Kantola ser ändå en viss brist på logik i karantänsreglerna.

- Klart risken att bära på smitta är avsevärt större om man återvänder från till exempel Spanien eller Italien. Men inrikes är smittorisken ändå klart högre bland de som lämnar Nyland jämfört med de som reser mellan andra delar av landet.

Unga som reser hem

Att många som väntas lämna Nyland är studerande eller beväringar som saknar jobb, kan enligt Kantola förenkla en tillfällig karantän.

- Det kan förstås vara svårt för en del att sätta sig i karantän om man inte har ett arbete att sköta - men givetvis är det att rekommendera att man försöker minimera sina sociala kontakter över huvudtaget, säger Kantola och tillägger:

- I varje fall är det skäl för dem som lämnar Nyland att hålla sig avskilt från äldre mänskor och sådana som tillhör någon annan riskgrupp.

Han är nöjd med hur regeringen hanterat krisen och informationen kring restriktionerna och ser ingen konflikt i att regeringen inte kräver karantän för de som lämnar Nyland.

- Men även om det inte är de officiella kraven, så är det att rekommendera att hållas i karantän om man bara har möjlighet, säger Christian Kantola.

Kapacitet finns

Även om det är svårt att förutspå hur pass stor smittorisken är genom de som kommer till Österbotten från Nyland innan reseförbudet träder i kraft, så är man beredd på ett ökat vårdbehov i Österbotten.

- Klart att om de som lämnar Nyland bär på smittan så medför det en risk och ökar belastningen på vården. Men allmänt taget är vi beredda på att viruset tar fart, och det har vi kapacitet för, säger Kantola.

Diskussion om artikeln