Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: EU-länderna oense om ekonomiskt stöd, sommarens jordgubbsskörd påverkas av coronakrisen, varifrån kommer pengarna i stödpaketen?

Från 2020
En massa jordgubbar fotograferade rakt uppifrån.
Bildtext Jordgubbsskörden hotas eftersom det är oklart i fall utländska säsongsarbetare kan komma till Finland för att plocka bären.
Bild: Yle/Mira Bäck

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt:

Videokonferensen för EU-ländernas stats- och regeringschefer blev en utdragen affär. Frågan om hur den ekonomiska bördan av coronakrisen ska fördelas delar åsikter. Italien och Spanien vill ha mer ekonomiskt stöd men de nordliga länderna avvaktar.

Stater världen över startar nu det ena ekonomiska räddningspaketet större än det andra. Otaliga miljarder plöjs ner i ekonomin. Men varifrån kommer pengarna? Om alla tar lån, vem är det då som lånar ut?

Spotlights kartläggning visar att familjer i Österbotten i högre grad låter barnen gå till skolan än i resten av landet. Medan det i flera kommuner i Österbotten är mer än 20 procent av eleverna som får närundervisning i skola är motsvarande siffra i huvudstadsregionen under sju procent.

Ibland går goda föresatser fel. När Folkpensionsanstalten ville skydda klienter och terapeuter från smitta genom att sluta med all rehabilitering under våren blev många både rasande och förskräckta.
Speciellt utsatta blev de som har andningssvårigheter av olika slag. För en del är fysioterapi och rehabilitering nämligen en fråga om liv och död.

De stängda gränserna och coronaepidemin hotar sommarens jordgubbsskörd. De inhemska jordgubbarna plockas i huvudsak av utländska säsongsarbetare och i nuläget är det mycket oklart om de kan komma till Finland och jobba.

Väder:

Mest uppehåll och klart, i landets mellersta del delvis molnigare. På dagen är det mest soligt och för årstiden varmt.

I landets södra del är temperaturen mellan 8 och 12 grader. I mellersta delarna av landet är temperaturen mellan 5 och 10 grader. I landets norra delar är temperaturen mellan 2 och 8 grader.

Svag eller måttlig sydvästlig vind.

Diskussion om artikeln