Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottningar känner sig trygga utomlands och stannar: "Att hållas inomhus känns som det säkraste alternativet"

Från 2020
Uppdaterad 27.03.2020 15:40.
Erik Sjöholm och Tamara Gonzáles Casado stannar kvar i Madrid.
Bild: Privat

Trots Utrikesministeriets uppmaningar om att alla finländare ska komma hem väljer en del österbottningar att stanna kvar utomlands. Flygresan hem kan innebära en större smittorisk än att stanna kvar.

Sen i september bor Erik Sjöholm från Malax i Spaniens huvudstad Madrid.

Näst efter Italien har Spanien flest insjuknade och döda i coronaviruset. Men Erik känner sig trygg i rummet han och sambon Tamara hyr och han har inga planer på att komma hem till Finland just nu.

- Att hållas inomhus känns som det säkraste alternativet. Bara det att resa hem skulle innebära en risk, säger Sjöholm.

Han säger att bostaden i Madrid har blivit ett hem sen han flyttade in i höstas och han är inte heller orolig för själva viruset för sin egen del.

- Vad jag har förstått är jag inte i riskgruppen. Men det är klart jag kan få det, men då skulle jag hellre ta mig igenom det hemma än på sjukhus.

Gör inget dumdristigt

Erik Sjöholm säger att han försöker låta bli att tänka meningar som börjar med ”tänk om”.

- Jag har lärt mig att det är hälsosamt att alltid ha en plan i beredskap.

Han berättar om när han och sambon förra året reste i Sydamerika och båda drabbades av denguefeber.

- Efter det har jag ett annat tänk och vet att saker och ting händer. Det är inte att de kan hända utan de händer. Så vi lever nog i stor varsamhet och gör inga dumdristiga rörelser.

Sjöholm kan inte komma på någon situation som skulle göra att han skulle återvända till Finland just nu.

- Det är så stor spridning här i Madrid så det finns en stor risk att jag tar smittan med mig till familj och vänner på hemmaplan.

Anna Betlehem stannar i Saltzburg i Österrike.
Bildtext Anna Betlehem stannar i Saltzburg i Österrike.
Bild: Natalia Pryczkowska

I Salzburg i Österrike bor just nu Anna Betlehem från Vasa. Hon är där som utbytesstudent och hennes sambo jobbar där.

- För oss har det hela tiden varit ganska självklart att vi ska stanna här. Jag har inte tänkt att det skulle vara ett alternativ att åka hem förrän andra har påpekat det till mig, säger Betlehem.

Skolan vill ha hem elever

Anna Betlehem studerar vid yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors och Arcada har bett alla sina utbytesstudenter att återvända till Finland.

Men efter några telefonsamtal visade det sig att skolan inte kan tvinga henne att komma hem och då bestämde hon sig för att stanna.

Betlehem och hennes sambo har tänkt stanna i Salzburg till i höst och hon säger att hon försöker att inte tänka på vad som skulle hända om hon skulle behöva sjukhusvård för något annat än corona.

- Jag känner en stor trygghet i att det finns människor här i skolan som har hand om utbytesstudenterna. Om det händer något vänder man sig först till dem. Jag vet inte om det är naivt att tänka att allting löser sig, men jag är ganska lugn i den här situationen, säger Betlehem.

Brian Gale, Iris Liimatta och Katja Liimatta-Åström.
Bildtext Brian Gale, Iris Liimatta och Katja Liimatta-Åström.
Bild: Privat/Katja Liimatta-Åström.

Iiris Liimatta från Karleby befinner sig på den spanska solkusten i Fuengirola tillsammans med sin brittiska sambo.

- Jag tror att om jag först tar mig härifrån hotellet till Malaga med taxi eller tåg och sen väntar på flygfältet där det är mycket folk, sedan flyg och buss från flygfältet in till Helsingfors och sen tåg till Karleby så har jag mycket större risk att bli smittad än om jag stannar inne här, säger Liimatta.

Får inte röra sig utomhus

Liimatta och sambon bor i en lägenhet på ett hotell, men de får inte röra sig utanför byggnaden annat än för att gå till butiken, apoteket eller bankautomaten och de får bara röra sig utomhus ensamma.

Liimatta säger att hon inte är rädd för att bli smittad. Hon hade flygbiljett hem den 30 april, men hon har bestämt sig för att stanna kvar också i maj och det har hon också meddelat utrikesministeriet.

- De frågade om jag vill komma hem och om jag behöver hjälp och jag svarade nej.