Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Beslut om inhemska friidrottstävlingarna kommer i april – förberedelserna inför EM pågår som normalt: ”Skjuter upp tävlingarna bara om vi måste”

Från 2020
Hindertävling under PNG 2019.
Bildtext Bland andra Paavo Nurmi Games är i farozonen.
Bild: Tomi Hänninen

Friidrottsförbundet jobbar fortfarande med att spika fast sommarens tävlingskalender. Det senaste budet är att samtliga friidrottstävlingar i juni kommer att inhiberas eller skjutas upp – men EM i slutet av augusti ska fortfarande gå av stapeln som planerat.

– I det här skedet skulle det vara för tidigt att skjuta upp eller inhibera friidrotts-EM i Paris, konstaterade arrangörerna i ett pressmeddelande för en knapp vecka sedan.

Nu bekräftar också det inhemska friidrottsförbundet att planeringsarbetet fortfarande pågår som normalt – trots att bland andra sommar-OS redan skjutits upp. OS i Tokyo skulle arrangeras i juli och augusti – strax innan friidrotts-EM.

Friidrotts-EM ska enligt de nuvarande planerna arrangeras 25-30 augusti i Paris.

– Vi flyttar på EM bara om vi måste göra det, säger Antti Pihlakoski, medlem i såväl det internationella som europeiska friidrottsförbundets styrelse.

– Vi försöker också arrangera så många Diamond League-tävlingar som möjligt, vilket innebär att säsongen kan gå mycket längre in på hösten än normalt, tillägger han.

"Vettigast att skjuta upp allt"

Ett problem med att skjuta upp EM är att det står fullständigt oklart när tävlingarna i så fall kunde arrangeras. I nuläget ska både sommar-OS och friidrotts-VM arrangeras någon gång under 2021.

– Själv har jag hela tiden sagt att det vettigaste vore att skjuta upp samtliga tävlingar med ett år, också de tävlingar som borde arrangeras nästa år, säger Pihlakoski.

Antti Pihlakoski ler mot kameran.
Bildtext Antti Pihlakoski.
Bild: All Over Press

Gällande den inhemska säsongen får man fortsättningsvis vänta på definitiva besked. Enligt friidrottsförbundets vd Harri Aalto håller man som bäst på att se över sommarens första tävlingar.

– Tävlingarna i juni håller vi på att förbereda att flytta som bäst, men i huvudsak väntar vi på regeringens besked efter att de nu aktuella restriktionerna tar slut den 13 april. Det är först i det skedet vi kan ta ställning till tävlingarna i juli och augusti, säger han.

Det som redan står klart är att terräng-FM i Kurikka har flyttats till den 27 september samt att juniorernas Nordenkamp i mångkamp samt Sverigekampen i mångkamp har inhiberats. Tävlingarna skulle avgöras i Seinäjoki i mitten av juni.

Diskussion om artikeln