Forskningsprofessor vill se modernare myndighetsmedel: "Väldigt förvånad över den totala avsaknaden av tydlig digital information"
Varför får inte olika befolkningsgrupper relevant information direkt i telefonen? Det frågade sig forskningsprofessor Anna Rotkirch i Svenska Yles coronaspecial. När det här är över måste vi blicka tillbaka och fundera på vad vi kunde ha gjort bättre, säger Maria Hoikkala från Polisstyrelsen.
De senaste veckorna har präglats av massiva förändringar och stora regeringsbeslut. Men har informationsförmedlingen hållit måttet? Det var frågan som Anna Rotkirch ställde i Svenska Yles coronaspecial.
Tidigare på torsdagen fick utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) bland annat svara på frågor om informationsbrott på flygplatserna. Vissa har tyckt att karantäninformationen för återvändande finländare har varit bristfällig.
En annan fråga som Rotkirch ställer är om olika befolkningsgrupper har nåtts av relevant information.
– Jag är väldigt förvånad över den totala avsaknaden av tydlig digital information. Vi saknar fortfarande tydliga budskap till olika befolkningsgrupper. Det vore enkelt att göra per telefon, säger Rotkirch och fortsätter:
– Hur ska de som inte ser på tv eller går till THL:s ganska virriga nätsidor veta vad som är godtagbart? Det finns en beställning på tydlig befolkningsinformation.

Förslag: digital kod till förare
Torsdagens heta samtalsämne var givetvis Nylands avskärmning från resten av Finland. Polisöverinspektör Maria Hoikkala från Polisstyrelsen säger att upp till 700 poliser kan sysselsättas med att se till att begränsningarna följs.
Försvarsmakten kan bidra med handräckning vid behov. På torsdagseftermiddagen hade Nylands brigad ännu inte kontaktats.
Hoikkala påminner att förberedelser är viktiga för bilister som planerar att korsa landskapsgränsen. Intyg av arbetsgivaren och id-kort från företag kan göra den nya gränsövergången mer smärtfri.
– Vi utgår ifrån att det människor säger är sant och hoppas att de som inte borde korsa gränsen håller sig borta, säger Hoikkala.
Rotkirch undrar om det vore möjligt för personer som har tillåtelse att korsa gränsen att få en kod till telefonen som kunde avläsas av polisen och snabba upp förfarandet.
Hoikkala påminner om att det handlar om en massiv åtgärd som implementeras med snabb tidtabell.
– Vi talar om ett så stort område att det är svårt att genomföra. På en mindre ort hade det kanske varit möjligt. När det här är över måste vi blicka tillbaka och fundera på vad vi kunde ha gjort bättre, säger Hoikkala.