Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Patrik Jonasson på bryggan till Jonas Båt AB

Full fart på båtvarven — många vill ha ut sina båtar tidigare än vanligt

Det blåser en hård, aggressiv och iskall vind västerifrån. Vågorna skvalpar mot båten. En iskall dusch av havsvatten stänker över den öppna snurran då vi styr in mot Bodö och vindriktningen mot oss blir en annan.

Från 2020
Uppdaterad 31.03.2020 15:40.

Lyssna på intervjun med Patrik Jonasson och Jocke Andersson här.

Båtvarven har full ruljans

6:13

På båtvarven på Bodö är det redan full fart trots att det är tidig förmiddag.

Patrik Jonasson jobbar på Ab Jonas Båt - Vene Oy, ett båtvarv som har kapacitet för cirka 40 båtar och ligger på ön Bodö i Borgå yttre skärgård.

Jonasson berättar att allt fler vill ha ut sina båtar mycket tidigare än vanligt.

Dels beror det på det exceptionellt varma vädret, men dels också på coronakrisen.

– Den 7 mars satt vi ut den första båten och det är exceptionellt tidigt. Vi brukar vanligtvis börja sjösätta båtar i april. Jag tror att det främst beror på det varma vädret, men till stor del också på coronaviruset. Folk vill ha ut sina egna båtar och inte vara beroende av förbindelsebåten, säger Patrik Jonasson.

Båtvarvets främsta kunder är skärgårdsbor som bor på de närliggande holmarna och folk som har sommarställen i trakten.

Pörtö

karta över Pörtö och Bodö
Bild: Henri Salonen

Det är exceptionellt tidigt som båtarna ska ut – Patrik Jonasson

Förr var det vinter den här tiden

Men mycket har ändrats med tiden. Patrik Jonasson är född och uppvuxen på Bodö och han minns hur det var då han var liten. På 1980-talet brukade man sätta ut båtarna i maj.

– I mars färdades vi med snöskoter över isarna om vi skulle någonstans. Jag kommer ihåg ett ordspråk enligt bondepraktikan som sade att “havsisarna växer i mars”, säger Patrik Jonasson skrattar lite sorgset.

Så är det inte mera. Allting är annorlunda i dag.

Båtarna ska flyttas, tvättas och målas

Jonasson ser inga direkta fördelar med att båtarna ska ut allt tidigare på våren, men visst ger det mer tid åt varvet.

– Personligen tycker jag att det är i en väldigt dålig riktning vi går globalt sett med de här klimatförändringarna. Men vad gäller båtvarvet så påverkar det här våra tidtabeller på ett positivt sätt. Vi har mer tid att tvätta och måla bottnar och sjösätta båtarna då vi börjar mycket tidigare.

Bröderna Jonassons båtvarv ligger sida vid sida

Efter en rundringning visar det sig att båtvarven i västra Nyland och Åboland befinner sig i samma situation. Folk vill ha ut sina båtar och det genast. Inte bara det varma vädret utan främst coronakrisen är orsaken.

Undantaget utgör Österbotten där båtarna ännu är i vinterförvar på grund av isläget utanför kustremsan.

Alla får ut sin båt

Båtarna ligger i tryggt vinterförvar på stora kälkar gjorda av trä inne i den enorma hallen.

Ett litet problem är om ens båt ligger i mitten av hallen med andra båtar både bakom och framför.

Patrik Jonasson skrattar bort det.

– Vi får nog ut en båt som ligger i kläm i mitten också. Vi har en 10-tons hjullastare och en grävmaskin så vi kan dra ut båtarna nästan hur som helst från varvet. Vi kan vid behov också flytta på båtarna. Vi har försökt göra det här varvsområdet så platt som möjligt så det ska vara smidigt att flytta båtar och jobba på dem.

Vi kan dra ut båtarna nästan hur som helst från varvet – Patrik Jonasson

Generationsskifte bakom knuten

Båtvarvet Jonas Båt AB ägs av Nils Jonasson, Patriks pappa. Nu är det snart dags för generationsskifte och Patrik har tänkt ta över varvet.

– Mina föräldrar har skött det här varvet som sitt eget barn hela sitt liv. Det är bra att det fortsätter i familjen, säger han.

Att besluta sig för att ta över varvet var ändå något som Patrik alltid har tänkt att han skulle göra. Han visste bara inte när.

– Det var som ett litet frö i mig som har grott och med tiden har också tanken mognat för mig och en dag bestämde jag mig för att det är det här jag vill göra.

Son Patrik Jonasson och far Nils Jonasson

Bröderna Jonasson har båda båtvarv

Alldeles bredvid Jonas Båt ligger ett annat båtvarv, nämligen Bodö Båtvarv som ägs av Frank Jonasson, Nils bror.

Jocke Andersson med svärfar Frank Jonasson vid Bodö Båtvarv

Här jobbar Jocke Andersson tillsammans med sin svärfar Frank. Båtvarvet har kapacitet för 35 båtar och har också haft mer ruljans än vanligt så här års

– Vi har redan tagit ut fem båtar den här våren och då är inte marsmånad slut än, säger Andersson. Vi var kanske inte helt förberedda på att det skulle bli sådan ruljans här på varvet så här tidigt.

Några båtar ut per dag

Frank Jonasson ligger på rygg på de stora stockarna utanför båthallen och målar bottenfärg på en stor Buster Magnum. Det är tänkt att utombordaren ska ut idag på eftermiddagen.

– Jag tippar på att de tar fyra till fem timmar innan den är ut och i sjön, säger Jocke Andersson. Den ska flyttas, tvättas, målas, så går vi igenom att allt är i skick med motorn och själva båten och sedan sjösätter vi den. Vi får ut några båtar per dag.

En lackad träsegelbåt kräver mycket arbete att få ut

På Pörtö finns det ytterligare ett tredje båtvarv, Pörtö Båtvarv. Det ägs av Ola Jonasson, också han bror till Nils och Frank.

Pörtö Båtvarv har kapacitet för 25 båtar och har hittills också haft högre tempo än tidigare. De har redan tagit ut tre båtar.

Den tredje brodern Ola Jonasson, äger Pörtö Båtvarv

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln