Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Enkät avslöjar dystra siffror: Tre av fyra företag lider redan av epidemins följder

Från 2020
En stor hall med ett fåtal människor synliga på avstånd. Köpcentret Jumbo vid Ring 3 den  21 mars 2020.
Bildtext Särskilt handeln dras med kundbrist, skralt kassaflöde och behov av permittering.
Bild: Lehtikuva

Redan under början av coronakrisen har de flesta av landets företag fått problem, framgår i en enkät som organisationen Företagarna i Finland har låtit göra. Försäljningen minskar, personal permitteras och företagen hamnar i betalningssvårigheter.

I enkäten berättar nästan 1 200 företagare hur de har det i coronakrisen. Den är utförd mellan onsdagen den 18 och tisdagen den 24 mars, så de allra senaste av regeringens åtgärder har inte hunnit verka då företagarna svarat.

Det oaktat talar enkäten ett bistert språk.

– Den visar tydligt att situationen för företagen hela tiden försämras, säger vd Mikael Pentikäinen vid Företagarna i Finland.

Mikael Pentikäinen kuvattuna Helsingissä
Bildtext Mikael Pentikäinen vid Finsk Handel konstaterar att många företag har problem trots att krisen bara är i sin början.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Tre av fyra företag upplever försämringar som har med coronaepidemin att göra. Den exakta siffran är 73 procent.

Över hälften uppger att försäljningen avtar och antalet kunder minskar. Nedgången är dessutom kännbar. En stor del av de drabbade uppger att försäljningen åtminstone har halverats och i åtta procent av företagen är den lika med noll.

En fjärdedel av företagen vittnar om betalningssvårigheter.

"En våg av konkurser väntar"

Coronaepidemin ger också företagen personalproblem. För en del innebär det att alla inte kan komma på jobb, för andra att man måste permittera personal då det inte finns jobb för alla.

Redan nu har en tredjedel av företagen gått in för permitteringar. Det sker mest inom handeln och näst mest inom industrin.

- Inom kort kommer till och med 300 000 löntagare att beröras av permitteringar. Det innebär en enorm utmaning för arbetslöshetskassorna, säger Pentikäinen.

Problemen hos företagarna förekommer enligt enkäten i alla delar av landet. Det finns företag som har lyckats öka sin försäljning, men de utgör bara fyra procent.

Företagarna i Finland drar slutsatsen att en omfattande konkursvåg är att vänta.

"Fler stödåtgärder behövs"

Vd Mikael Pentikäinen är tacksam över att riksdagen gått in för att öka företagsstöden, men tillägger att ytterligare stöd kommer att behövas i takt med att läget förvärras.

- Krisen är bara i sin början och redan går många företag på knä, säger han.

Företagarna i Finland vill bland annat att staten tar på sig att betala de socialavgifter och pensionsavgifter som företagarna vanligtvis står för. Dessutom måste möjligheten för företagarna att ta lån ytterligare förbättras.

Har du frågor om hur Nylands isolering påverkar din vardag? Polisöverinspektör Maria Hoikkala och Sibbo kommundirektör Mikael Grannas svarar på era frågor i vår livechatt i dag den 27 mars klockan 15.30 framåt. Klicka på länken för att ställa dina frågor!

Diskussion om artikeln