Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Musikundervisning stärker hjärnan och är en källa till glädje: "Men det blir inte ett jobb", säger 12-åriga Netanel Hong

Från 2020
pojke och ung man vid flygel
Bildtext Netanel Hong och Anton Ylikallio spelar fyrhändigt under pianolektionen.
Bild: Yle/ Jyrki Karjalainen

Musiken är viktig i familjen Hong. Det var mamma Tuuli som inspirerade sonen Netanel Hong att börja spela piano.

- Vi hade ett piano hemma och han såg och hörde när jag spelade, berättar Tuuli Hong.

Netanel var fem år då och familjen ordnade så han fick ta lektioner vid Kuula-institutet i Vasa.

- Jag lyssnar mycket på pop, jazz och ibland klassiskt, berättar han.

Inom den klassiska musiken finns den wienerklassiska musiken bland favoriterna. Just nu övar Netanel ändå på stycket Concerto pour piano à 4 mains av 1700-talskompositören Leopold Kozeluch, för fyra händer.

Hemma övar Netanel förstås med bara två. Men på Kuula-institutet får han två händer till av pianolärare Anton Ylikallio.

Det har forskats mycket i hur musiken påverkar människans hjärna och den kognitiva utvecklingen och man vet man att musikens inverkan är väldigt positiv.

Men musik handlar inte enbart om träning, övande och färdigheter. Musiken är ett arv, en värdefull skatt, som ska föras vidare, påpekar Anton Ylikallio.

- Mästerverken har spelats i århundraden före oss och kommer att spelas i århundraden också framöver. Det är viktigt att vi här vid Kuula-institutet lär barnen de här stora mästerverken och att de får lära känna dem, älska dem och föra dem vidare.

Men det behövs en viss självdisciplin för att lära sig något. De är både Tuuli Hong och Anton Ylikallio överens om.

- Eftersom det är så utmanande att spela ett instrument bra, så lär man sig arbeta disciplinerat och målmedvetet. Man lär sig arbetsscheman, att lägga upp sin tid, uppnå de resultat man vill ha. Det är något som jag tycker att är jätteviktigt med den här hobbyn, säger Anton Ylikallio.

För föräldrarna gäller det att uppmuntra barnen och fungera som ett stöd.

- De måste lära sig att om man vill fortsätta och bli bra på någonting måste man jobba. Och då måste man jobba regelbundet. Jag tror att föräldrarna också måste ha krav på barnen, säger Tuuli Hong.

pojke spelar på flygel
Bildtext Netanel Hong övar flitigt vid flygeln där hemma.
Bild: Yle/ Jyrki Karjalainen

Musikundervisningen är en en populär hobby bland barn och unga. Bara vid Kuula-institutet i Vasa deltar över 1 000 barn i institutets musik- och dansundervisning.

Men konkurrensen om fritiden är hård i dag och det är inte ovanligt att barn och unga har flera hobbyer. Netanel Hong tar också lektioner i saxofon och simmar därtill fem gånger i veckan.

- Det går bra, säger han.

- Vi frågar honom många gånger om det känns att det blir för mycket, men han säger att jag vill spela och det är bra, berättar Tuuli Hong.

Tuuli Hong övervägde i sin ungdom att bli professionell musiker, men valde ändå till slut ett annat yrke. Men musiken har gett henne mycket och ger det fortfarande.

- Jo, jag spelar fortfarande. Bara jag hade lite mer tid, skulle jag säkert spela ännu mer. Men jag njuter också av musik. Då man inte är en professionell pianist så kan man bara njuta, men behöver inte tänka om det är bra eller inte eller vad jag skulle göra på annat sätt. Musiken är en gåva, säger Tuuli Hong.

Också Netanel Hong vill fortsätta spela i framtiden.

- Jag kommer ju nog att fortsätta att spela piano för mej själv, men det kommer nog inte att bli något jobb. Jag har tänkt göra andra grejer.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln