Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgås beslut att sluta betala lön åt 217 anställda överraskade: "Jag skulle ha gjort detta på ett annat sätt"

Från 2020
Ett bibliotek och några kunder.
Bildtext Borgå stad slutar betala lön åt över 217 anställda inom kultur- och fritidsväsendet som inte kan sysselsättas på grund av coronakrisen.
Bild: Heini Holopainen / Yle

Beslutet var väntat men att det kom så snabbt som det gjorde överraskade, berättar besvikna fackföreningars huvudförtroendemän i Borgå. Löneutbetalningarna avbryts redan efter två veckor.

Borgå stad slutar betala lön åt över 217 anställda inom kultur- och fritidsväsendet som inte kan sysselsättas på grund av coronakrisen. Löneutbetalningarna avbryts efter 14 dagar.

Det här kom som en överraskning för både arbetstagarna och fackföreningarna.

- Vi förstår den rådande krisen och dess följder men stadens beslut kom som en total överraskning, säger Paula Pulkkinen som är fackföreningen Jukos huvudförtroendeman.

Jag önskar att staden på förhand skulle ha tipsat oss om detta

Enligt Pulkkinen var beslutet väntat men hon är besvikna över att inget samarbetet ägde rum.

- Vi skulle ha önskat något slags samarbete med staden. Vi har haft ett gott samarbete så det är överraskande att besluten kom så snabbt, både för oss men speciellt också för arbetstagarna.

Besviken och överraskad är också Jarmo Veijalainen, fackföreningens Jytys huvudförtroendeman.

- Det var väntat att ett sådant här beslut skulle komma i något skede men att det kom nu var inte förväntat.

Inte nöjd med stadens agerande

Veijalainen är inte heller nöjd över hur staden agerat i frågan.

- Jag skulle ha gjort detta på ett annat sätt. Jag önskar att staden på förhand skulle ha tipsat oss om detta så att vi skulle ha haft möjlighet att sätta oss ner och officiellt fått höra att det här var på kommande.

Enligt honom kommer de inte, angående beslutet, att föra diskussioner med staden på lokal nivå.

- Centralförbundet tar tag i detta och avgör i något skede om detta beslut var rätt eller fel.

Paula Pulkkinen önskar ett förtydligande gällande terminologin från arbetsgivaren.

- I en del pressmeddelande har man talat om permitteringar och i andra om att man slutar att betala lön. Jag litar på att vi kommer att få svar på detta.

Hjälp finns att få

Pulkkinen berättar att de redan varit i kontakt med flera av de berörda arbetstagarna. Budskapet är att de inte lämnas ensamma.

- Om man har frågor är det bara att ta kontakt. Jag tror att många förstår situationen men att beslutet kom utan förvarning gör många besvikna.

Jarmo Veijalainen berättar att de berörda arbetstagarna kan få hjälp via fackföreningen. Bland annat med handledning och rådgivning.

- Det är möjligt att staden kan erbjuda ersättande arbete men man måste själv vara aktiv för att hitta dem. Man kan ringa åt oss huvudförtroendemän om man är intresserad av att utföra något ersättande arbete så kan vi avgöra om det är möjligt.

Diskussion om artikeln