Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sick Lit är det stora inom barnlitteraturen just nu : "Vi vågar behandla svåra ämnen!"

Från 2020
Uppdaterad 30.03.2020 12:40.
Ida-Lina Nyholm i biblioteket Ode
Bildtext Ida-Lina Nyholm älskar barnkultur.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

Väggarna på Lilla Luckan i Helsingfors är fyllda med färgglada bilder. En barngrupp har varit här och skapat fin konst som sedan hängts upp för alla att beskåda. Barnkulturen mår bra i huvudstadsregionen.

- Vi har hela tiden någon utställning på gång här. Oftast är det någon av våra jätteduktiga barnboksillustratörer som ställer ut här, berättar Ida-Lina Nyholm som till vardags jobbar som redaktör på två olika förlag.

Orsaken till att det blev barnkultur för just Ida-Lina är hennes personlighet.

- Jag tror det är en kombination av de saker jag är bra på. Sedan liten hade jag tänkt mig bli någon slags lärare och jag blev faktiskt klasslärare också. Modersmålslärare med bildkonst som långt biämne, berättar Nyholm.

Det här i kombination med att Ida-Lina också är utbildad fotograf, innebär att bilderboken ligger henne mycket nära. Då är vägen till barnkultur i litterär form inte heller långt borta.

Stora skillnader i utbud

Mängden barnkultur som erbjuds varierar mycket beroende på var man råkar bo. I huvudstadsregionen finns det mycket olika evenemang, barnboksförfattarträffar, utställningen med fokus på barnfamiljer och barnteatrar. Men på andra ställen kan det bli svårare.

- Jag är själv uppvuxen i Österbotten, där så gott som allt som ordnades på något sätt hade med församlingen att göra. Utbudet kan vara rätt dåligt på mindre orter. Men här i Helsingfors är utbudet nästan lite för stort, allt får inte den uppmärksamhet som det skulle vara värt, konstaterar Nyholm.

Pop med Sick Lit

På samma sätt som trender går genom samhället går också trender genom litteraturen, vilket förstås också gäller för barnlitteraturen. Just nu är svåra frågor populära inom de finlandssvenska böckerna för barn och unga.

- Vi har väldigt mycket “Sick Lit” just nu. Alltså böcker som handlar om ohälsa, depression och barn som inte passar in av olika orsaker. Sen har vi en riklig bildvärld där man vågar använda också mörka ämnen och mörka färger. Våra illustratörer är jätteduktiga här i Svenskfinland, säger Ida-Lina Nyholm.

Barn går inte att lura

Som tips för alla som jobbar med barnkultur säger Ida-Lina att man inte ska försöka lura dem.

- Barn saknar artighetsförmågan som vuxna har. Om det inte är bra, säger barnen det också. Man kan inte lura dem då det gäller konst. Ärlighet och uppriktigt intresse för barnen och det de intresserar sig för är det man ska tänka på då man skapar kultur för barn, konstaterar hon.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln