Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Yrkesstuderande fortsätter på praktik trots coronasituationen: "Det är en form av distansstudier"

Från 2020
En arbetare svetsar.
Bildtext Studerande på den tekniska sidan har rätt långt kunnat fortsätta sina praktikperioder, trots coronavirusets framfart. Arkivbild.
Bild: Kalle Niskala / Yle

I två veckor har studerande ägnat sig åt enbart distansstudier, med anledning av regeringens direktiv i coronasituationen. Studerande på yrkesinstituten har ändå rätt långt kunnat fortsätta med sina praktikperioder.

- Det ska ses som ett sätt att ha studier på distans. Vi följer helt och hållet ministeriets direktiv, säger rektor Boris Ståhl vid Yrkesakademin i Österbotten (YA).

Boris Ståhl, rektor på Yrkesakademin i Österbotten.
Bildtext Boris Ståhl på YA säger att de följer ministeriets direktiv.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Enligt en färsk rekommendation från Undervisnings- och kulturministeriet kan utbildning eller praktik som ordnas på en arbetsplats eller någon annanstans utanför läroanstalten fortsätta.

Det avgörande är att arbetsmiljön är trygg för den studerande och hur risken att smittas av coronaviruset på arbetsplatsen bedöms. En annan faktor som spelar in är folkmängden på arbetsplatsen.

Vården anställer i stället för att ta emot praktikanter

Rektor Åsa Stenbacka på Vamia uppger att de följer de direktiv de fått. Men hon erkänner att hon har hunnit vara orolig.

- Det är klart att jag blev orolig då både centralsjukhuset och Vasa stad meddelade att de inte tar emot våra närvårdstuderande längre då corona kom, säger Stenbacka.

Praktikanter är inte lika lättplacerade som en vikarie, på grund av avtal om hur praktikperioden ska byggas upp.

- De har anställt ganska många på läroavtal under våren i och med att det är brist på vårdpersonal. Så då får de ändå vara ute i arbetslivet och får på det sättet möjlighet att slutföra studierna, säger Stenbacka.

Åsa Stenbacka
Bildtext Åsa Stenbacka på Vamia säger att vissa studerande tagit kontakt för att deras arbetsplats har stängt.
Bild: Yle/Roy Fogde

Numera heter praktikperioder officiellt Utbildning på arbetsplatsen (UA). Enligt lagen kan den studerande få lön för sitt arbete om man gör upp ett läroavtal med arbetsplatsen. Det andra alternativet är ett utbildningsavtal och det motsvarar praktik eller lärande i arbete som det också har kallats.

Branscher utan kunder drabbar studerande

Andra branscher som drabbats är sådana där det inte finns kunder just nu, till exempel hotell- och restaurangbranschen och skönhetsbranschen.

Anna-Lena Forsman, rektor i lärande vid Optima, berättar att deras studerande i skönhetsbranschen i stället fått göra olika projekt.

Beroende på vilken examensdel de ska utföra har de planerat ett yrkesprov och genomfört det hemma eller på annat ställe.

- De har till exempel filmat och man bedömer genom det. Eftersom de redan har övat i skolmiljö har vi en rätt bra syn på deras kunnande. Det har inte varit svårt för lärarna att hitta alternativa lösningar, säger Forsman.

kasvohoito lähikuva käsistä
Bildtext Skönhetsbranschen är ett område som drabbat studerandes praktikperioder på grund av att det helt enkelt inte finns kunder just nu.
Bild: Jaani Lampinen / YLE

Branscher där praktikperioderna hittills fungerat trots coronaläget är tekniska branscher som bygg- och elarbeten.

Utmaning väntar runt hörnet för distansstudierna

Vissa studerande på Vamia har tagit kontakt för att arbetsplatsen har stängt. Då har man sett över situationen från fall till fall och löst det med en ny praktikplats eller teoretiska studier på distans.

På Optima har många studerande varit glada över att få fortsätta med sina praktikperioder eftersom de tycker om att göra praktiska uppgifter inom sitt kommande yrke.

Överlag tycker rektorerna för YA, Optima och Vamia att distansstudierna hittills gått bra.

Vissa jobbar exemplariskt, andra tänker att det här betyder att skolan är slut för i år.

― Rektor Boris Ståhl om de studerandes inställning.

- Det är varierande och fungerar lite som studierna överlag. Vissa studerande jobbar exemplariskt, vissa tycker det är jobbigt och vissa tänker att det här betyder att skolan är slut för i år, säger Boris Ståhl.

På Optima säger Anna-Lena Forsman att det har börjat bra men att utmaningar väntar runt hörnet.

- Nu gäller det att utmana de studerande så de fortsätter att koppla upp sig via digitala hjälpmedel eller digitala klassrum. Det gäller också att utmana lärarna att göra ett omväxlande material. Det är klart, har man ett ensidigt material från lärarens sida så tappar man mark kring motivation från studerandes håll, säger Forsman.