Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu gäller vått och torrt, inte vinter och sommar som styr skogsarbetet

Från 2020
Uppdaterad 04.05.2020 09:36.
Programmet är inte längre tillgängligt

Senaste vinters eviga höst har ställt till med problem för skogsentreprenörerna. Vinterns stämplingar får avverkas i sommar – förutsatt att det är tillräckligt torrt.

Christian Blomqvist är skogsentreprenör på Kimitoön. Arbetet är mycket varierande. Det börjar med att han planerar körstråken som ska avverkas med skogsmaskinen. Sedan risar han rutten och, så att säga, bygger en väg under maskinen. Det här för att skydda både marken och maskinen.

- Det handlar om att spara rotsystemet så att man får en rikare och kraftigare skog.

En skogsmaskin i skogen
Bildtext Christian Blomqvist säger att blandskog har blivit tidens melodi.
Bild: Yle/Roy Fogde

Det är viktigt är att göra skogsägaren, virkesbolagen, allmänheten, men också sig själv nöjd och att lämna snygga spår efter sig i skogen, säger Christian Blomqvist. Maskinen gör många karlars jobb och allt för att förbättra skogen, bara förhandsarbetet är gjort.

- Vad som ska avverkas och hur avverkningen ska ske finns i vårt datasystem, som vi kan se inne i skogsmaskinen. Det tar egentligen ingen tid bara man planerar ordentligt.

Miljö- och viltvården är viktig vid avverkningen

De stora kalhyggenas tid verkar alltmer bli ett minne blott, åtminstone då det gäller riktigt stora arealer säger Christian Blomqvist.

- Det har kommit in nya metoder så att skogen kan växa till sig kontinuerligt. Man plockar ner grova träd och får de yngre att komma upp. Efter en kalavverkning måste man harva och markbereda och antingen så eller plantera ny skog.

Man fäster också större vikt i dag på mångfalden av träd som växer i skogen i dag.

- Under mina trettio år har det blivit allt vanligare att man gör gallringar för att få en blandskog, eftersom lövträden hämtar kväve och ger renare luft. En blandskog mår bättre, den är växtkraftig, vackrare för ögat och tål dessutom stormar bättre.

Viltvård är också något som tas i beaktande vid skogsavverkningen i dag.

- Vi lämnar alltid med jämna mellanrum små koncentrerade grupper av mindre träd och buskar, som vi vet att djuren trivs i. Där hittar de både skydd och mat. Vi behöver ju den här viltstammen med alla sorters djur.

Det virke som avverkas i våra skogar går till byggen och pappersindustrin, men allt viktigare blir det också med trä som råvara till olika energiverk. I dag görs det dessutom kläder av det som kommer ur skogen.

Säkerheten ligger också i fokus

Där skogsavverkning pågår ska man hålla sig på några hundra meters avstånd. Det är för att trygga både maskinföraren och allmänheten.

- Vi sätter ut ordentliga skyltar med maskinförarens nummer, så om man har något ärende till skogen ska man ringa först. Om man bara rusar in i skogen kan det gå riktigt illa. När jag kör den här maskinen tänker jag bara på mitt arbete och jag brukar säga att det är som om man skulle vara blind och döv för allt annat.

En stor grön skogsmaskin
Bildtext Skogsmaskinen är ingenting att leka med.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Maskinföraren får inte ha för bråttom då man kliver upp i maskinen under hala vintermorgnar. Maskinen får inte heller vara i gång då man gör något serviceingrepp. Det gäller också att hålla pauser i arbetet för att undvika belastningsskador.

- Jag kanske kör ett par timmar och så går jag ut och sträcker på mig. Jag kan också gå omkring och göra en mellanplanering under de här pauserna, speciellt om det är en större skogslott.

Dyra maskiner borde vara i gång

Den här vintern med det eviga novembervädret har varit tufft för skogsentreprenörerna, berättar Christian Blomqvist.

- En hel del av det vi borde ha avverkat i vinter får bli till sommaren. Det är nästan så att man inte längre kan tala om vinter och sommar, utan bara om vått och torrt. Så som föret har varit nu känns det av rent ekonomiskt. Skogsmaskinerna är dyra och borde vara i användning. Vi har inte råd med långa dyra pauser i det här jobbet.

Christian Blomqvist sitter uppe i hytten i sin skogsmaskin
Bildtext Christian Blomqvist utsågs i till årets skogsentreprenör i Svenskfinland förra hösten.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Det negativa med avverkning sommartid är att risken för skogsbränder är större än på vintern.

- Då gäller det att hålla sig till det som kallas rätt metod, det vill säga att dra upp körstråken på kartan och risa underlaget också över berg så att det skyddar mot gnistor.

Christian Blomqvist trivs riktigt bra med sitt jobb som skogsentreprenör.

- Jag är ju självständig från morgon till kväll och får planera jobbet från början till slut. Om jag vill ha någon speciell dag ledig kan jag i stället jobba ett veckoslut. Efter tjugofem år som företagare skulle det nog vara svårt att vara anställd. Självständigheten är nog A och O för mig.

Diskussion om artikeln