Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Osäkra tider också i Mumindalen när coronan kommer, men paret Sophia Jansson och Roleff Kråkström har plötsligt fått tid för annat

Från 2020
Sophia Jansson och Roleff Kråkström
Bildtext Sophia Jansson och Roleff Kråkström fann varandra på jobbet.

Coronakrisen drabbar också Moomin Characters som för första gången någonsin nu tvingas permittera personal.
– Vi kommer ur det här och kan fortsätta som förr när krisen väl är över, säger Sophia Jansson. Hon och maken Roleff Kråkström skiljer inte jobb från fritid, men nu har de möjlighet att se årstiderna växla och krokusarna blomma på stugan.

”Allting är mycket osäkert, och det är just det som lugnar mig”, säger Too-ticki i Mumindalen. Men de osäkra tiderna på grund av coronakrisen drabbar också Moomin Characters, som för första gången någonsin nu tvingas permittera personal.

– Jag håller god min, men i själva verket är jag alldeles förkrossad. Moomin Shop får helt enkelt momentant lägga lapp på luckan. Det gör mig inte stolt men vi har inget annat alternativ, då vi har haft färre än tio kunder per dag, säger vd Roleff Kråkström.

Permitteringarna gäller hela personalen vid Moomin Shop, det vill säga drygt 50 personer.

Kråkström och frun Sophia Jansson är ändå övertygade om att alla Moomin Characters bolag kommer att klara sig.

– Vi är båda begåvade med ett positivt tänk. Vi kommer ur det här och kan fortsätta som förr när krisen väl är över, säger Sophia Jansson, konstnärlig chef och styrelseordförande för Moomin Characters. Hon är också brorsdotter till Tove Jansson.

Tid att tänka

Och i äkta Janssonsk anda vänder de också osäkerheten till något trösterikt. I många år har Roleff Kråkström grämt sig över att inte kunna se årstiderna växla på stugan på grund av resor och jobbstress.

– Jag har aldrig fått se krokusarna skjuta upp och isen gå eftersom jag alltid har varit på fel plats vid fel tillfälle. Vi har byggt ett underbart hus åt oss och vår familj. Nu har jag för första gången haft tillfälle att se vad som händer i trädgården och det är trevligt.

Sophia Jansson tillägger att en långsammare livsrytm också möjliggör sådant som man drömmer om men oftast inte hinner med.

– När man är tvungen att lägga bort det andra har man plötsligt tid att tänka. Det är också viktigt.

Turbulent start

Tove Janssons mumintroll är en av de största finlandssvenska kulturrikedomarna. Idag har Moomin Characters som förvaltar arvet utvecklats till en mångmiljonbusiness med makarna Sophia Jansson och Roleff Kråkström vid rodret. Men precis som många andra kärlekshistorier var också starten på denna turbulent och upprivande.

“Ingen monkeybusiness” lovade Jansson och Kråkström varandra när han år 2008 flyttade över från förlaget WSOY till vd-posten på Moomin Characters.

– Det höll en kort tid. Vi blev förskräckta när vi insåg att vi är mycket förtjusta i varandra, säger Roleff Kråkström.

Situationen försvårades av att bägge två hade andra förhållanden sedan tidigare. Sophia Jansson bedyrar att hon inte hade andra avsikter än att locka Kråkström att ta över chefsposten på Moomin Characters. Men det blev mycket resor och intensivt arbetande tillsammans.

– Vi var tillsammans hela tiden. Vad beträffar Mumin satte saker och ting fart ganska fort. Det är en fantastisk upplevelse och skapar stora känslor. Drabbade av detta sitter vi här och kan inte annat, säger Kråkström med ett snett leende.

“Sällan överens”

Att kombinera kärlek och business har i deras fall visat sig vara ett lyckat val. Eftersom de jobbar så intensivt känns en annan kombination än den nuvarande otänkbar för dem.

– I tiderna tänkte jag att jag skiljer på privatliv och jobbet, men du Rolle har alltid kommit in med attityden att jobbet är ditt liv. Det har nog har blivit så för oss båda, säger Sophia Jansson.

I egenskap av konstnärlig chef vid Moomin Characters är det hon som alltid har sista ordet medan Roleff Kråkström som ansvarar för det administrativa och kommersiella enligt egen utsago är den som försöker övertala henne. Sista ordet får Kråkström ändå “tillräckligt ofta”. Paret är sällan överens, men ser det som en tillgång.

– Om man tar bort friktionen mellan det kommersiella och det konstnärliga dödar man något väldigt viktigt. Den här magnetismen driver kulturbolag framåt, säger Kråkström.

Balansen mellan kultur och business

Moomin Characters har vuxit med omkring tusen procent på femton år och framgångssagan verkar bara fortsätta. Hur balanserar man mellan det kommersiella och risken för att exploatera Mumin?

– Jag är den av oss som skyddar och värnar om kulturarvet. Samtidigt har jag varit med från början och sett det kommersiella anspråk som gjorts på Toves skapelse sedan jag var barn, säger Sophia Jansson.

Enligt henne stödjer kulturen och kommersialismen varandra.

– Via Rolle har jag förstått att de här områdena korsar varandra. Om vi tänker att det är två cirklar så blir sektorn där de ligger på varann ganska stor.

Enligt Sophia Jansson verkar många ha en bild av att det finns något heligt över Toves böcker och att man därför inte får göra något med dem.

– De förstår inte att böckerna kanske inte alls finns i tryck om man inte gör något. Mitt mantra är att vi knyter allt vi gör till de ursprungliga böckerna, och det tror jag faktiskt stämmer, säger Sophia Jansson.

Kråkström poängterar att bolaget gestaltar Mumin som ett helhetskonstverk. Enligt honom fungerar underhållningsbranschen i de flesta fall enligt logiken att allt ska ersättas med ny konsumtion.

– Men folk har en tendens att deponera sitt förhållande till konst väldigt nära hjärtat, det har en aura av evighet över sig. De här är två helt olika tillvägagångssätt, säger Kråkström.

Hur ser förvaltarna av en mångmiljonbusiness på rikedom?

– Stommen är att vi får jobba med Toves livsverk. Det är så värdefullt att man blir häpen, till och med jag som jobbat på Moomin Characters sedan 1997. Jag finner fortfarande nya saker i hennes skapelse fastän jag jobbar med det på daglig basis. Vi kan ganska rakryggade stå bakom allt vi gör, och det tycker jag är en jättestor rikedom, säger Sophia Jansson och tillägger:

– Vi har dessutom turen att kunna livnära en massa fantastiskt kunniga människor via den här verksamheten. Det gör livet mycket intressantare, så tack faster!

För Roleff Kråkström är den största rikedomen att han under hela sitt liv har fått jobba med det han gillar mest och samtidigt med de personer som har stått honom närmast.

– Jag har på ett sätt hela tiden fått vara mig själv hundra procent av tiden, det tror jag är väldigt unikt. Den materiella framgången har nog bara varit en konsekvens, och väldigt perifer hela tiden.

Sophia Jansson och Roleff Kråkström medverkar i Efter Nio, måndagen den 31 mars 2020, kl. 21.00 i Yle Fem och Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln